![Κίνα: Γιατί το 2024 θα είναι εφιαλτικό και αγωνιώδες για την οικονομία της χώρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/china-chips-scaled.jpg)
Στο κατώφλι μιας εφιαλτικής χρονιάς φαίνεται να βρίσκεται η οικονομία της Κίνας, η οποία υποδέχεται το Έτος του Δράκου σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.
Το τέλος του 2024 σημαδεύτηκε από τη διάλυση, με δικαστική απόφαση, του άλλοτε εμβληματικού για την οικονομική ανάπτυξη κατασκευαστικού γίγαντα Evergrande, που εξελίχθηκε στην πιο υπερχρεωμένη κατασκευαστική στον κόσμο και πλέον έγινε συνώνυμη με τη συνεχιζόμενη κρίση ακινήτων στη χώρα.
«Είναι καιρός να μιλήσει το δικαστήριο,» είπε η δικαστής Linda Chan, σημειώνοντας ότι η Evergrande δεν κατάφερε να καταλήξει σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης για το βουνό χρέους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε συσσωρεύσει.
Η διάλυση της Evergrande αποκαλύπτει το χάσμα Χονγκ Κονγκ-Κίνας
Το να καταφέρει το Πεκίνο να βάλει τέλος στην κρίση της αγοράς ακινήτων είναι μόνο ένας από πολλούς οικονομικούς πονοκεφάλους που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τη νέα χρονιά οι κυβερνώντες.
Υπάρχουν ακόμη τέσσερις κορυφαίοι λόγοι για τους οποίους η Κίνα πρέπεια να θωρακιστεί για ένα δύσκολο 2024, σύμφωνα με τo Business Insider. Και αναλύονται στους εξής:
Εύθραυστη ανάπτυξη
Στα τέλη του 2022, το Πεκίνο αποφάσισε να άρει το μακροχρόνιο και πιο σκληρό lockdown που είχε επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μόνο που η οικονομία δεν ανέκαμψε με τον τρόπο και τον ρυθμό που είχαν προβλέψει πολλοί οικονομολόγοι.
Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5,2% πέρυσι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία. Ενώ ο αριθμός αυτός ξεπέρασε οριακά τον στόχο του Πεκίνου του 5%, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι είναι απίθανο να υπάρξει επανάληψη μιας τέτοιας επίδοσης το 2024, εκτός εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εφαρμόσουν μέτρα τόνωσης.
«Η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα έχει αυξηθεί το 2023, αλλά η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη», δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα στα τέλη του περασμένου έτους.
Ένα επίμονο σύμπτωμα της επιβράδυνσης ήταν η ασθενέστερη καταναλωτική ζήτηση. Οι υποτονικές δαπάνες αγγίζουν ήδη το κατώτατο όριο για αμερικανικές εταιρείες όπως η Apple, η οποία έχει καταγράψει απογοητευτικές πωλήσεις iPhone 15 στην Κίνα, καθώς οι καταναλωτές περικόπτουν τις δαπάνες τους.
Αποπληθωρισμός
Η πτώση των τιμών είναι μια άλλη πηγή των οικονομικών δεινών της Κίνας. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έγινε αρνητικός τον Οκτώβριο και έκτοτε μειώνεται κάθε μήνα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Η μείωση του πληθωρισμού μπορεί να είναι θεμιτή για τη Δύση η οποία έχει αντιμετωπίσει την εκτόξευση του δείκτη. Ωστόσο, οδηγεί τους ανθρώπους να επιλέγουν να καθυστερήσουν τις αγορές επειδή πιστεύουν ότι σύντομα θα γίνουν φθηνότερες, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που παρασύρει την ανάπτυξη.
Η γειτονική Ιαπωνία μαστίστηκε από παρόμοια ζητήματα κατά τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, όταν διήλθε μια πολύ μακρά περίοδο οικονομικής στασιμότητας.
Αδύναμες ξένες επενδύσεις
Ο πρωθυπουργός Li Qiang τόνισε τη δέσμευση της Κίνας να γίνει πιο φιλική για ξένους επενδυτές. Μάλιστα, σε αυτό το πλαίσιο, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, καθώς και ο Ίλον Μασκ επισκέφθηκαν τη χώρα.
Φυσικά, η έκκληση «επενδύστε στην Κίνα», συνδέεται με το γεγονός ότι οι ξένες επενδύσεις στέρεψαν.
Κατά το τρίτο τρίμηνο, η Κίνα παρουσίασε έλλειμμα άμεσων ξένων επενδύσεων για πρώτη φορά, γεγονός το οποίο σήμανε την απόσυρση των δυτικών κεφαλαίων.
Οι οικονομολόγοι το απέδωσαν στη σιδηρά πολιτική του Σι Ζινπίνγκ, ο οποίος στοσυνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος στα τέλη του 2022, αποκάλυψε μια νέα ηγετική ομάδα αποτελούμενη από πολιτικούς του συμμάχους, εκφράζοντας δημόσια τη δυσαρέσκειά του για τον φιλικό προς τις επιχειρήσεις προκάτοχό του.
Πέρυσι, η κυβέρνηση απαγόρευσε τα τσιπ της αμερικανικής κατασκευαστικής ημιαγωγών Micron, έστειλε την κρατική αστυνομία στα γραφεία της αμερικανικής συμβουλευτικής εταιρείας Bain & Co. στη Σαγκάη και συνέχισε την καταστολή των τοπικών Big Tech.
Μιας και τίποτα από αυτά δεν υποδεικνύει αφοσίωση στην ελεύθερη αγορά, η Κίνα πιθανότατα θα συνεχίσει να αγωνίζεται να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις το 2024, καταλήγουν οι αναλυτές.
Πτώση στο χρηματιστήριο
Οι κινεζικές μετοχές έχουν ήδη μια πολύ κακή χρονιά. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 8% και βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2009, ενώ ο δείκτης αναφοράς CSI 300 έχει ήδη υποχωρήσει 5%.
Το sell-off αντανακλά την ανησυχία των επενδυτών για τη συνολική υγεία της οικονομίας, καθώς και για τις κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας που υστερούν σε σχέση με τους αντιπάλους τους στις ΗΠΑ στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φέρονται να εξετάζουν γενναία μέτρα παρέμβασης στην αγορά για να σταματήσουν τον κατήφορο, αλλά το πακέτο διάσωσης μπορεί και να αποτύχει να συγκρατήσει μια συντριβή που έχει αφαιρέσει 6 τρισεκατομμύρια δολάρια από τους μετόχους τα τελευταία τρία χρόνια.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Marks-and-Spencer-600x422.jpg)
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
![Αμερικανικά Ομόλογα: Ποιοι κατέχουν και πόσα – Τι ψάχνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_trump_agores-1024x600-1-600x300.png)
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
![Ισπανία: Πώς έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/spain-flag-600x400.jpg)
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
![Τραμπ 2.0: Γιατί αναθεωρούν οι οικονομολόγοι – Καμπανάκι για την ανάπτυξη το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump3-scaled-1-600x396.jpg)
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.
![Συνάλλαγμα: Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς – Τι φέρνει ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/11/trader-wall-768x512-1-600x400.jpg)
Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς συναλλάγματος – Τι φέρνει ο Τραμπ
Μετά από πολλά χρόνια «ηρεμίας», οι traders στην αγορά συναλλάγματος βιώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους την αδρεναλίνη των γρήγορων κινήσεων
![Ζιμπάμπουε: Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/mosi-oa-tunya-gold-coin.jpg)
Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων της Ζιμπάμπουε
Τα νομίσματα έχουν γίνει ανάρπαστα από θεσμικούς επενδυτές και απλούς πολίτες
![AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/Northvolt-600x343.jpeg)
AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt
Τα AP Funds είχαν επενδύσει 5,8 δισ. σουηδικές κορώνες (531 εκατ. δολάρια) σε μετοχές και μετατρέψιμο χρέος της Northvolt
![Βραζιλία: Διαψεύδονται οι φήμες για επιβολή φόρου στις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/HADDAH-FERNANDO-22_BRZ.jpg)
Διαψεύδεται ότι η Βραζιλία θα επιβάλει φόρους στις αμερικανικές Big Tech
Η Βραζιλία είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εισαγωγών χάλυβα από τις ΗΠΑ, καθώς και κορυφαία αγορά για πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας
![Capital Economics: Ο κόσμος κρέμεται από τις ιδιοτροπίες ενός ανθρώπου… του Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-09T093133Z_1921782028_RC2WQCA1BVCO_RTRMADP_5_RUSSIA-USA-TRUMP-PUTIN-600x400.jpg)
Capital Economics: Ο κόσμος κρέμεται από τις ιδιοτροπίες ενός ανθρώπου… του Τραμπ
Σύμφωνα με την Capital Economics, ο λιγότερο από ένας μήνας της νέας κυβέρνησης Τραμπ και ο κόσμος ήδη αισθάνεται ότι έχουν γραφτεί αρκετά για το εμπόριο, τους δασμούς και τις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ
![Ινδία: Ρεκόρ εξαγωγών αμυντικού υλικού](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_india_defence2-600x352.png)
Ρεκόρ εξαγωγών αμυντικού υλικού απο την Ινδία
Οι εξαγωγές αμυντικών εξοπλισμών της Ινδιας θα ξεπεράσουν το ρεκόρ των 210 δισεκατομμυρίων ρουπιών (2,4 δισ. δολάρια) για πρώτη φορά