Ενα νέο τοπίο έχει αρχίσει να διαμορφώνεται τα τελευταία δύο χρόνια στην καταναλωτική πίστη, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο δανείζονται τα νοικοκυριά για την ικανοποίηση προσωπικών τους αναγκών.
Το παιχνίδι του ανταγωνισμού μεταφέρεται με γρήγορους ρυθμούς από τα πιστωτικά ιδρύματα στο γήπεδο της πραγματικής αγοράς, δηλαδή στις επιχειρήσεις που διαθέτουν προϊόντα και υπηρεσίες online ή μέσω των καταστημάτων τους.
Στην προκειμένη περίπτωση η πίστωση παρέχεται τη στιγμή της συναλλαγής, αφού ο καταναλωτής έχει αποφασίσει τι θα ψωνίσει. Στο ταμείο, ηλεκτρονικό ή φυσικό, του δίνεται η δυνατότητα αντί της εφάπαξ πληρωμής, να εξοφλήσει το ποσό σε δόσεις. Η πίστωση παρέχεται από τράπεζα και εγκρίνεται την ίδια στιγμή για την ολοκλήρωση της πληρωμής στην επιχείρηση.
Τράπεζες: Ψάχνουν κέρδη στην καταναλωτική πίστη
Η μάχη των δόσεων
Τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για τη «μάχη των δόσεων, που αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια και να επεκταθεί σε όλους τους κλάδους λιανικής. Η αγορά μιας τηλεόρασης, ενός ενδύματος, ενός αυτοκινήτου, ακόμη και το κόστος της επίσκεψης σε οδοντίατρο ή το σέρβις ενός οχήματος, μπορεί πλέον να πραγματοποιηθεί με ευκολίες πληρωμής. Κι αυτό χωρίς να διαθέτει ο καταναλωτής πιστωτική κάρτα ή να έχει λάβει προηγουμένως δάνειο».
Ο τομέας των άμεσων πιστώσεων τη στιγμή της αγοράς διακρίνεται σε δύο γενικές κατηγορίες:
- Την υπηρεσία Buy Now, Pay Later (BNPL), που δίνει τη δυνατότητα αγορών σε έως και 4 άτοκες δόσεις και παρέχεται αυτή τη στιγμή από δύο ψηφιακές τράπεζες, την tbi bank και την Klarma. Στην προκειμένη περίπτωση ο καταναλωτής πληρώνει την πρώτη από τις 4 δόσεις και τις υπόλοιπες σε 3 μηνιαίες καταβολές. Τα δάνεια αυτά προτιμώνται από άτομα ηλικίας έως 35 ετών, τα οποία δεν διαθέτουν πιστωτική κάρτα. Οι συνήθεις αγορές που χρηματοδοτούν αφορούν προϊόντα μόδας, καλλυντικά και είδη τεχνολογίας, όπως κινητά τηλέφωνα.Εκτιμάται ότι τα δάνεια που χορηγήθηκαν με αυτόν τον τρόπο έφτασαν το 2023 τα 50 εκατ. ευρώ, ποσό 10 φορές υψηλότερο από το 2022. Το 2024 οι πιστώσεις της κατηγορίας αναμένεται να διπλασιαστούν, κινούμενες γύρω από τη ζώνη των 100 εκατ. ευρώ.
- Τα καταναλωτικά δάνεια με διάρκεια εξόφλησης έως και τους 60 μήνες, τα οποία χορηγούνται για μεγαλύτερης αξίας αγορές. Εν προκειμένω ο πελάτης αφού έχει επιλέξει το προϊόν, αιτείται μέσω του εμπόρου το δάνειο με το οποίο θα τον πληρώσει. Υπολογίζεται ότι το σύνολο των χορηγήσεων αυτής της κατηγορίας έφτασαν το 2023 τα 250 εκατ. ευρώ. Χρηματοδότησαν κατά κύριο λόγο αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως έπιπλα, αυτοκίνητα και ηλεκτρικές οικιακές συσκευές.
Οι μεγαλύτερες τράπεζες βλέποντας τη δυναμική που έχει αποκτήσει η συγκεκριμένη αγορά προχωρούν στη διεύρυνση των συνεργασιών τους με εμπορικά καταστήματα, μεγάλες αλυσίδες και online marketplaces, ενώ σχεδιάζουν την είσοδό τους και στην αγορά του BNPL. Με τον τρόπο αυτόν δημιουργούν ένα παράλληλο δίκτυο πωλήσεων με στόχο τη μεγέθυνση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων.
Νέα προϊόντα
Ταυτόχρονα, προσφέρουν νέα προϊόντα στον τομέα των καρτών που παρέχουν πιστώσεις με εξόφληση σε μερικούς μήνες, χωρίς να χρεώνουν τόκους, αλλά μόνο μία εφάπαξ προμήθεια ανά συναλλαγή.
Τέλος, όλες οι τράπεζες χορηγούν online δάνεια έως και 6.000 ευρώ, τα οποία δύναται να πιστώνονται ακόμη και μέσα σε λίγα λεπτά στον λογαριασμό του πελάτη, κατόπιν αίτησης στο m-banking ή στο e-banking.
Latest News
Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Πέντε αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο των τραπεζών
Στις σημαντικές εξελίξεις στους κανονισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα αναφέρθηκε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υποδιοικήτρια της ΤτΕ
Η υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την JPMorgan Asset Management
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η διεύρυνση των επενδυτικών επιλογών που προσφέρει η Eurobank στους πελάτες της
Τράπεζες: Το 2026 η επιστροφή των εσόδων στα επίπεδα του 2024
Για μια χρονιά χαμηλών πτήσεων όσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους προετοιμάζονται οι τράπεζες
Ψήφος εμπιστοσύνης από DBRS στις τράπεζες για τα DTCs [γραφήματα]
Σύμφωνα με την DBRS, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημαντικές αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC)
Τι ζητούν οι επενδυτές από τις ελληνικές τράπεζες - Το μήνυμα της Goldman Sachs
Η Goldman Sachs αναφέρει σε report της ότι οι τράπεζες με χαμηλότερες αποτιμήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων - Ο ρόλος του αναβαλλόμενου φόρου
Γιατί δεν ανησυχούν για τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας οι τράπεζες
Αλλάζει από τη νέα χρονιά ο τρόπος με τον οποίο οι τράπεζες θα υπολογίζουν τα σταθμισμένα ως προς τον κίνδυνο στοιχεία του ενεργητικού τους
Eurobank Equities: Γιατί οι τράπεζες παραμένουν ελκυστικό επενδυτικό story
Σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων για τα καθαρά κέρδη του 2024 κατά 5% για τις ελληνικές τράπεζες προχώρησε η Eurobank Equities
Έτοιμες οι ελληνικές τράπεζες για συγχωνεύσεις με ευρωπαϊκούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους
Οι ελληνικές τράπεζες ζητούν την άρση των εμποδίων από την Ε.Ε. για τις συγχωνεύσεις – Τι είπαν στο Bloomberg Καραβίας, Μεγάλου, Μυλωνάς και Ψάλτης
Στουρνάρας σε Politico: Κίνδυνος αύξησης πληθωρισμού εάν ο Τραμπ υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε
«Χρειάζεται σταδιακή χαλάρωση μέχρις ότου το επιτόκιο καταθέσεων φθάσει στο 2%», τόνισε ο Γιάννη Στουρνάρας
Τράπεζα Ηπείρου: Συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής SYNDEA Κώστα Καραμανλή
Στόχος η ενίσχυση της συνεργασίας που διατηρεί η Τράπεζα Ηπείρου με τη SYNDEA στον τομέα της παροχής ολοκληρωμένων ασφαλιστικών προγραμμάτων