
Εκατοντάδες περιστατικά παραβίασης της εργασιακής νομοθεσίας εντόπισαν κατά την εορταστική περίοδο στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας.
Επιθεώρηση Εργασίας: Ρεκόρ παραβάσεων σε επιχειρήσεις κατέγραψαν οι έλεγχοι
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αρχής, την περίοδο από 12 Δεκεμβρίου 2023 έως 12 Ιανουαρίου 2024 επιθεωρητές εργασίας πραγματοποίησαν 1.504 ελέγχους σε επιχειρήσεις διασκέδασης και εστίασης, ξενοδοχεία, εμπορικά και εποχικά καταστήματα.
Επιβλήθηκαν 306 πρόστιμα, συνολικού ποσού 1.230.350 ευρώ. Οι θιγόμενοι εργαζόμενοι ανήλθαν σε 838 σε σύνολο 6.429.
Οι παραβάσεις
Σημειώνεται ότι η αδήλωτη εργασία και οι υπερβάσεις των ωραρίων εργασίας, κυρίως με υπερωρίες που δεν δηλώνονται, αποτέλεσαν τις πρώτες σε εμφάνιση παραβάσεις στην αγορά εργασίας εντός του 2023.
Οι 1.349 παραβάσεις αφορούσαν αδήλωτη εργασία και αφορούν το 8,4% του συνόλου. Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 14.941.500 ευρώ που αντιστοιχούν στο 33,52% των προστίμων.

Παραβάσεις που αφορούν την καταστρατήγηση του χρόνου εργασίας διαπιστώθηκαν σε 4.625 περιπτώσεις (ποσοστό 28,81%) και επιβλήθηκαν γι’ αυτές πρόστιμα ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το 24,68% του συνόλου των προστίμων.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι δύο αυτές παραβάσεις κάλυψαν το 37,21% του συνόλου των παραβάσεων και το 58,2% των προστίμων.
Παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας διαπιστώνονται και σε κλάδους επιχειρήσεων στους οποίος – εντός του 2023- έχει εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας, όπου διαπιστώθηκαν 535 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους περίπου 1.400.000 ευρώ.
Ρεκόρ ελέγχων
Κατά 2023 η Επιθεώρηση Εργασίας διενήργησε ρεκόρ ελέγχων, που έφθασαν τους 73.579 αυξημένοι – κατά σχεδόν 13% – σε σχέση με τους 65.286 που έγινα το 2022. Επιβλήθηκαν συνολικά 16.049 διοικητικές κυρώσεις, έναντι 14.504 το 2022 και το χρηματικό ύψος των προστίμων ανήλθε σε 44.569.101 ευρώ, από 35.966.183 ευρώ το 2022.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 1.446 εργαζόμενοι έλαβαν το Δώρο Χριστουγέννων μετά από παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, εισπράττοντας συνολικά 764.842 ευρώ. Τις προηγούμενες ημέρες υποβλήθηκαν 710 καταγγελίες που αφορούσαν στη μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων 2023 σε 3.109 εργαζόμενους. Μετά από την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, 270 επιχειρήσεις συμμορφώθηκαν. Σε 40 περιπτώσεις μη καταβολής, υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία και στα Αστυνομικά Τμήματα και για την κίνηση της διαδικασίας του αυτοφώρου, ενώ επιπλέον, 64 έλεγχοι είναι σε εξέλιξη.


Latest News

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας

Θύελλα αντιδράσεων για ένταξη ιδιωτών στην είσπραξη οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ
Στη Βουλή η σχετική ρύθμιση – Τίθεται σε εφαρμογή από τον Μάιο

Φορολογικές δηλώσεις: Διορθώσεις χωρίς πρόστιμα για λιγότερο φόρο και εκπτώσεις
Ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων – όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – παραδείγματα

ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2025 για ακίνητα πληγέντων από φυσικές καταστροφές
Οπως αναφέρει η ΑΑΔΕ συμψηφισμοί και επιστροφές είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας

Πότε είναι η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα

Τι ισχύει για τις Αργίες του Πάσχα - Πώς αμείβονται
Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για τις αργίες του Πάσχα διευκρινίζεται για ποιες υπηρεσίες και καταστήματα θεωρείται αργία η Μεγάλη Παρασκευή

Πρεμιέρα για το Ψηφιακό Πελατολόγιο στον κλάδο των αυτοκινήτων – Πως θα λειτουργεί
Σε πραγματικό χρόνο η καταγραφή των αυτοκινήτων και των παραστατικών που κόβουν συνεργεία, πάρκινγκ, πλυντήρια και εταιρείες ενοικίασης

ΚΕΠΕ: «Μύθος» οι καλοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι - Η διαφορά με τον ιδιωτικό τομέα
Τι δείχνει μελέτη του ΚΕΠΕ που προχώρησε στην σύγκριση «πανομοιότυπων» εργαζομένων

Μεγάλα διεθνή συνταξιοδοτικά ταμεία βάζουν... πάγο σε επενδύσεις στις ΗΠΑ
Οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές από τον Καναδά, τη Δανία και άλλες χώρες επανεξετάζουν την έκθεσή τους στην οικονομία των ΗΠΑ

Τα φορο-τρικ που έφεραν την μεγάλη «ανατροπή» - Το σχέδιο Πιτσιλή
Οι φορολογικές δηλώσεις έχουν καθιερωθεί ως το εθνικό σπορ των Έλλήνων - Τι είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ στο ΟΤ Delphi Economic Forum X