
Στάσιμη παρέμεινε τόσο η οικονομία της ευρωζώνης όσο και η ευρωπαϊκή κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο,
Τώρα, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% και στις δύο περιπτώσεις.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ετήσιας ανάπτυξης για το 2023, βάσει των στοιχείων, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ.
Eurostat: Στο 3,7% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στην Ελλάδα – Στο 2,9% στην ευρωζώνη
Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2023, μετά από 0% και στις δύο περιπτώσεις το προηγούμενο τρίμηνο.
Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η Πορτογαλία (+0,8%) κατέγραψε
τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Ισπανία (+0,6%), το Βέλγιο και τη Λετονία (και οι δύο +0.4%). Μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (-0,7%), τη Γερμανία και τη Λιθουανία (και οι δύο -0,3%). Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν θετικοί για έξι χώρες και αρνητικοί για πέντε.
Η ατμομηχανή της Ευρώπης
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να υποχωρεί κατά 0,3% σε προσαρμοσμένους όρους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας την Τρίτη.
Η πτώση ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, λόγω του επίμονου πληθωρισμού, των υψηλών τιμών της ενέργειας και της αδύναμης εξωτερικής ζήτησης.
Ωστόσο, επειδή το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το τρίτο τρίμηνο, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μπόρεσε να αποφύγει μια άλλη τεχνική ύφεση, που συνήθως ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης.
Στάσιμη η Γαλλία
Στάσιμη παρέμεινε η γαλλική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη, η στατιστική υπηρεσίας INSEE, με τα αποτελέσματα να διαμορφώνονται σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών.
Όπως ανέφερε το INSEE στην τριμηνιαία έκθεσή του για το ΑΕΠ, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης παρέμεινε στάσιμη στο 0,0% τους τελευταίους τρεις μήνες του περασμένου έτους μετά από ένα σταθερό τρίτο τρίμηνο. Τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω από πτώση 0,1% στο παρελθόν.
Δημοσκόπηση του Reuters σε 29 οικονομολόγους είχε προβλέψει κατά μέσο όρο μεταβολή 0,0% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το τέταρτο τρίμηνο, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από -0,2% έως +0,2%.
Η Τράπεζα της Γαλλίας δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ανέμενε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2%.


Latest News

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Εξαίρεση του καφέ απο τους δασμούς ζητά η βιομηχανία απο τον Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο