
Τη λήψη έκτακτων μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας των τοπικών επιχειρήσεων, ζήτα η ευρωπαϊκή βιομηχανία κατασκευής ηλιακών πάνελ απο την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν οι ευρωπαίοι κατασκευαστές με επιστολή τους, (γνώση της οποίας έχει το Reuters) , επισημαίνει τις δύσκολες συνθήκες και καλει τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες να παρέμβουν με έκτακτα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η πίεση των τιμών από τις κινεζικές εισαγωγές.
Δίκτυα ηλεκτρισμού: Το μεγάλο στοίχημα της ΕΕ για επάρκεια και πράσινη ενέργεια [γράφημα]
Πολλοί ευρωπαίοι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ έχουν ανακοινώσει σχέδια για το κλείσιμο εργοστασίων τους τελευταίους μήνες, επικαλούμενοι την πίεση από την πλημμύρα των εισαγωγών και την υπερπροσφορά εξαρτημάτων ηλιακών πάνελ που έχουν συσσωρευτεί στις ευρωπαϊκές αποθήκες και πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές.
Μέτρα έκτακτης ανάγκης
Σε επιστολή της προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η βιομηχανική ομάδα European Solar Manufacturing Council (ESMC) προειδοποίησε ότι χωρίς ταχεία βοήθεια, η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει περισσότερο από το ήμισυ της λειτουργικής της ικανότητας κατασκευής ηλιακών φωτοβολταϊκών μονάδων εντός εβδομάδων.
«Τις επόμενες 4-8 εβδομάδες, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί φωτοβολταϊκών μονάδων της ΕΕ και οι Ευρωπαίοι προμηθευτές τους είναι έτοιμοι να κλείσουν τις γραμμές παραγωγής, εκτός εάν εφαρμοστούν άμεσα σημαντικά μέτρα έκτακτης ανάγκης», αναφέρει η επιστολή, με ημερομηνία 30 Ιανουαρίου.
Το ευρωπαίοι κατασκευαστές (ESMC) ζήτησαν από την ΕΕ να δρομολογήσει μέτρα έκτακτης ανάγκης, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος για την αγορά των πλεοναζόντων αποθεμάτων ηλιακών μονάδων της ΕΕ για να μειωθεί η υπερπροσφορά. Ακόμη, ζητούν να αλλάξει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να ενισχυθεί η κρατική στήριξη για τους τοπικούς παραγωγούς ηλιακών μονάδων.
Εάν αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ληφθούν γρήγορα, η ΕΕ θα πρέπει επίσης να εξετάσει μέτρα «διασφάλισης» που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν δασμούς και ποσοστώσεις για την αντιμετώπιση της αύξησης των εισαγωγών, αναφέρεται στην επιστολή.
Η Ευρώπη προωθεί ταχέως την ηλιακή ενέργεια και πέρυσι σημειώθηκε ρεκόρ με την εγκατάσταση 56 GW νέας ισχύος.
Αλλά ενώ αυτή η ταχεία ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής, εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενα εξαρτήματα από την Κίνα, γεγονός που ωθεί ορισμένες άλλες βιομηχανικές ομάδες να αντιταχθούν σε δασμούς που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις προμήθειες από την Κίνα και ενδεχομένως να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πράσινης ενέργειας.
Η ελβετική Meyer Burger είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που πλήττονται και έχει ήδη ανακοινώσει αυτό το μήνα σχέδια για το κλείσιμο του ζημιογόνου εργοστασίου παραγωγής της στη Γερμανία. Εκτός εάν η κυβέρνηση παραδώσει την υποσχεθείσα χρηματοδότηση…


Latest News

Ποιοι υπερπλούσιοι αγοράζουν επαύλεις στο Λονδίνο
Αν και τα φορολογικά σχέδια της υπουγού οικονομικών διώχνουν πολλούς πλούσιους, κάποιοι σπεύδουν ομαδόν στο Λονδίνο για αγορές κατοικιών

Πόσα θα εισφέρει η Ford στη υπερχρεωμένη γερμανική θυγατρική της
Ο αντιπρόεδρος της Ford κάλεσε την ΕΕ να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τα EV λέγοντας ότι είναι «θέμα ζήτησης»

Ποιος κολοσσός θα αγοράσει την αμερικανική φαρμακευτική Checkpoint
Η Checkpoint έχει λάβει έγκριση για φάρμακο για τον δεύτερο πιο κοινό τύπο καρκίνου του δέρματος στις ΗΠΑ
![Northvolt: Χρεοκοπία «καμπανάκι» για την Ευρώπη – Οι προκλήσεις στις μπαταριών ΕV [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_northvolt_factory-600x352.png)
Η χρεοκοπία της Northvolt «καμπανάκι» για την Ευρώπη - Οι προκλήσεις στις μπαταριών ΕV [γράφημα]
Το παράδειγμα της Northvolt είναι χαρακτηριστικό των προκλήσεων που υπάρχουν

Ανησυχούν για το μέλλον και αναθεωρούν τις προβλέψεις τους οι αερομεταφορείς
ι αεροπορικές εταιρείες διαπιστώνουν κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης λόγω οικονομικής αβεβαιότητας, Τραμπ και τραγικών συγκυριών

Kινέζοι εφοπλιστές κατά ΗΠΑ για λιμενικά τέλη - «Παραβιάζει τους κανόνες του ΠΟΕ»
Οι κινέζοι εφοπλιστές αντιτίθεται στα λιμενικά τέλη που οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλλουν σε θαλάσσιους μεταφορείς που κατέχουν ή έχουν παραγγείλει πλοία από την Κίνα

ΕΕ και Νότια Αφρική συζητούν για μια νέα στρατηγική εταιρική σχέση
Η πρόεδρος της ΕΕ ανακοίνωσε επενδυτικό σχέδιο ύψους 4,7 δισ. δολ. για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση στη χώρα και τη στήριξη της φαρμακευτικής βιομηχανίας

Γιατί εκτινάχθηκαν κατά 390% οι μετοχές της Eutelsat την περασμένη εβδομάδα
Οι μετοχές της γαλλικής εταιρείας δορυφόρων Eutelsat εκτοξεύτηκαν σχεδόν κατά 390% την περασμένη εβδομάδα - Εικασίες ότι η Eutelsat θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Starlink του Μασκ στην Ουκρανία

Eρευνες για πετρέλαιο στην Κασπία Θάλασσα σχεδιάζει η BP
Η παραγωγή πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, όπου επενδύει η BP, μειώνεται εδώ και αρκετά χρόνια αφότου έφτασε στην κορυφή του ενός (1) εκατομμύριου βαρέλιων την ημέρα, το 2010.

3ο Capital Link Business Cyprus Forum στη Νέα Υόρκη στις 4 Απριλίου
Ο πρόεδρος και υπουργοί της Κύπρου απευθύνονται σε διεθνείς επενδυτές στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης στο business forum της Capital Link