Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου ελληνικού 10ετούς ομολόγου, με το οποίο η Ελλάδα κάνει φέτος το ντεμπούτο της στις αγορές. Στόχος είναι να αντληθούν 4 δισ. ευρώ καθώς η χώρας μας επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει το momentum από την πτώση των αποδόσεων και τη μείωση του spread.
To mandate για να τρέξουν την έκδοση έχουν αναλάβει οι Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Société Générale.
Το ενδιαφέρον για τον 10ετή τίτλο είναι ισχυρό, με τις έως τώρα προσφορές -σύμφωνα με το IFR- να ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν δεκαπλάσιο του αρχικού στόχου.
Το ισχυρό ενδιαφέρον φαίνεται ότι έχει επίπτωση και στις αποδόσεις. Οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν την απόδοση περίπου στο 3,5%, δηλαδή 85 μονάδες βάση από το Mid Swap, ενώ αυτό διαμορφώνεται λίγο ψηλότερα από το 3,4%, (συν 80 μ.β. από το mid swap)
Πρόκειται επί της ουσίας για την πρώτη έξοδο της Αθήνας στις αγορές, και κρίσιμο τεστ για την πορεία, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Μέχρι τώρα ο ΟΔΔΗΧ προχωρούσε σε reopening υφιστάμενων τίτλων.
Το βιβλίο αναμένεται να κλείσει εντός της ημέρας.
Στροφή στον Νότο
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς υπάρχει σαφής στροφή των επενδυτών προς τα ομόλογα του Νότου, με την Ελλάδα να είναι μεταξύ των κερδισμένων. Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στις αποδόσεις του ελληνικού τίτλου 10ετούς διάρκειας, οι οποίες διαμορφώνονται σήμερα στο 3,28% με το spread να κινείται και πάλι κάτω 100 μονάδων. Το αντίστοιχο ιταλικό spread ξεπερνά τις 150 μονάδες.
Το κλίμα αλλάζει
Η μείωση αυτών των περιθωρίων σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή του κλίματος σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, αφότου η μακροχρόνια κρίση χρέους απείλησε το ενιαίο νόμισμα και οδήγησε χώρες όπως η Ελλάδα στην αγκαλιά των δανειστών.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στους Financial Times, ο Aman Basal της Citi, επικεφαλής στρατηγικής για την Ευρώπη, «το 2024 θα είναι η χρονιά κατά την οποία τα όρια μεταξύ πυρήνα [της ευρωζώνης] και περιφέρειας θα θολώσουν».
Ο ίδιος επεσήμανε τη μείωση του χρέους στα επίπεδα του ΑΕΠ μεταξύ των περιφερειακών χωρών και την υψηλότερη καθαρή έκδοση χρέους σε πάλαι ποτέ ισχυρές οικονομίες όπως Γαλλία και τη Γερμανία.
Ενδεικτική είναι και η πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι το χρέος προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί στη Γαλλία και στο Βέλγιο τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά θα μειωθεί σημαντικά στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία, με μέτρια πτώση να προβλέπεται και στην Ιταλία και την Ισπανία.
Το πρόγραμμα για το 2024
Στα 18,9 δισ. ευρώ ανέρχονται οι δανειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για το 2024. Εξ αυτών όπως προβλέπεται στη «Στρατηγική Χρηματοδότησης» που δημοσιοποίησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στα αγγλικά, τα 10 δισ. ευρώ θα καλυφθούν με εκδόσεις ομολόγων, τα 4,1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από άλλες πηγές όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το NGEU κλπ, το 1,6 δισ. ευρώ θα προέλθει από την πώληση μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και τα 3,6 δισ. ευρώ από τα ρευστά διαθέσιμα που διαθέτει το Δημόσιο.
O OΔΔΗΧ εκτιμά ότι το λεγόμενο μαξιλάρι ρευστότητας που διαθέτει το Ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ.
Οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου αφορούν 5,463 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν, 4,8 δισ. ευρώ για αποπληρωμή τόκων και άλλων επιμέρους υποχρεώσεων, 12 δισ. ευρώ για την οριστική εξόφληση εντόκων γραμματίων και 3,589 δισ. ευρώ για ανάγκες ρευστότητας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους του 2024, ενώ από το σύνολο των αναγκών αφαιρούνται 6,9 δισ. ευρώ λόγω των εκτιμήσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Latest News
Τιτάν, Eurobank και ΟΠΑΠ στηρίζουν τον Γενικό Δείκτη κόντρα στις πιέσεις
Οι αγοραστές αν και διατηρούν ένα ελαφρύ προβάδισμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχουν ρίξει σημαντικά τους ρυθμούς τους
Το παράδοξο στον χρυσό και τα στοιχήματα μέχρι την ορκωμοσία Τραμπ
Παρά το ισχυρό δολάριο ο χρυσός διατηρεί την ανοδική του τροχιά - Ο ρόλος των κερδοσκόπων και οι long θέσεις
Σιβυλλική η JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα – Εποικοδομητική, αλλά και ουδέτερη
H JP Morgan διατηρεί μεσοπρόθεσμα μια εποικοδομητική στάση απέναντι στην Ελλάδα
Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο
Στόχος της Αθήνας είναι αντληθεί από την αγορά ποσό 2,5-3 δισ. ευρώ - Ο τίτλος ωριμάζει στις 15 Ιανουαρίου του 2035
Ήπια κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Άλμα άνω του 3% από τον Τιτάνα
Το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητά την επόμενη ημέρα της διόρθωσης
Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές - Βαρίδι στο Λονδίνο η ΒΡ
Η BP χάνει πάνω από 2% - Τα ασθενέστερα περιθώρια κέρδους διυλιστηρίου και η δραστηριότητα ανάκαμψης θα επιφέρουν πλήγμα 100 έως 300 εκατομμυρίων δολαρίων
Ανοδικά οι ασιατικές αγορές, εξαίρεση ο Nikkei
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία ακόμη αύξηση του επιτοκίου, προκαλώντας άνοδο της απόδοσης των ομολόγων
Πτωτικά αλλά παραμένουν σε υψηλά τεσσάρων μηνών οι τιμές του πετρελαίου
Οι τιμές σημείωσαν άλμα 2% τη Δευτέρα μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στις εταιρείες Gazprom Neft και Surgutneftegas
Κοντά στα υψηλά 2ετίας το δολάριο - Πιέσεις σε ευρώ, γιουάν και στερλίνα
Η απειλή των δασμών μαζί με τη δηλωμένη μετρημένη προσέγγιση της Fed για τις μειώσεις επιτοκίων φέτος ανεβάζουν το δολάριο
Έδωσε στηρίγματα στη Wall Street ο Dow Jones, υπό πίεση παρέμεινε ο Nasdaq
Η Wall Street δέχτηκε τεχνολογικές πιέσεις αλλά οι άλλοι δύο δείκτες κατάφεραν να ελέγξουν τις απώλειες περιορίζοντας σημαντικά την πτώση