Ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP) μετέφερε περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ιταλία το 2023, αναφέρει το γραφείο Ο.Ε.Υ. Τιράνων, επικαλούμενο αλβανικές πηγές (Albanian Daily News) σημειώνοντας πως o TAP θα είναι σε θέση να προμηθεύει 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου περισσότερο ετησίως από το 2026.
Επισημαίνεται ότι ο TAP ήδη μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz της Κασπίας Θάλασσας στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο εν λόγω αγωγός μήκους 878 χιλιομέτρων συνδέεται με τον αγωγό Trans-Anatolian (TANAP) στα ελληνο-τουρκικά σύνορα στους Κήπους, ακολούθως διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, πριν τελικά βγει στις ακτές της Νότιας Ιταλίας.
Ο TAP επίσης συνδέεται με τον αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) που ξεκίνησε την λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2022, παρέχοντας φυσικό αέριο από την Κασπία στη Βουλγαρία, διασφαλίζοντας τον ενεργειακό εφοδιασμό μίας ακόμη ευρωπαϊκής χώρας. Οι έξοδοι του TAP στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία παρέχουν τη δυνατότητα για μεταφορά μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και γενικότερα στις Ευρωπαϊκές αγορές.
Ενεργειακή ασφάλεια
Ως βασικό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο ΤΑΡ αποτελεί έργο στρατηγικής και οικονομικής σημασίας για την Ευρώπη, προσφέροντας αξιόπιστη πρόσβαση σε μία νέα πηγή φυσικού αερίου. Επίσης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού της ανεφοδιασμού και στη μετάβαση προς την από-ανθρακοποίηση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης αναγνωρίσαν τον TAP ως «Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος» (PCI), σύμφωνα με τον Κανονισμό ΕΕ αριθ. 347/2013 για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα στον τομέα της Ενέργειας (ΔΕΔ-Ε) το 2013, το 2015, το 2017 και το 2019.
Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρίες: bp (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).
Latest News
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium