Ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες δύο εβδομάδες για την Avramar. Άνθρωποι που παρακολουθούν στενά την εταιρεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως εάν μέχρι τότε δεν βρεθεί λύση, η «ναυαρχίδα» της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας απειλείται με κατάρρευση.
Όπως λένε στον «ΟΤ», τα προβλήματα ρευστότητας που ταλανίζουν την εταιρεία έχουν επιδεινωθεί σοβαρά το τελευταίο διάστημα και εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφευχθεί το… μοιραίο.
Ιχθυοκαλλιέργειες: Η μέρα της μαρμότας, τα deals και η τουρκική απειλή
Οι ίδιοι θεωρούν πως τράπεζες και βασικοί μέτοχοι (η αμερικάνικη Avramar και οι Άραβες της Mubadala) θα πρέπει να οριστικοποιήσουν το συντομότερο δυνατό τη συμφωνία εξυγίανσης, ολοκληρώνοντας τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών (κοντεύει ένας χρόνος).
«Πολύ σύντομα η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Είναι ζωτικής σημασίας να αντιληφθούν όλοι ότι δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια του χρόνου…έπρεπε να είχε κλείσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Χρέη – βουνό
Πέρα από την εκτόξευση του δανεισμού στα επίπεδα των 350 εκατ. ευρώ, λέγεται πως τα ανοιχτά υπόλοιπα προς τους προμηθευτές πρώτων υλών και άλλων ειδών κυμαίνονται μεταξύ 20 εκατ. ευρώ και 25 εκατ. ευρώ.
«Ποτέ άλλοτε δεν είχαν φθάσει τόσο ψηλά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές», επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, υπογραμμίζοντας πως η υπομονή της αγοράς προς την εταιρεία έχει αρχίσει και εξαντλείται…
Δεν είναι τυχαίο όπως λένε πως κάποιοι ζητάνε και πληρώνονται τοις μετρητοίς αφού φοβούνται πως η εταιρεία θα σκάσει και θα χάσουν τα χρήματά τους.
Για αυτό και χαρακτηρίζουν επιτακτική ανάγκη να εκταμιευθεί άμεσα το δάνειο – γέφυρα των 20 με 25 εκατ. ευρώ που βρίσκεται στο τραπέζι, προκειμένου να λήξει ο συναγερμός. Και στη συνέχεια να προχωρήσει η εξυγίανση με την είσοδο νέου στρατηγικού επενδυτή.
Ο εφιάλτης του… «Μαρινόπουλου»
Το ενδεχόμενο κατάρρευσης πάντως ξορκίζει ολόκληρος ο κλάδος. Και αυτό γιατί ο αντίκτυπος θα επηρεάσει τους πάντες λόγω του μεγέθους της.
Η Avramar προήλθε από την συγχώνευση των τριών ηγετικών δυνάμεων της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, του Νηρέα, της Σελόντα και Ανδρομέδα και έχει ισχυρό αποτύπωμα στον χώρο, με κολοσσιαία παραγωγή και εξαγωγές.
Κάποιοι παρομοιάζουν την Avramar με την αλυσίδα «Μαρινόπουλος», η οποία εάν είχα αφεθεί να κλείσει θα είχε συμπαρασύρει ολόκληρο το λιανεμπόριο τροφίμων (πέρασε τελικά στον έλεγχο της Σκλαβενίτης, η οποία ανέλαβε να την απορροφήσει, διασφαλίζοντας θέσεις εργασίας και εξοφλώντας μέρος των οφειλών της).
Ενδιαφέρον λέγεται πως υπάρχει και από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θέλει μια αρνητική εξέλιξη για μια εταιρεία που βρίσκεται στην αιχμή των ελληνικών εξαγωγών και θεωρείται από τους πρωταγωνιστές τους.
Υπολογίζεται ότι εξάγεται πάνω από το 80% της ελληνικής παραγωγής ιχθυοκαλλιέργειες σε προηγμένες αγορές του εξωτερικού ενώ απασχολεί πάνω από 1.000 άτομα προσωπικό.
Χρηματοδότηση – γέφυρα
Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη φέρεται να βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών και των βασικών μετόχων (Amerra και Mubadala), με στόχο την οριστικοποίηση του σχεδίου διάσωσης.
Κύκλοι που παρακολουθούν τις συζητήσεις αναφέρουν ότι οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει αρκετά, επισημαίνοντας πως υπάρχει καταρχήν συμφωνία όσον αφορά στο ύψος της ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους περίπου 20 εκατ. με 25 εκατ. ευρώ αλλά και για την ενεχυρίαση των μετοχών της εταιρείας στις τράπεζες (από τη στιγμή που οι μέτοχοι δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν νέα χρήματα).
Ο λευκός ιππότης και η πιθανότητα διάλυσης
Η είσοδος νέου επενδυτή, ο οποίος θα λειτουργήσει ως «λευκός ιππότης» θεωρείται απ’ όσους γνωρίζουν την εταιρεία εκ των ουκ άνευ για την «επανεκκίνησή» της.
«Θα ήταν καταστροφικό», υποστηρίζουν, η επόμενη μέρα να οδηγήσει σε διάλυση ενός ομίλου που θέλει να παίξει τον ρόλο εθνικού πρωταθλητή και στον κατακερματισμό.
Θα πάνε στράφι οι μεγάλες προσπάθειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια για την συγκέντρωση του χώρου σε πιο εύρωστα και υγιή σχήματα, ώστε να μπορέσουν να σταθούν επάξια στο διεθνή ανταγωνισμό.
Προϊόν – χρυσάφι
Η Avramar, όπως λένε, παρά τα προβλήματα, τις αστοχίες και τα λάθη που την έφεραν σε αυτή την δύσκολη θέση συνεχίζει να πουλάει και να διαθέτει ένα προϊόν χρυσάφι, το οποίο συγκεντρώνει ισχυρή ζήτηση στο εξωτερικό.
Με το κατάλληλο μάνατζμεντ και με ένα συμπαγές business plan, σπεύδουν να τονίσουν, μπορεί να επιστρέψει άμεσα σε ανοδική τροχιά…
Latest News
Τζαννετάκης (Motor Oil): Μηνύματα για μέρισμα αλλά και για το πλαφόν στα καύσιμα
Τι είπε ο Πέτρος Τζαννετάκης αναπληρωτής CEO της Motor Oil στους αναλυτές για τις επιπτώσεις από την πυρκαγιά στο διυλιστήριο
Στις 12 Δεκεμβρίου η ΓΣ της Μπλε Κέδρος για την ακύρωση 700.000 ιδίων μετοχών
Ποια θέματα θα συζητηθούν
Γιαν Κάρας (ΟΠΑΠ): «Χτίζουμε» στην επιτυχία του Τζόκερ – Έφθασαν τις 12.000 τα VTLs
Ο ΟΠΑΠ παρουσίασε τα οικονομικά του αποτελέσματα για το γ' τρίμηνο και το εννεάμηνο του 2024 - Στα 352 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη
Νέα διετής συλλογική σύμβαση εργασίας στην Πειραιώς - Ποιες παροχές αυξάνονται
Ποιες θα είναι οι παροχές στην τράπεζα Πειραιώς - Διεύρυνση και ενίσχυση του ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού προγράμματος,
Αντιδρά η εστίαση στην αύξηση των δημοτικών τελών - Επιστολή ΠΟΕΣΕ στον Δούκα
Η ΠΟΕΣΕ τονίζει ότι πρόταση για αύξηση 10% των δημοτικών τελών γίνεται αιφνιδιαστικά χωρίς καμία ενημέρωση και διαβούλευση
Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Καφούνη με εκπροσώπους του κλάδου της γουνοποιίας - Τι συζητήθηκε
Ο υπουργός κατέγραψε όλα τα αιτήματα της επιτροπής και των πολιτικών εκπροσώπων της Δυτικής Μακεδονίας και δήλωσε της πρόθεση της κυβέρνησης να βοηθήσει τον κλάδο
Άνοιγμα εννέα σημείων Goody’s - Everest σε Μ. Ανατολή και Ευρώπη - Οι στόχοι για το 2025
Μέχρι το τέλος του έτους ο όμιλος Goody’s - Everest αναμένεται να εγκαινιάσει συνολικά 9 νέα σημεία σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
«Πράσινο φως» Παπαθανάση σε 682 επενδυτικά σχέδια στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως η κυβέρνηση συνεχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της
Παπακωνσταντίνου (ΤτΕ): Πέντε αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο των τραπεζών
Στις σημαντικές εξελίξεις στους κανονισμούς του χρηματοπιστωτικού τομέα αναφέρθηκε η Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, υποδιοικήτρια της ΤτΕ