![Bank of America: Δεν αποκλείονται νέες αναβαθμίσεις για Ελλάδα και Ιρλανδία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/BANK_OF_AMERICA_EXT-768x576-1.jpg)
Θετικές είναι οι προοπτικές αξιολόγησης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, σύμφωνα με την Bank of America, εν μέσω μικτών μηνυμάτων στην Ευρώπη, καθώς υποβαθμίσεις σε αξιολόγηση ή προοπτικές φαίνονται πιο πιθανές για το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Φινλανδία και την Ιταλία.
Σύμφωνα με την BofA, οι παλαιότεροι δικαιούχοι προγραμμάτων οικονομικής/χρηματοπιστωτικής σταθεροποίησης κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, όπως η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Ελλάδα συνεχίζουν να βλέπουν υγιείς τάσεις στις μετρήσεις των δημόσιων οικονομικών κατά την περίοδο 2021-2025.
Bank of America: Σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου στρέφονται οι μεγαλοεπενδυτές
Η χαρτογράφηση των spread κρατικής πιστοληπτικής ικανότητας και των τρεχουσών αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας είναι λογική, αλλά με μεγάλες αποκλίσεις να παραμένουν στο ιταλικό και το ελληνικό χρέος, αναφέρει χαρακτηριστικά η BofA.
2023: Μια θετική χρονιά για τις αξιολογήσεις
Λόγω του ευνοϊκού περιβάλλοντος της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής το 2023 ο κύκλος αξιολόγησης του κρατικού χρέους της Ευρωζώνης το 2023 αποδείχθηκε αρκετά θετικός με τις περισσότερες χώρες να βλέπουν αναβαθμίσεις.
Το τρέχον guidance είναι σχετικά μικτό, αν και ελαφρώς προς περαιτέρω αναβαθμίσεις.
Αναλυτικά:
Αυστρία: Σταθερές προοπτικές, AA+
Λίγες πιθανότητες για την Αυστρία να δει ουσιαστικές αλλαγές στην αξιολόγηση το 2024, εκτός εάν οι προσπάθειες για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας ποικίλλουν ή η δυναμική του χρέους/ανάπτυξης αλλάξει ουσιαστικά.
Βέλγιο: AA-, κίνδυνοι υποβάθμισης
Το Βέλγιο χρειάζεται καλύτερες προοπτικές για τη μείωση του χρέους/ΑΕΠ πιθανώς με μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το σενάριο του 4% μεσοπρόθεσμα. Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων της αγοράς εργασίας του, μια σημαντική αύξηση του κόστους εργασίας πρέπει να παρακολουθείται από την άποψη της ανταγωνιστικότητας.
Γαλλία: Αρνητικές προοπτικές, ΑΑ, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι καθοδικοί
Για να αποφευχθεί η μετατροπή της αρνητικής προοπτικής του S&P σε υποβάθμιση, η Γαλλία χρειάζεται ταχύτερη μείωση των ελλειμμάτων και καλύτερες προοπτικές για τις προβλέψεις χρέους/ΑΕΠ. Η δημοσιονομική διολίσθηση μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες υποβαθμίσεις.
Γερμανία: Σταθερές προοπτικές, ΑΑΑ
Μια πιο σοβαρή ύφεση είναι ο κύριος κίνδυνος για τη Γερμανία (μαζί με αλλαγές στη δημοσιονομική στάση), αλλά οι προοπτικές το 2024 φαίνονται σταθερές προς το παρόν.
Ελλάδα: Σταθερές προοπτικές, BBB-, κίνδυνοι για αναβάθμιση σε προοπτικές/αξιολόγηση
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τις πιο επιθετικές μειώσεις Δημοσίου Χρέους/ΑΕΠ με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις, ενώ οι προβλέψεις για την ανάπτυξη φαίνονται σταθερές.
Ιρλανδία: Θετικές προοπτικές, AA-, κίνδυνος αναβάθμισης
Η Ιρλανδία έχει χαμηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και πτωτική πορεία. Το δυναμικό μεγάλων ενδεχόμενων υποχρεώσεων καθώς και η αστάθεια των κρατικών εσόδων είναι το κύριο ζήτημα για τη χώρα – η μείωση της αβεβαιότητας σχετικά με τους διεθνείς κανόνες εταιρικής φορολογίας και τις προοπτικές θα βοηθούσε στη στήριξη περαιτέρω αναβαθμίσεων.
Ιταλία: ΒΒΒ, οι κίνδυνοι καθοδικοί
Το υψηλό χρέος και η μη σημαντική μείωση του (σε σχέση με το ΑΕΠ) είναι ένα κακό μείγμα για τη σταθερότητα των αξιολογήσεων. Εάν η ανάπτυξη απογοητεύσει ή/και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιηθούν, οι οίκοι θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν τον κίνδυνο υποβάθμισης. Η απώλεια του καθεστώτος της επενδυτικής βαθμίδας έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα για την Ιταλία και την Ευρώπη, επομένως οι οίκοι δεν θα είναι προορατικοί σε αυτό το μέτωπο.
Ολλανδία: Σταθερές προοπτικές, ΑΑΑ
Ελάχιστα στο ημερολόγιο κινδύνου που μπορεί να υποδηλώνει σοβαρούς κινδύνους για υποβάθμιση της Ολλανδίας έως το 2024.
Πορτογαλία: Θετικές προοπτικές, Α-
Οι καθοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν την αντιστροφή της τρέχουσας τροχιάς του δημόσιου χρέους ή/και σοβαρές οικονομικές πτώσεις. Οι ανοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν τη βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης ή/και του εξωτερικού ισοζυγίου.
Ισπανία: Σταθερές προοπτικές, Α-
Οι καθοδικοί κίνδυνοι εστιάζονται στην πιθανή αύξηση των δημόσιων δαπανών (με επιδείνωση του ελλείμματος) ή/και στην επανάληψη των εντάσεων μεταξύ περιφερειακής και κεντρικής κυβέρνησης. Οι βελτιώσεις στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και οι μειώσεις χρέους/ΑΕΠ ενδέχεται να υποστηρίξουν θετικά τις αλλαγές των προοπτικών.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Τράπεζες: Πώς θωρακίζουν την κερδοφορία τους από τη μείωση του κόστους χρήματος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_banking_euros22-768x450-1-1-1-1-600x352.jpg)
Πώς οι τράπεζες θωρακίζουν την κερδοφορία τους - Το ανάχωμα στη μείωση του κόστους χρήματος
Ποιες κινήσεις δρομολογούν οι τράπεζες για να διατηρήσουν υψηλά την κερδοφορία τους - Ο ρόλος των επιτοκίων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Τράπεζες: Αγοράζουν ξανά «ασημικά»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/bl29bankingvirtualpix-600x375.jpg)
Αγοράζουν ξανά «ασημικά» οι τράπεζες
Αντιστρέφοντας τις τάσεις εσωστρέφειας προχωρούν σε επεκτατικές ενέργειες με συνεχή αναζήτηση ευκαιριών - Η Πειραιώς προχωρεί σε deal με το CVC για την εξαγορά του 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής - Τα σχέδια των άλλων συστημικών ομίλων
![Επιτόκια: Μικραίνει η ψαλίδα μεταξύ καταθέσεων και δανείων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/banks-768x512-1-600x400.jpg)
Μικραίνει η ψαλίδα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων
Χαμηλά τα επιτόκια καταθέσεων αλλά συνεχίζουν τα υψηλά επιτόκια στα δάνεια
![Εθνική Ασφαλιστική: Αντίστροφη μέτρηση για το deal με την Πειραιώς – Τι προοπτικές ανοίγονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_peiraios_megalou333-600x352.png)
Αντίστροφη μέτρηση στο deal της Πειραιώς για την Εθνική Ασφαλιστική - Οι προοπτικές
Τι σημαίνει για την Πειραιώς το κυοφορούμενο deal για την Εθνική Ασφαλιστική - Ερώτημα η πολυετής σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα
![Τέλης Μυστακίδης: Έκλεισε και η οικονομική συναλλαγή για την Aegean Baltic Bank](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/telis-mistakidis-600x404.png)
Στον Τέλη Μυστακίδη κι επίσημα η ABBank – Έκλεισε και η οικονομική συναλλαγή
Ο Τέλης Μυστακίδης θα ελέγχει το 48% των μετοχών της ABBank, ενώ στο πλαίσιο της συναλλαγής η τράπεζα αποτιμήθηκε 1,1 φορές τη λογιστική της αξία
![Πειραιώς: Προσφέρει 469 εκατ. για το 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής – Ξεκίνησε συζητήσεις με το CVC](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_peiraios_megalou333-600x352.png)
Η Πειραιώς προσφέρει 469 εκατ. για το 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής – Ξεκίνησε συζητήσεις με το CVC
Διαπραγματεύσεις της Πειραιώς με CVC - Ποια η επίπτωση στην κεφαλαιακή θέση - Επιδίωξη για υιοθέτηση του Danish Compromise
![Κόκκινα δάνεια: Με bonus οι ρυθμίσεις των οφειλών για την κατώτερη μεσαία τάξη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/npl-600x360.jpg)
Με bonus οι ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων για την κατώτερη μεσαία τάξη
Οι παρεμβάσεις που προωθεί η κυβέρνηση για να διευκολύνει τις ρυθμίσεις στα κόκκινα δάνεια - Ποιοι ωφελούνται
![Piraeus WealthAdvisor: Νέα υπηρεσία της Πειραιώς για προσωποποιημένες επενδυτικές συμβουλές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/PIRAEUS-600x338.jpg)
Piraeus WealthAdvisor: Νέα υπηρεσία της Πειραιώς για προσωποποιημένες επενδυτικές συμβουλές
Η υπηρεσία βασίζεται σε μια υπολογιστικά ισχυρή robo-for-advisors πλατφόρμα, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των Private Bankers της Τράπεζας και των πελατών
![Attica Bank: Ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων «Domus» και «Rhodium»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/attica-bank-600x400.jpg)
Attica Bank: Ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων «Domus» και «Rhodium»
Οι τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Attica Bank ήταν συνολικής λογιστικής αξίας περίπου €3.7 δισ