Οι Κινέζοι επενδυτές και τα νοικοκυριά αγοράζουν χρυσό ως ένα καταφύγιο από το χάος στα τοπικά κτηματομεσιτικά και χρηματιστήρια, βοηθώντας να στηριχθούν οι τιμές ρεκόρ.

Η Κίνα ήταν το κυριότερο θετικό σημείο αναφοράς παγκοσμίως για τα κοσμήματα χρυσού και τις επενδυτικές ροές το 2023, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του βιομηχανικού ομίλου World Gold Council, καθώς οι τοπικές αγορές ακινήτων, μετοχών και νομισμάτων απογοήτευσαν μετά την έξοδο της χώρας από τα lockdown, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT.

Μαζί με την «καταιγιστική» ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με τη WGC, η κινεζική ζήτηση συνέβαλε στην ώθηση της τιμής του χρυσού σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο μήνα και στη διατήρησή της πάνω από τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά φέτος.

Χρυσός: Θα συνεχίσει να λάμπει και το 2024 [γραφήματα]

Η κινεζική επενδυτική ζήτηση για χρυσό – που καλύπτει ράβδους, νομίσματα και διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια – αυξήθηκε κατά 28% στους 280 τόνους, αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό την απότομη πτώση στην Ευρώπη. Η κατανάλωση κοσμημάτων της χώρας αυξήθηκε κατά 10% σε 630 τόνους πέρυσι, ακόμη και όταν η παγκόσμια ζήτηση παρέμεινε αμετάβλητη.

«Η Κίνα ήταν το κλειδί για πολλά από όσα συνέβησαν πέρυσι», δήλωσε η Louise Street, ανώτερη αναλύτρια αγορών στην WG, συμπληρώνοντας ότι «Όταν κοιτάζετε τον καταναλωτικό τομέα, η Κίνα δεν είναι ο παράγοντας που καθορίζει τις τιμές, αλλά αποτελεί το κατώτατο όριο».

Οι μετοχές

Ο δείκτης μετοχών CSI 300 της χώρας έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο τον τελευταίο χρόνο, ενώ η αξία των πωλήσεων νέων κατοικιών μεταξύ των μεγαλύτερων κατασκευαστών της χώρας τον Δεκέμβριο ήταν μειωμένη κατά 35% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι Κινέζοι επενδυτές αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο ζήτημα σχετικά με το πού να τοποθετήσουν το τεράστιο επίπεδο αποταμιεύσεων που έχουν συσσωρεύσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, σύμφωνα με τον αναλυτή της BMO Κόλιν Χάμιλτον, ο οποίος δήλωσε ότι «Η έκθεση στον χρυσό έχει γίνει αναγκαιότητα για τα κινεζικά χαρτοφυλάκια, καθώς συνεχίζουν να αναμένουν αποπληθωρισμό και διακατέχονται από εισοδηματική αβεβαιότητα».

Οι αναλυτές της UBS δήλωσαν ότι η κινεζική ζήτηση έχει «υποτιμηθεί» ως παράγοντας που οδηγεί τις τιμές του χρυσού.

Η ζήτηση

Συνολικά, η ζήτηση χρυσού υποχώρησε κατά 5% σε 4.448 τόνους πέρυσι, υποχωρώντας μετά το ισχυρό 2022, σύμφωνα με την έκθεση της WGC. Ωστόσο, μετά την ενσωμάτωση των εξωχρηματιστηριακών και χρηματιστηριακών ροών – οι οποίες αποτυπώνουν μια αδιαφανή πηγή αγορών από πλούσιους ιδιώτες, κρατικά επενδυτικά κεφάλαια και κερδοσκόπους της αγοράς προθεσμιακών συμβολαίων, καθώς και τις μεταβολές στα αποθέματα των χρηματιστηρίων – η ετήσια ζήτηση ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ, στους 4.899 τόνους.

Τα επίπεδα ρεκόρ ζήτησης και η εκτίναξη των τιμών του χρυσού ήρθαν παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων πέρυσι, οι οποίες αύξησαν την ελκυστικότητα των ομολόγων σε σχέση με το μη αποδοτικό περιουσιακό στοιχείο. Αυτό βοήθησε να ωθηθεί η επενδυτική ζήτηση για χρυσό σε χαμηλό 10ετίας, στους 945 τόνους.

Ωστόσο, αντισταθμίζοντας αυτή την αδυναμία της επενδυτικής ζήτησης, οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες, με επικεφαλής την Κίνα, την Πολωνία και τη Σιγκαπούρη, συνέβαλαν στη διατήρηση των καθαρών αγορών πάνω από 1.000 τόνους.

Ωστόσο, περισσότερες από τις μισές αγορές των κεντρικών τραπεζών αποδόθηκαν σε αφανείς αγοραστές, καθώς τα επίσημα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποκρύπτουν τον πραγματικό όγκο των αγορών από το ΔΝΤ ή χρησιμοποιούν άλλα κρατικά οχήματα για την απόκτηση του χρυσού.

Ο Χάμιλτον της BMO δήλωσε ότι ο χρυσός βρίσκεται σε μια “νέα εποχή”, έχοντας διακόψει τη συσχέτισή του με τα πραγματικά επιτόκια και αντ’ αυτού καθοδηγείται από τις κεντρικές τράπεζες και την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων των κινεζικών νοικοκυριών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities
Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
Commodities |

Αγορές: H Nvidia μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Wall Street – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;

Η εταιρεία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο οδήγησε την άνοδο της Wall Street φέτος, έχει μεγάλη επιρροή στους δείκτες S&P 500 και Nasdaq 100 και ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου