
Η κρατικά ελεγχόμενη Aramco της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εγκαταλείπει τα σχέδια για αύξηση της παραγωγικής ικανότητας αργού από 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, εν μέσω ευρύτερων ερωτημάτων της αγοράς σχετικά με το μέλλον της ζήτησης πετρελαίου.
Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού στον κόσμο ανέφερε ότι έλαβε εντολή από το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας να διατηρήσει τη Μέγιστη Βιώσιμη Ικανότητά του (MSC) στα σημερινά επίπεδα, σχεδόν τέσσερα χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που έλαβε οδηγία τον Μάρτιο του 2020 για ενίσχυση της χωρητικότητας σε 13 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Η Saudi Aramco, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2019, δεν αποκάλυψε τον λόγο πίσω από την απόφαση του υπουργείου και είπε ότι θα ενημερώσει τους στόχους της για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματά της για ολόκληρο το έτος 2023 τον Μάρτιο.
Η ζωή μετά το… πετρέλαιο – Πού θα επενδύσει 4 δισ. η Aramco
Αυξημένες ανησυχίες
Όπως γράφει το CNBC, η ανακοίνωση της Τρίτης έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τις προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως, δεδομένης της προοδευτικής παγκόσμιας μετάβασης προς την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα που σκιάζει μακροπρόθεσμα επενδυτικά έργα στα ορυκτά καύσιμα.
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να έχει αυξηθεί κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023 στα 101,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο, ο ΔΟΕ σημείωσε ότι αυτό «κρύβει τον αντίκτυπο μιας περαιτέρω αποδυνάμωσης του μακροοικονομικού κλίματος».
«Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης το τέταρτο τρίμηνο του 23ου έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά σχεδόν 400 kb/d, με την Ευρώπη να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της μείωσης», ανέφερε ο IEA.
«Η επιβράδυνση πρόκειται να συνεχιστεί το 2024, με τα παγκόσμια κέρδη να μειώνονται κατά το ήμισυ στο 1,1 mb/d, καθώς η αύξηση του ΑΕΠ παραμένει κάτω από την τάση στις μεγάλες οικονομίες».


Latest News

Στο μικροσκόπιο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τι ανακοίνωσε ο Παπασταύρου
Άμεσα θα ανακοινωθούν οι επιδοτήσεις ρεύματος προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - Τι τόνισε ο Σταύρος Παπασταύρου

«Δεν πήραμε το μάθημα από την ενεργειακή κρίση» - Καμπανάκι από τον ΙΕΑ
Η σύνοδος κορυφής του Λονδίνου θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια του εφοδιασμού και στα διδάγματα της κρίσης που ακολούθησε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Επίσκεψη Παπασταύρου στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
Ο ΥΠΕΝ κ. Παπασταύρου τόνισε πως «το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας μας αντιμετώπισε προκλήσεις, λόγω της υψηλής παραγωγής και της χαμηλής κατανάλωσης, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερφόρτωση»

Στρώνοντας τον δρόμο για το αμερικανικό LNG - Αλλάζουν οι κανόνες για τις εκπομπές μεθανίου στην ΕΕ;
Ο Βρυξέλλες προσπαθούν να καταστήσουν πιο εύκολο για το αμερικανικό φυσικό αέριο να φτάσει στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στην πράσινη μετάβαση τα διυλιστήρια
Οι δύο κορυφαίοι ενεργειακοί όμιλοι Motor Oil και HELLENiQ ENERGY συνεχίζουν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων για την πράσινη μετάβαση

Η Ινδία ανανεώνει την πολιτική φυσικού αερίου για να κάνει πιο προσιτή την τιμή του
Ζητούμενο για την Ινδία είναι να ενισχύσει το πλαίσιο για τη διαρκή διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου και να το καταστήσει οικονομικά πιο προσιτό

Τέλος το αμερικανικό LNG για την Κίνα - Νέα ώθηση στις αγορές από Ρωσία
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Κίνα έχει εισαγάγει ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό του LNG της από τις ΗΠΑ

Πόσο πιθανό είναι Shell ή Chevron να επιδιώξουν την εξαγορά της BP;
Οι εικασίες για μια «ηχηρή» εξαγορά με τη συμμετοχή της BP επανεμφανίστηκαν φέτος

Συναγερμός από τον ΑΔΜΗΕ για μπλακ άουτ στο ρεύμα - Η εντολή για τα φωτοβολταϊκά
Κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για το ηλεκτρικό ρεύμα κήρυξε ο ΑΔΜΗΕ

Ενεργειακό κόστος: Παρέμβαση για ενίσχυση 1 εκατ. μικρομεσαίων επειχειρήσεων
«Οι ενισχύσεις αφορούν μία λελογισμένη παρέμβαση της Πολιτείας, προκειμένου να απορροφήσει το αυξημένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σταύρος Παπασταύρου