Μπορεί να δυσκολεύτηκε, αλλά στο τέλος το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κρατήσει τη ζώνη των 1.350 μονάδων και το θετικό πρόσημο, με τη βοήθεια επιλεγμένων τίτλων, οι οποίοι πήραν σήμερα τη σκυτάλη των στηρίξεων, ώστε να μην απειληθούν τα επίπεδα.

Wall Street: Υπό την πίεση των ιστορικών υψηλών

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,31% στις 1.355,12 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.346,76 μονάδων (-0,31%) και 1.358,19 μονάδων (+0,54%). Ο τζίρος ανήλθε στα 103,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,1 εκατ. τεμάχια αξίας 8,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,31% στις 3.293,03 μονάδες, ενώ στο +0,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.313,26 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,11% στις 1.151,86 μονάδες.

Ενεργοποιήθηκαν οι στηρίξεις

Για ακόμη μία φορά οι αγοραστές ενεργοποιήθηκαν μόλις ο γενικός δείκτης πλησίαζε επικίνδυνα τη ζώνη της κοντινής στήριξης των 1.345 μονάδων, δίνοντας και πάλι το μήνυμα ότι δύσκολα θα χαλάσει την ανοδική του ρότα, ακόμη και αν αυτή είναι ήπια και αργή. Και όπως επισημαίνουν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές, δεν θα αργήσει η ώρα που η αγορά θα κάνει τη διαφυγή, με μια πιθανή ανοδική εκτόνωση να αναμένεται με την κατοχύρωση των 1.365 μονάδων. Τα επίπεδα που διαπραγματεύεται ο γενικός δείκτης είναι τεχνικά οι παρυφές των στηρίξεων του 2003 και 2008 αλλά και η κορυφή του 2014. Ουσιαστικά μία επιβεβαιωμένη αλλαγή επιπέδου δεν έχει ιδιαίτερες αντιστάσεις ανοδικά, αλλά το μεγάλο ζητούμενο είναι εάν υπάρξει κάποια διόρθωση ή έρθει νωρίτερα η διαφυγή.

Παρόλα αυτά, το θετικό σενάριο έχει μεγαλύτερες πιθανότητες, καθώς ένα ακόμη στοιχείο που βοηθά στο να συντηρηθούν τα επίπεδα είναι η συμπεριφορά αρκετών χαρτοφυλακίων που δεν είχαν πειστεί για την δυναμική της αγοράς να ανακτήσει τις 1.350 μονάδες το προηγούμενο διάστημα, αλλά σπεύδουν τώρα να “επιβιβαστούν” ενισχύοντας και την ανθεκτικότητα σε διορθωτικές ημέρες. Άλλωστε, οι καταλύτες της υπεραπόδοσης του 2023 παραμένουν σε ισχύ, με τα όποια πισωγυρίσματα να δίνουν ακριβώς αυτές τις δυνατότητες που αναζητούν οι “αργοπορημένοι”. Αρκεί η αγορά να δει την είσοδο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο χρηματιστήριο να ολοκληρώνεται με επιτυχία (η οποία είναι βέβαιη), με αρκετές κινήσεις ρευστοποίησης κερδών να έχουν ως διακύβευμα τη συμμετοχή στη δημόσια πρόταση.

Παράλληλα, τα χρηματοοικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, και ειδικά εκείνων των οποίων οι μετοχές τους οδηγούν την τάση, δικαιολογούν την καλή πορεία και τις θετικές προσδοκίες για τη συνέχεια. Κάτι που εμμέσως πλην σαφώς έχει αποτυπωθεί γλαφυρά στις εκθέσεις των αναλυτών παγκοσμίως αλλά και των Οίκων Αξιολόγησης, εξου και η εξ αυτών αξιολόγηση υπέρ της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς ξεχώρισε με το +4,53% που κατέγραψε, με τη Λάμδα να ακολουθεί με το δικό της +3,24% και την Aegean με το δικό της +2,61%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΕΛΧΑ και ΔΕΗ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Eurobank, Εθνική και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν με απώλειες 1,48% και 1,01% αντίστοιχα, ενώ Cenergy, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Σαράντης, Autohellas, Quest, Coca Coca και Τιτάν έκλεισαν με ήπια πτώση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών