Με ρεκόρ ζήτησης έκλεισε η έκδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, του πρώτου μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σύμφωνα με το Bloomberg η έκδοση συγκέντρωση 35 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να κλειδώσουν υψηλές αποδόσεις πριν η ΕΚΤ προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.

ΟΔΔΗΧ: Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές

Παράλληλα οι προσφορές για τα 30ετή γερμανικά ομόλογα ξεπέρασαν τα 74 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιες από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2020. Ρεκόρ είχαν σημειώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα και οι εκδόσεις της Ισπανίας και του Βελγίου.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η ισχυρή ζήτηση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης από την αγορά, μετά την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα μετά από περισσότερο από μια δεκαετία.

«Η υγιής ανάπτυξη της χώρας και οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης έχουν δώσει ώθηση στα ομόλογά της, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να μειώνονται κατά σχεδόν 110 μονάδες βάσης τους τελευταίους 12 μήνες στο 3,2%, που είναι μακράν η καλύτερη επίδοση στον ανεπτυγμένο κόσμο. Η Ιταλία, η δεύτερη καλύτερη, είδε τις αντίστοιχες αποδόσεις να μειώνονται κατά περίπου 45 μονάδες βάσης σε περίπου 3,75% κατά την ίδια περίοδο», σημειώνει το οικονομικό δίκτυο.

Υπάρχει «ισχυρή ζήτηση για τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας» δήλωσε ο Kaspar Hense, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην RBC BlueBay Asset Management. «Η ανάπτυξη είναι ισχυρή, αρκετές διαρθρωτικές τάσεις που υπάρχουν είναι πολύ θετικές. Το αξιόχρεο της Ελλάδα είναι καλό ακόμα και στον χώρο του BBB-.»

Ο Hense βλέπει περιθώρια για περισσότερη σύσφιξη και προβλέπει ότι οι αποδόσεις της Ελλάδας θα μπορούσαν να πέσουν κάτω από τις αντίστοιχες της Ισπανίας, που σήμερα βρίσκονται στο 3,1%.

Η ισχυρή ζήτηση επέτρεψε στην Ελλάδα να αντλήσει 4 δισ. ευρώ με το spread στις 80 μονάδες βάσης, πέντε μονάδες κάτω από τις αρχικές προβλέψεις. Πρόκειται για το 40% του στόχου της κυβέρνησης για εκδόσεις ομολόγων φέτος, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ.

Αναλυτές τονίζουν ότι τα ελληνικά ομόλογα πληρούν τις προϋποθέσεις για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, γνωστό ως PEPP, το οποίο μπορεί να συμβάλει στην προσέλκυση νέων επενδυτών.

Πόλος έλξης για τους επενδυτές τα κρατικά ομόλογα

Συνολικά οι επενδυτές συσσωρεύονται στα κρατικά ομόλογα για να εξασφαλίσουν το τρέχον επίπεδο αποδόσεων προτού οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου αρχίσουν να αντιστρέφουν την επιθετική νομισματική σύσφιξη των τελευταίων ετών. Η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια έως και κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα φέτος, με την πρώτη κίνηση να αναμένεται τον Απρίλιο.

Ο Vasco Teles, διαχειριστής κεφαλαίων στην Grupo Novo Banco Gestão de Activos στη Λισαβόνα, δήλωσε ότι υπάρχουν λιγότερα περιθώρια για περαιτέρω μείωση των ελληνικών spreads σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, αλλά το ενδιαφέρον των επενδυτών σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη δυνατότητα για κέρδη.

«Τα spreads της Ελλάδας περιορίστηκαν πολύ, πλησιάζουν την Ισπανία και μπορούν να πάνε λίγο παραπέρα, δεδομένου του αυστηρού σχεδίου χρηματοδότησής τους», δήλωσε ο Teles. «Θα υπάρξουν πολλοί επενδυτές με όρεξη να προσθέσουν ρίσκο στα GGBs».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας