Κλιμακώνεται η σύγκρουση Ουάσιγκτον-Πεκίνου καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν οι πάροχοι υπηρεσιών cloud όπως η Amazon και η Microsoft να ερευνούν ενεργά και να δημοσιεύουν την ταυτότητα ξένων πελατών που αναπτύσσουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στις πλατφόρμες τους.

Η πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν, που σύμφωνα με το Bloomberg πρόκειται να δημοσιευτεί σήμερα, Δευτέρα, απαιτεί από αυτές τις εταιρείες να αποκαλύπτουν τα ονόματα και τις διευθύνσεις IP των ξένων πελατών.

Η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όπλο στην αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας

Επιπλέον, οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να επινοήσουν και έναν τρόπο συλλογής αυτών των λεπτομερειών και να αναφέρουν οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του κανονισμού που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Εάν τελικά ο κανονισμός τεθεί σε εφαρμογή, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες για να κλείσει μία οδό μέσω της οποίας οι κινεζικές εταιρείες έχουν πρόσβαση στα κέντρα δεδομένων και τους διακομιστές που είναι ζωτικής σημασίας για την εκπαίδευση και τη φιλοξενία της τεχνητής νοημοσύνης.

Επιπρόσθετα, ο κανονισμός αποθέτει το βάρος της συλλογής, αποθήκευσης και ανάλυσης δεδομένων πελατών στις υπηρεσίες cloud, κάτι που δεν διαφέρει από τους αυστηρούς κανόνες «γνώρισε τον πελάτη σου» που διέπουν τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Από την πλευρά τους οι πάροχοι cloud υπηρεσιών των ΗΠΑ ανησυχούν ότι οι περιορισμοί στις δραστηριότητές τους με χρήστες στο εξωτερικό χωρίς συγκρίσιμα μέτρα από τις συμμαχικές χώρες κινδυνεύουν να θέσουν σε μειονεκτική θέση τις αμερικανικές εταιρείες.

Καμία από τις Microsoft, Amazon και Google δεν σχολίασαν το δημοσίευμα του Bloomberg, ενώ και το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου παρέπεμψε σε σχόλια της υπουργού Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο την περασμένη εβδομάδα.

Η Ραϊμόντο είχε πει την Παρασκευή ότι η ομάδα της εργάζεται για την εξάλειψη των απειλών για την εθνική ασφάλεια που δημιουργούνται από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, μια προσπάθεια που πιθανόν να επικεντρωθεί σε εταιρείες από την Κίνα.

Τεχνολογία και στρατιωτικές δυνατότητες

Η Ουάσιγκτον, η οποία έχει ήδη εργαστεί για να περιορίσει την πρόσβαση του Πεκίνου σε πιο προηγμένους ημιαγωγούς, θέλει να περιορίσει την ικανότητα των κινεζικών εταιρειών να αναπτύσσουν τεχνητή νοημοσύνη με πιθανές στρατιωτικές δυνατότητες. «Το να έρθουν αυτές οι τεχνολογίες στα χέρια μη κρατικών παραγόντων ή ανθρώπων που δεν είναι σύμμαχοί μας είναι πολύ επικίνδυνο», δήλωσε ο Ραϊμόντο στην Ουάσιγκτον.

Ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από το υπουργείο Εμπορίου να απαιτήσει τέτοιου είδους πληροφόρηση σε μια προσπάθεια να εντοπίσει ξένους παράγοντες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να ξεκινήσουν αυτό που η πρόταση αποκαλεί «κακόβουλες δραστηριότητες που ενεργοποιούνται από τον κυβερνοχώρο».

Οι ΗΠΑ ζητούν σχόλια σχετικά με τον προτεινόμενο κανονισμό έως τις 29 Απριλίου πριν υπάρξει οριστικοποίηση.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να παρέχει εξαίρεση στους κανόνες αναγνώρισης για τις ξένες θυγατρικές των αμερικανικών παρόχων cloud.

Πεδίο αντιπαράθεσης η τεχνολογία

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων τεχνολογιών επόμενης γενιάς από την Κίνα αποτελεί βασικό μέλημα για την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία βλέπει το Πεκίνο ως τον κύριο παγκόσμιο στρατηγικό ανταγωνιστή της.

Η Ουάσιγκτον προσπάθησε να χαλιναγωγήσει την πρόοδο της Κίνας περιορίζοντας τις εξαγωγές μικροτσίπ στη χώρα και επιβάλλοντας κυρώσεις σε μεμονωμένες κινεζικές εταιρείες, αλλά οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας κατάφεραν να κάνουν σημαντικές προόδους παρά τους περιορισμούς των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Γερμανία: Πανεπιστήμια και συνδικάτα αποχωρούν από την πλατφόρμα «Χ» – «Φόρουμ ακροδεξιών ιδεών»
Τεχνολογία |

Πανεπιστήμια και συνδικάτα ρίχνουν «άκυρο» στην πλατφόρμα «Χ» – «Φόρουμ ακροδεξιών ιδεών»

Μαζικές είναι οι αποχωρήσεις πανεπιστημίων και συνδικάτων στη Γερμανία από την πλατφόρμα «X», η οποία χαρακτηρίζεται ως φόρουμ που διαδίδει ακροδεξιές ιδέες