![Ασιατικά χρηματιστήρια: Σε χαμηλά 5 ετών η αγορά της Κίνας, σε ιστορικά υψηλά της Αυστραλίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/asiati-768x376-1.jpg)
Σε χαμηλό πέντε ετών υποχώρησαν οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας σήμερα, μετά και τα τελευταία στοιχεία για την εργοστασιακή παραγωγή, ενώ η αγορά της Αυστραλίας βρέθηκε σε νέα ιστορικά υψηλά.
Ειδικότερα, ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 1,06% και έκλεισε στις 7.680,7 μονάδες, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ των 7.632,8 μονάδων που είχε σημειωθεί στις 13 Αυγούστου 2021.
Αυτό έρχεται αφού ο πληθωρισμός του τέταρτου τριμήνου της χώρας ήταν χαμηλότερος από το αναμενόμενο στο 4,1%, το χαμηλότερο επίπεδό του από το τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο του 2021.
Την ίδια ώρα, ο κινεζικός CSI 300 υποχώρησε σε χαμηλό πέντε ετών, καθώς υποχώρησε κατά 0,91% για να κλείσει στις 3.215,35 μονάδες μετά τη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας της Κίνας για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 1,78%.
Στις υπόλοιπες αγορές ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έκλεισε κατά 0,6% υψηλότερα στις 36.286,71 μονάδες, ενώ ο Topix έκλεισε επίσης σχεδόν 1% υψηλότερα στις 2.551,10 μονάδες.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,07% στις 2.497,09 μονάδες, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε μεγαλύτερη πτώση, της τάξεως του 2,4%, κλείνοντας στις 799,24 μονάδες.
Η εικόνα αυτή έρχονται αφού η δεικτοβαρής Samsung Electronics ανέφερε πτώση 34% στα λειτουργικά κέρδη σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο, καθώς και βουτιά 73,4% στα καθαρά κέρδη την ίδια περίοδο. Οι μετοχές της Samsung υποχώρησαν 2,15%.
Στα μάκρο της ημέρας, το ποσοστό ανεργίας της Σιγκαπούρης ανήλθε στο 2% για το τέταρτο τρίμηνο του 2023, αμετάβλητο από το προηγούμενο τρίμηνο και στο ίδιο επίπεδο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022. Για ολόκληρο το έτος 2023, το συνολικό ποσοστό ανεργίας στη Σιγκαπούρη μειώθηκε από 2,1% σε 1,9%.
Επίσης, η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο, αν και ο επίσημος δείκτης των υπευθύνων προμηθειών της μεταποιητικής βιομηχανίας ανέκαμψε στο 49,2 από 49 τον Δεκέμβριο.
Ο επίσημος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών εκτός της μεταποίησης αυξήθηκε στο 50,7 τον Ιανουάριο από 50,4 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής. Η ισχύς στον κλάδο των υπηρεσιών της χώρας βοήθησε στην αντιστάθμιση της αδυναμίας στον κατασκευαστικό τομέα. εν μέσω ύφεσης στον τομέα των ακινήτων.
Τέλος, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Αυστραλίας το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκε 4,1% σε ετήσια βάση, ηπιότερος από το 5,4% που καταγράφηκε το τρίτο τρίμηνο και επίσης χαμηλότερα από το 4,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Ασιατικά χρηματιστήρια: Ψυχραιμία για τους νέους δασμούς Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/asiatika-600x435.jpg)
Ψυχραιμία στις ασιατικές αγορές για τους νέους δασμούς Τραμπ
Eλαφρά νευρικότητα στα ασιατικά χρηματιστήρια για τις νέες αποφάσεις επιβολής δασμών του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
![Ασιατικά χρηματιστήρια: Μικτά πρόσημα – Σε ιστορικά υψηλά ο Straits Times της Σιγκαπούρης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ot_asia_stocks2-600x352.png)
Μικτά πρόσημα στην Ασία – Σε ιστορικά υψηλά ο Straits Times της Σιγκαπούρης
Ψυχραιμία στη νέα κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων
![Ασιατικά χρηματιστήρια: Μικτά πρόσημα, θετικά τα μηνύματα από την Ινδία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/nikkei-asiatika-600x388.jpg)
Μικτά πρόσημα στην Ασία, θετικά τα μηνύματα από την Ινδία
Οι επενδυτές αξιολογούν την απόφαση για τα επιτόκια της Ινδίας και τα στοιχεία για τις δαπάνες των νοικοκυριών της Ιαπωνίας
![Ασιατικά χρηματιστήρια: Ανοδικά οι αγορές – Στο επίκεντρο το «σήριαλ» Nissan – Honda](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_asia_stocks3-1024x600-1-600x352.png)
Ανοδικά οι ασιατικές αγορές - Στο επίκεντρο το «σήριαλ» Nissan - Honda
Και οι δύο εταιρείες αναμένεται να πραγματοποιήσουν συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου για να συζητήσουν τη λύση των διαπραγματεύσεων
![Ασιατικά Χρηματιστήρια: Ψυχραιμία στις αγορές της Κίνας, μετά τις αργίες – Θετικά η Ασία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/asi-600x353.jpg)
Ψυχραιμία στις αγορές της Κίνας, μετά τις αργίες – Θετικά η Ασία
Οι αγορές προσπάθησαν να αποτιμήσουν την απάντηση της κινεζικής κυβέρνησης στους αμερικανικούς δασμούς
![Ασιατικά χρηματιστήρια: Αντέδρασαν ανοδικά σήμερα Τρίτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ot_asia_stocks4-600x352.png)
Αντέδρασαν ανοδικά σήμερα οι ασιατικές αγορές
Τα ασιατικά χρηματιστήρια «είδαν» θετικά το πάγωμα των δασμών Τραμπ σε Μεξικό και Καναδά
![Ασιατικά χρηματιστήρια: Βυθίστηκαν από τους δασμούς του Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/asiat-600x400.jpeg)
Βύθισαν τις ασιατικές αγορές οι δασμοί του Τραμπ
Η απόφαση του Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε Κίνα, Μεξικό και Καναδά προκάλεσαν αναταράξεις στα ασιατικά χρηματιστήρια
![Ασιατικά χρηματιστήρια: Συνέχισαν το ανοδικό σερί οι αγορές, σε ιστορικά υψηλά η Αυστραλία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/nikkei-asiatika-600x388.jpg)
Συνέχισαν το ανοδικό σερί οι αγορές της Ιαπωνίας, σε ιστορικά υψηλά η Αυστραλία
Οι επενδυτές δείχνουν ανακούφιση για τα κέρδη που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα από τον τεχνολογικό κλάδο
![Ασιατικά χρηματιστήρια: Συνέχισαν και σήμερα την άνοδο οι αγορές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/asiatikes-agores_iefimerida-600x358.jpg)
Συνέχισαν και σήμερα την άνοδο οι αγορές της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας
Οι αγορές έλαβαν σημαντικές στηρίξεις από τον τεχνολογικό κλάδο
![Ασιατικά χρηματιστήρια: Θετικά οι αγορές της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/12/asiat-600x402.jpg)
Θετικά οι αγορές της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας
Οι ιαπωνικές μετοχές τεχνολογίας ανέκαμψαν μετά από απώλειες για αρκετές ημέρες