«Δεν  πρόκειται πλέον για μια οικονομία που εξακολουθεί να βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση, αλλά πολύ περισσότερο στην ανάπτυξη που βασίζεται στις επενδύσεις. Αν δείτε την αλματώδη αύξηση στις ξένες άμεσες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, ήταν εντυπωσιακή» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της JP Morgan, θέλοντας να δείξει την αλλαγή που έχει επέλθει στην ελληνική οικονομία.

Μητσοτάκης στον πρόεδρο της JPMorgan: Προχωρώ τώρα όλες τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις

Τα ομόλογα «μιλάνε»

Η αλλαγή αυτή για το που βρίσκεται η ελληνική οικονομία αλλά και ποια είναι η εικόνα που έχουν για εμάς οι αγορές  αντικατοπτρίζεται όπως φαίνεται και στην πορεία των ελληνικών ομολόγων.

Οι επενδυτές φαίνεται να ψηφίζουν Ελλάδα καθώς αυτό αποτυπώνεται   και στην πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων  και των spreads μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων καθώς  έχουν υποχωρήσει κοντά στις  100 μονάδες ενώ βρέθηκαν και κάτω από αυτές μέσα στην εβδομάδα.

Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ στη τελευταία έκθεση του σε ένα διεθνές περιβάλλον ανόδου των αποδόσεων κρατικών ομολόγων, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων επέδειξαν σχετική σταθερότητα, ενώ στα τέλη του 2023 υποχώρησαν σε επίπεδα γύρω από το 3,3%, με μείωση της διαφοράς τους από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.  Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης από την σταδιακή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και η μείωση του εγχώριου πολιτικού κινδύνου ήταν οι δύο συνιστώσες που βοήθησαν στην καλή  πορεία των ομολόγων σε σχέση με άλλες χώρες όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ

O νέος στόχος

Το 2023 αποχαιρέτησε την ελληνική οικονομία θετικά σε επίπεδο αξιολογήσεων, καθώς επισφραγίστηκε  ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας.

Η άρση του καθεστώτος του “non investment grade” για τα ελληνικά ομόλογα επιτρέπει πλέον σε πιο συντηρητικούς επενδυτές ομολόγων (ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες) να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικούς τίτλους.

Η Ελλάδα με την επενδυτική βαθμίδα αποτελεί πλέον  ένα πολύ καλό προορισμό επενδύσεων αφού έχει  μειωθεί ο λεγόμενος “κίνδυνος χώρας”.

Η αναβάθμιση του Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα βοηθά να αναγεννηθεί η αγορά εταιρικών ομολόγων .Οι μεγαλύτερες σε μέγεθος επιχειρήσεις μπορούν να πετύχουν καλύτερους όρους δανεισμού από τις αγορές

Η υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα του Δημοσίου θα συμπαρασύρει και αυτή των εμπορικών τραπεζών. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να δανειστούν πιο φθηνά από τη διατραπεζική αγορά και βέβαια θα μπορέσει αυτή η ρευστότητα να περάσει και στην αγορά.

Πλέον όμως ένας νέος στόχος μπαίνει για την κυβέρνηση και αυτός είναι η επιπλέον βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας  της ελληνικής οικονομίας που θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού

Όσο περισσότερο πηγαίνει καλά η ελληνική οικονομία και αυτό πιστοποιείται και από τους οίκους αξιολόγησης, τόσο αυτά θα γίνονται πόλος έλξης από επενδυτές

Η Scope

Η τελευταία αξιολόγηση από την Scope μπορεί να μην έφερε επιπλέον αναβάθμιση καθώς ο πλέον αναγνωρισμένος οίκος και από την ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητη τη βαθμολογία του ελληνικού αξιόχρεου, όπως και τις σταθερές προοπτικές του. Παρόλα αυτά η Scope στέκεται στη βελτίωση των δημοσιονομικών δεδομένων, στην ισχυρή πτώση του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος από το 2020, σε συνδυασμό με την επίσης δυναμική οικονομική ανάκαμψη και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η ελληνική οικονομία παρόλα αυτά έχει επιπλέον ευκαιρίες στον βαθμολογικό πίνακα φέτος  καθώς ακολουθούν οι αξιολογήσεις  και των άλλων οίκων με την επόμενη αυτή από την  DBRS στις 8 Μαρτίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου στην ΕΕΝΕ: Στόχος να φτάσουμε τις επενδύσεις στο 22%-23% του ΑΕΠ»
Επιχειρήσεις |

Κουνενάκη Εφραίμογλου στην ΕΕΝΕ: Στόχος να φτάσουμε τις επενδύσεις στο 22%-23% του ΑΕΠ»

Παρέμβαση δια σημειώματος έκανε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Σπύρος Θεοδωρόπουλος: «Απαξιώνονται οι επενδύσεις σήμερα σε 3 χρόνια, για αυτό και χρειάζονται υπεραποσβέσεις»