Να προχωρήσουν σε άμεση υποτίμηση της λίρας προκειμένου η ισοτιμία να ευθυγραμμιστεί με την κατάσταση που επικρατεί στη μαύρη αγορά ζητά από τις αρχές της χώρας ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος Ναγκουίμπ Σαουίρις.

Οι επιθέσεις των Χούθι κοστίζουν στην Αίγυπτο πολλά δισ.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Σαουίρις υποστηρίζει ότι η αναβολή της υποτίμησης θα έχει ως αποτέλεσμα «μια καταστροφή που θα οξύνει την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε». Σημειώνεται ότι η λίρα της Αιγύπτου έχει βυθιστεί στην παράλληλη αγορά στα 68-70 λίρες ανά δολάριο τις τελευταίες ημέρες, περισσότερο από 50% χαμηλότερα από την επίσημη ισοτιμία.

«Ο σωστός τρόπος είναι να ξεκινήσετε από το επιτόκιο της μαύρης αγοράς», είπε ο Σαουίρις, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα οι κάτοχοι συναλλάγματος να πουλήσουν τα δολάριά τους μέσω των επίσημων δικτύων.

Καθ’ οδόν προς την τέταρτη υποτίμηση

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι η Αίγυπτος θα προχωρήσει στην τέταρτη υποτίμηση του νομίσματός της από τις αρχές του 2022 το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Όμως ο Σαουίρις, ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος της Αφρικής, υποστηρίζει ότι η Αίγυπτος χρειάζεται κάτι περισσότερο από σταδιακές προσαρμογές προκειμένου να επιλύσει την κρίση.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια επίλυσης των διπλών συναλλαγματικών ισοτιμιών προσφέροντας το δολάριο σε χαμηλότερη ισοτιμία από τη μαύρη αγορά δεν θα είναι επιτυχής», υποστήριξε.

Στο μισό η αξία της λίρας

Η προηγούμενη σειρά υποτιμήσεων έχει ήδη μειώσει την αξία της λίρας στο μισό, αναστατώνοντας τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στην πολυπληθέστερη χώρα της Μέσης Ανατολής. Μία ακόμα αντίστοιχη κίνηση θα τροφοδοτούσε μια περαιτέρω οδυνηρή άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος πρόσφατα άρχισε να ψύχεται αφού έφτασε το ρεκόρ του 38% στα μέσα του 2023.

Για να προστατευτούν από τη σπείρα υποτίμησης-πληθωρισμού στη χώρα, τοπικοί επενδυτές συρρέουν στο χρηματιστήριο. Ο δείκτης αναφοράς EGX30 αυξήθηκε περισσότερο από 18% τον Ιανουάριο σε όρους δολαρίου, με το χρηματιστήριο της χώρας να καταγράφει τις τρίτες καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως, πίσω μόνο από την Αργεντινή και τη Νιγηρία.

Ο Σαουίρις

Ο Σαουίρις, ο οποίος κατέχει μερίδια σε ορυχεία χρυσού μέσω της La Mancha Resources, είναι γνωστός για το ότι μοιράζεται με αμεσότητα τις απόψεις του με τους 8,3 εκατομμύρια οπαδούς του στο X. Ωστόσο δεν συνηθίζει να παρεμβαίνει σε ζητήματα όπως η νομισματική πολιτική.

Σημειώνεται ότι η Αίγυπτος εξασφάλισε ένα πακέτο διάσωσης 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πριν από περισσότερο από ένα χρόνο. Ωστόσο, το Ταμείο έχει καθυστερήσει δύο αναθεωρήσεις του προγράμματος, περιμένοντας από τις αρχές να επιτρέψουν μια πιο ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία και να πραγματοποιήσουν άλλες μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκαν, πριν παραδώσει περισσότερα κεφάλαια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Καναδάς: Τέσσερις τραπεζες αποχωρούν απο πρωτοβουλία για την κλιματική αλλαγή λίγο πριν την ορκομωσία Τραμπ
Διεθνή |

Νέες «απώλειες» για διεθνή τραπεζική πρωτοβουλία για το κλιμα- Γιατι αποχωρούν 4 καναδικές τράπεζες

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, «διαλύει» μια τραπεζική συμμαχία για το κλίμα -Τέσσερις τράπεζες του Καναδά «αποχωρούν» απο Net-Zero Banking Alliance

Tupperware: Η πατέντα που έγινε παγκόσμιο sold out – Πώς από ιδέα έγιναν συνήθεια
Διεθνή |

Tupperware: Η πατέντα που έγινε παγκόσμιο sold out – Πώς από ιδέα έγιναν συνήθεια

Xρειάστηκε μακρά περίοδος έρευνας και σχεδιασμού που ξεκίνησε όταν ο Αμερικανός εφευρέτης Earl Tupper ίδρυσε μια εταιρεία στα τέλη του 1930 και ξεκίνησε να κάνει πειράματα με νέες μορφές πλαστικού