![ΟΔΔΗΧ: Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/03/omologa.jpg)
Με προσφορές που υπερβαίνουν τα 35 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου με ωρίμανση τον Ιούνιο του 2034.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα θα αντλήσει κεφάλαια ύψους 4 δισ. ευρώ από την έκδοση.
Έτσι ο δείκτης κάλυψης άγγιξε σχεδόν το εντυπωσιακό 10x (8,75x), με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κοντά στο 3,45% (80 μονάδες βάσης από το mid swap), δηλαδή σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αρχική εκτίμηση του 3,5% (85 μονάδες βάσης από το mid swap).
Οι αγορές ψηφίζουν ελληνικά ομόλογα
Οι Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Société Générale είχαν αναλάβει να τρέξουν τη διαδικασία της έκδοσης, ενώ το νέο 10ετές λήγει στις 15 Ιουνίου του 2034.
Ομόλογο και επενδυτική βαθμίδα
Πρόκειται για την πρώτη έξοδο στις αγορές με την «σφραγίδα» της επενδυτικής βαθμίδας την οποία πλέον η Ελλάδα απολαμβάνει από τέσσερις διαφορετικούς οίκους αξιολόγησης.
Fitch, Standard & Poor’s, Scope και DBRS από το β’ εξάμηνο του 2023 έχουν επαναφέρει τη χώρα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, ενώ ο Moody’s αναμένεται να πράξει το ίδιο στην επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση στις 15 Μαρτίου.
Το φετινό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ προβλέπει την άντληση συνολικά 10 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων. Επομένως, εφόσον σήμερα «σήκωσε» 4 δισ. ευρώ, τότε αυτομάτως κάλυψε το 40% του τελικού στόχου.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι υπάρχει σαφής στροφή των επενδυτών προς τα ομόλογα του Νότου, με την Ελλάδα να είναι μεταξύ των κερδισμένων.
Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στις αποδόσεις του ελληνικού τίτλου 10ετούς διάρκειας, οι οποίες διαμορφώνονται σήμερα στο 3,28% με το spread να κινείται και πάλι κάτω 100 μονάδων. Το αντίστοιχο ιταλικό spread ξεπερνά τις 150 μονάδες.
Η μείωση αυτών των περιθωρίων σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή του κλίματος σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, αφότου η μακροχρόνια κρίση χρέους απείλησε το ενιαίο νόμισμα και οδήγησε χώρες όπως η Ελλάδα στην αγκαλιά των δανειστών.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_enoikia241-600x352.png)
Στέγαση: Ακριβά ενοίκια σε 26 ευρωπαικές πόλεις- Η θέση της Αθήνας
Πανευρωπαϊκή έρευνα του EDJnet δείχνει πόσο πρέπει να πληρώσουν οι ενοικιαστές για ένα διαμέρισμα, σε 26 ευρωπαϊκές πόλεις. Προσθέσαμε την Αθήνα, και τα συμπεράσματα είναι αποκαρδιωτικά.
![Ταμείο Μικροπιστώσεων: 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tameio-mikropistoseon-600x400.jpg)
Παρουσιάστηκε το Ταμείο Μικροπιστώσεων - 80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της πολύ μικρής επιχειρηματικότητας
Το νέο Ταμείο Μικροπιστώσεων αποτελεί «ένα εργαλείο που μπορεί να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας
![Θεοδωρικάκος: Με 370 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές έρευνας και καινοτομίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/theodorikakos-papadimas-600x410.jpg)
Θεοδωρικάκος: Με 370 εκατ. ευρώ αναβαθμίζουμε τις υποδομές έρευνας και καινοτομίας
Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή δύο κτιρίων του ΙΙΒΕΑΑ, έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ
![Ασφαλιστικές εισφορές: Μείωση του κόστους των υπερωριών προαναγγέλλει η κυβέρνηση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/09/kerame-600x400.jpg)
Έρχονται μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τις υπερωρίες – Το σχέδιο
Η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως ανήγγειλε για τις ασφαλιστικές εισφορές τη μείωση τους μετά την άνοδο των δηλωμένων υπερωριών
![Εθνική Τράπεζα: Σε πείσμα των καιρών, οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 - Τι δείχνει ανάλυση της ΕΤΕ [γραφήματα]
Με τις ελληνικές εξαγωγές να ψάχνουν ακόμα τα σταθερά πατήματα τους, καταλυτική κρίνεται η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
![Χατζηδάκης: Το πακέτο – μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/hatzidakis-600x398.jpeg)
Χατζηδάκης: Νέο πακέτο - μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς
![Ληξιπρόθεσμα χρέη: Πάνω από 3 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ofeiles-1-600x352.jpg)
Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς την αγορά
Οι περισσότερες οφειλές αφορούν τον τομέα της υγείας καθώς το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων ανήλθε σε 1,16 δισ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ στα 208 εκατ. ευρώ
![ΚΕΦΙΜ: Στην 23η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/xrimata3-2-600x473.jpg)
Ουραγός η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο – Η μελέτη του ΚΕΦΙΜ
Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ είναι η Ολλανδία και η Μάλτα, ενώ χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται η Κροατία, η Σλοβενία, η Πολωνία, και η Βουλγαρία.
![Aκίνητα: Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/akinitaagora-1-600x337.jpg)
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα