Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν οι παγκόσμιες δαπάνες για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια καθώς ο κόσμος κινείται για να χαλιναγωγήσει την κλιματική αλλαγή, αλλά οι προσπάθειες αυτές δεν επαρκούν για να φτάσουν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε μηδενικά επίπεδα.
Οι συνολικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 17% πέρυσι στα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση του BloombergNEF. Αυτές οι δαπάνες περιλαμβάνουν επενδύσεις για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, την κατασκευή συστημάτων παραγωγής υδρογόνου και την ανάπτυξη άλλων τεχνολογιών. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν οι επενδύσεις για τη δημιουργία αλυσίδων εφοδιασμού καθαρής ενέργειας, καθώς και 900 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση, με τη συνολική χρηματοδότηση το 2023 να ανέρχεται σε περίπου 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.
IEA: «Συναγερμός» για την καθαρή ενέργεια – 675 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στον ηλεκτρισμό
Οι δαπάνες – ρεκόρ αντικατοπτρίζουν τον αυξανόμενο επείγοντα χαρακτήρα των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με το 2023 να χαρακτηρίζεται ως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί — ενώ ακόμα πιο θερμό αναμένεται να είναι το 2024. Ωστόσο, ο κόσμος πρέπει να επενδύσει περισσότερα από τα διπλάσια σε καθαρή τεχνολογία προκειμένου να φτάσει τις καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με το BNEF.
«Η ευκαιρία είναι μεγάλη και οι δαπάνες επιταχύνονται, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά περισσότερα», δήλωσε ο Albert Cheung, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του BNEF. Η συνολική δαπάνη για την ενεργειακή μετάβαση πέρυσι ήταν πολύ μικρότερη από τα περισσότερα από 4,8 τρισεκατομμύρια δολάρια που εκτιμά ο ερευνητικός φορέας που εδρεύει στο Λονδίνο ότι θα χρειαστούν ετησίως από το 2024 έως το 2030, προκειμένου να οδηγηθεί ο κόσμος σε μια πορεία μηδενικών εκπομπών.
Το BNEF προειδοποιεί ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν ακόμη περισσότερα τα επόμενα χρόνια. Ο Cheung εκτιμά ότι οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν κατά 170% για να έρθει ο πλανήτης πιο κοντά στο «net zero».
«Είμαστε στο απότομο τμήμα της καμπύλης και θα βλέπουμε ταχεία ανάπτυξη» για τις δαπάνες κάθε χρόνο, είπε. «Αλλά εάν βρισκόμαστε σε τροχιά προς τις μηδενικές εκπομπές, αυτό είναι ένα δύσκολο ερώτημα».
Πρωτιά Κίνας
Η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη αγορά με διαφορά 676 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Ωστόσο, αυτή είναι μια αύξηση μόνο 6% σε σύγκριση με το 2022. Οι επενδύσεις στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 22%, σε σύγκριση, σε ένα σύνολο 718 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα κίνητρα του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, τον εμβληματικό νόμο των ΗΠΑ για το κλίμα, ο οποίος αρχίζει να έχει σημαντικό αντίκτυπο. Οι ισχυρές πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και η αυξανόμενη ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλη την Ευρώπη συνέβαλαν επίσης στην αύξηση του συνόλου.
Οι δαπάνες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 36% στα 634 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο συγκεκριμένος κλάδος κατέγραψε τις μεγαλύτερες επενδύσεις, ξεπερνώντας τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 8%, στα 623 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι επενδυτές διοχέτευσαν 310 δισεκατομμύρια δολάρια σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για την παροχή καθαρής ενέργειας που θα παραχθεί από νέα αιολικά και ηλιακά πάρκα που προστίθενται στο δίκτυο ενέργειας, καθιστώντας την την τρίτη μεγαλύτερη αγορά.
Ορισμένες εκκολαπτόμενες τεχνολογίες γνώρισαν τρομερή ανάπτυξη. Οι επενδύσεις σε υδρογόνο, για παράδειγμα, τριπλασιάστηκαν στα 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια υπογραμμίζοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την τεχνολογία.
Latest News
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»
Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες
Η μεγάλη επένδυση στον Πρίνο με την ασφαλή αποθήκευση CO2 θα διατηρήσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Μαθιός Ρήγας
ΔΕΗ blue: Τοποθέτηση 90 φορτιστών στις εγκαταστάσεις της L’Oréal σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Οι υπάλληλοι και οι επισκέπτες της L’Οreal που κατέχουν ηλεκτρικά οχήματα έχουν τη δυνατότητα να τα φορτίσουν με φορτιστές τελευταίας γενιάς
«Χρέος έναντι φύσης» – Λύση ή αλχημεία για την προστασία του απειλούμενου περιβάλλοντος του πλανήτη;
Πώς το χρέος των φτωχότερων και πιο ευάλωτων στην κλιματική κρίση χωρών μπαίνει στην «εξίσωση» για το κλίμα