
Ενα νέο τοπίο έχει αρχίσει να διαμορφώνεται τα τελευταία δύο χρόνια στην καταναλωτική πίστη, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο δανείζονται τα νοικοκυριά για την ικανοποίηση προσωπικών τους αναγκών.
Το παιχνίδι του ανταγωνισμού μεταφέρεται με γρήγορους ρυθμούς από τα πιστωτικά ιδρύματα στο γήπεδο της πραγματικής αγοράς, δηλαδή στις επιχειρήσεις που διαθέτουν προϊόντα και υπηρεσίες online ή μέσω των καταστημάτων τους.
Στην προκειμένη περίπτωση η πίστωση παρέχεται τη στιγμή της συναλλαγής, αφού ο καταναλωτής έχει αποφασίσει τι θα ψωνίσει. Στο ταμείο, ηλεκτρονικό ή φυσικό, του δίνεται η δυνατότητα αντί της εφάπαξ πληρωμής, να εξοφλήσει το ποσό σε δόσεις. Η πίστωση παρέχεται από τράπεζα και εγκρίνεται την ίδια στιγμή για την ολοκλήρωση της πληρωμής στην επιχείρηση.
Τράπεζες: Ψάχνουν κέρδη στην καταναλωτική πίστη
Η μάχη των δόσεων
Τραπεζικές πηγές κάνουν λόγο για τη «μάχη των δόσεων, που αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια και να επεκταθεί σε όλους τους κλάδους λιανικής. Η αγορά μιας τηλεόρασης, ενός ενδύματος, ενός αυτοκινήτου, ακόμη και το κόστος της επίσκεψης σε οδοντίατρο ή το σέρβις ενός οχήματος, μπορεί πλέον να πραγματοποιηθεί με ευκολίες πληρωμής. Κι αυτό χωρίς να διαθέτει ο καταναλωτής πιστωτική κάρτα ή να έχει λάβει προηγουμένως δάνειο».
Ο τομέας των άμεσων πιστώσεων τη στιγμή της αγοράς διακρίνεται σε δύο γενικές κατηγορίες:
- Την υπηρεσία Buy Now, Pay Later (BNPL), που δίνει τη δυνατότητα αγορών σε έως και 4 άτοκες δόσεις και παρέχεται αυτή τη στιγμή από δύο ψηφιακές τράπεζες, την tbi bank και την Klarma. Στην προκειμένη περίπτωση ο καταναλωτής πληρώνει την πρώτη από τις 4 δόσεις και τις υπόλοιπες σε 3 μηνιαίες καταβολές. Τα δάνεια αυτά προτιμώνται από άτομα ηλικίας έως 35 ετών, τα οποία δεν διαθέτουν πιστωτική κάρτα. Οι συνήθεις αγορές που χρηματοδοτούν αφορούν προϊόντα μόδας, καλλυντικά και είδη τεχνολογίας, όπως κινητά τηλέφωνα.Εκτιμάται ότι τα δάνεια που χορηγήθηκαν με αυτόν τον τρόπο έφτασαν το 2023 τα 50 εκατ. ευρώ, ποσό 10 φορές υψηλότερο από το 2022. Το 2024 οι πιστώσεις της κατηγορίας αναμένεται να διπλασιαστούν, κινούμενες γύρω από τη ζώνη των 100 εκατ. ευρώ.
- Τα καταναλωτικά δάνεια με διάρκεια εξόφλησης έως και τους 60 μήνες, τα οποία χορηγούνται για μεγαλύτερης αξίας αγορές. Εν προκειμένω ο πελάτης αφού έχει επιλέξει το προϊόν, αιτείται μέσω του εμπόρου το δάνειο με το οποίο θα τον πληρώσει. Υπολογίζεται ότι το σύνολο των χορηγήσεων αυτής της κατηγορίας έφτασαν το 2023 τα 250 εκατ. ευρώ. Χρηματοδότησαν κατά κύριο λόγο αγορές διαρκών καταναλωτικών αγαθών, όπως έπιπλα, αυτοκίνητα και ηλεκτρικές οικιακές συσκευές.
Οι μεγαλύτερες τράπεζες βλέποντας τη δυναμική που έχει αποκτήσει η συγκεκριμένη αγορά προχωρούν στη διεύρυνση των συνεργασιών τους με εμπορικά καταστήματα, μεγάλες αλυσίδες και online marketplaces, ενώ σχεδιάζουν την είσοδό τους και στην αγορά του BNPL. Με τον τρόπο αυτόν δημιουργούν ένα παράλληλο δίκτυο πωλήσεων με στόχο τη μεγέθυνση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων.
Νέα προϊόντα
Ταυτόχρονα, προσφέρουν νέα προϊόντα στον τομέα των καρτών που παρέχουν πιστώσεις με εξόφληση σε μερικούς μήνες, χωρίς να χρεώνουν τόκους, αλλά μόνο μία εφάπαξ προμήθεια ανά συναλλαγή.
Τέλος, όλες οι τράπεζες χορηγούν online δάνεια έως και 6.000 ευρώ, τα οποία δύναται να πιστώνονται ακόμη και μέσα σε λίγα λεπτά στον λογαριασμό του πελάτη, κατόπιν αίτησης στο m-banking ή στο e-banking.


Latest News
![Επιχειρήσεις: Με τι επιτόκιο δανείζονται – Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/daneia-trapezes-768x432-1-600x338.jpg)
Με τι επιτόκιο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις - Πώς θα ξεκλειδώσει περισσότερη ρευστότητα [γράφημα]
Η υποχώρηση των επιτοκίων δημιουργεί αυξημένες ευκαιρίες για τις τράπεζες

Πώς επηρεάζονται οι τραπεζικές συναλλαγές από τις αργίες
Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω web banking και mobile apps θα λειτουργούν κανονικά

Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ
Νέα εποχή φθηνού χρήματος στην Ελλάδα με τη βούλα της ΕΚΤ - Η μείωση στα επιτόκια ρίχνει τα έσοδα στις τράπεζες και τις αποδόσεις στις καταθέσεις

Γιατί πέφτουν με ταχύτητα τα επιτόκια στα δάνεια επιχειρήσεων και επαγγελματιών
Πρόκειται για εξέλιξη που δεν συνδέεται αποκλειστικά με τις μειώσεις στα επιτόκια στη ζώνη του ευρώ, αλλά και με άλλους παράγοντες

Πώς θα αμυνθούν οι ελληνικές τράπεζες - Οι τρεις κίνδυνοι από τους δασμούς Τραμπ
Η παγκόσμια οικονομία απειλείται με ύφεση, λόγω του πολέμου που κήρυξε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους

Ευκαιρίες και κίνδυνοι για τις τράπεζες από νέες μειώσεις επιτοκίων
Σε ετοιμότητα για τα επιτόκια βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών - Τα σχέδια που επεξεργάζονται και τα σενάρια

S&P Global: Υψηλές οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οδηγός τα υψηλά κεφάλαια και η μείωση του κινδύνου
Όπως εξηγεί η Tedeschi, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές το 2025

Το «Σπίτι μου 2» πυροδοτεί την άνοδο των στεγαστικών δανείων - Αμετάβλητα τα επιχειρηματικά
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το Σπίτι μου 2

DBRS: Πώς χτυπά ο εμπορικός πόλεμος τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Τι λέει για Πειραιώς και Alpha
Στο μικροσκόπιο της DBRS βρέθηκαν 50 τράπεζες στην Ευρώπη - Τι βλέπει για την αύξηση του κόστους κινδύνου

«Πράσινο φως» από την ΤτΕ για τη λειτουργία της ELGRE - Τι θα παρέχει στους πελάτες
Πρόεδρος της ELGRE ΑΕ είναι ο επιχειρηματίας κ. Στέλιος Αργυράκης και Διευθύνων σύμβουλος ο κ. Γρηγόρης Μιχαηλίδης