Την bullish (ανοδική) στάση της διατηρεί η Optima Bank και το 2024 για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς όπως διαπιστώνει οι ανοδικοί καταλύτες υπερβαίνουν τους καθοδικούς κινδύνους και οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές παρά το πρόσφατο ράλι. Μάλιστα, συστήνει ότι οποιαδήποτε πιθανή βραχυπρόθεσμη αστάθεια θα δημιουργήσει μεσοπρόθεσμες ευκαιρίες αγοράς, στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ωστόσο, κρατά πιο επιφυλακτική στάση, κυρίως σε κινδύνους που απορρέουν από το διεθνές μακροοικονομικό πλαίσιο (χρόνος και έκταση των μειώσεων των επιτοκίων, επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης), το πολιτικό τοπίο (αρκετές χώρες πραγματοποιούν εθνικές εκλογές το 2024, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ) και τις γεωπολιτικές εντάσεις (Μέση Ανατολή, Ουκρανία-Ρωσία).

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Optima Bank αναμένει από την Ελλάδα να εδραιώσει περαιτέρω την πιστοληπτική της ικανότητα, (πιθανή αναβάθμιση από την Moody’s), να επιτύχει χαμηλότερα spreads στα ελληνικά ομόλογα, να συνεχίσει τη συνετή δημοσιονομική πολιτική (στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2% το 2024) και να διατηρήσει σταθερή ανάπτυξη (πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ). Επιπλέον, αναμένει το ελληνικό χρηματιστήριο να συμπεριληφθεί το 2024 στη λίστα παρακολούθησης του MSCI για αναβάθμιση σε αναπτυγμένη αγορά το 2025.

Η Optima Bank παραμένει θετική στον τραπεζικό και sτον ενεργειακό τομέα καθώς και σε μετοχές συγκεκριμένης αξίας.

Οι κορυφαίες επιλογές της για το 2024 είναι:

–          Πειραιώς

–          Eurobank

–          Μυτιληναίος

–          ΔΕΗ

–          Aegean Airlines

Ανοδικοί Καταλύτες

H Optima Bank στοιχειοθετεί και τους ανοδικούς καταλύτες της εγχώριας αγοράς.

Ειδικότερα:

1) Μετά την ανάκτηση του καθεστώτος της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, αναμένει ότι το ΧΑ θα μπει στη λίστα παρακολούθησης του MSCI το 2024 για πιθανή αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά το 2025 (η MSCI υποβάθμισε το ΧΑ σε καθεστώς αναδυόμενων αγορών στις 12 Ιουνίου 2013). Μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να παρέχει υποστήριξη στις εισηγμένες εταιρείες για περαιτέρω επαναξιολόγηση.

2) Το μακροοικονομικό σκηνικό είναι ευνοϊκό μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, με σταθερή ανάπτυξη και συνετή δημοσιονομική πολιτική

3) Η ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει την ευρωπαϊκή για τέταρτη συνεχή χρονιά.

4) Το οικονομικό μοντέλο αλλάζει με στροφή προς τις επενδύσεις, με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης και των επενδύσεων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης

5) Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται τελικά στην καλύτερη του κατάσταση εδώ και δέκα χρόνια. Το ΤΧΣ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διαθέσει το μερίδιό του στην Τράπεζα Πειραιώς

6) Η αποτίμηση είναι ελκυστική παρά το πρόσφατο ράλι. Το ΧΑ διαπραγματεύεται με 8,0x σε όρους EPS με βάση τις εκτιμήσεις του 2024, ήτοι με discount 36% σε σχέση με ομοτίμους στην ΕΕ και με 5,6x σε όρους EV/EBITDA, ή discount 30% σε σχέση με ομοτίμους της ΕΕ.

Πιθανοί αρνητικοί καταλύτες

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχουν και οι πιθανοί αρνητικοί καταλύτες.

Κατά την Optima Bank, αυτοί είναι:

1) Άνοδος του κόστους ναύλων και των τιμών της ενέργειας θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό για άλλη μια φορά, προκαλώντας πιθανές υποβαθμίσεις λόγω χαμηλότερης από την αναμενόμενη κερδοφορία

2) Αύξηση επιτοκίων λόγω παρατεταμένων πληθωριστικών πιέσεων

3) Πολιτική αβεβαιότητα λόγω γενικών εκλογών σε μεγάλες οικονομίες (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ)

4) Γεωπολιτικός κίνδυνος

Ισχυρή η μακροικονομική επίδοση

Η Optima Bank εκτιμά ότι τα μακροοικονομικά θεμελιώδη στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με μεγάλη επιτυχία. Ειδικότερα, αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει την ευρωπαϊκή οικονομία για τέταρτη συνεχή χρονιά (οι φθινοπωρινές προβλέψεις της ΕΕ δείχνουν αύξηση του ΑΕΠ 2,3% το 2023-25 έναντι 1,2% στην ΕΕ).

Επίσης, οι επενδύσεις θα είναι ο κύριος πυλώνας ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα, με την Optima Bank να αναμένει ότι θα αλλάξει τελικά το οικονομικό μοντέλο. Οι επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης αναμένεται να φτάσουν το 15,3% του ΑΕΠ το 2024 σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Επίσης, αναμένει ότι οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη το 2024.

Η σταθερή ανάπτυξη σε συνδυασμό με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, υποδηλώνουν περαιτέρω αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους στο άμεσο μέλλον. Ο Fitch αναμένει συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης το 2023, με το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται στο 1,1% του ΑΕΠ και στο 2,2% το 2024-25. Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, σύμφωνα με το βασικό του σενάριο για βελτίωση της δημοσιονομικής στάσης και σταθερή ονομαστική ανάπτυξη, ο οργανισμός αναμένει ότι ο λόγος δημόσιου χρέους/ΑΕΠ θα μειωθεί στο 160,8% το 2023 και στο 141,2% έως το 2027. Μάλιστα, η Optima Bank υπενθυμίζει ότι το δημόσιο χρέος προστατεύεται από μια πιθανή παγκόσμια κρίση χρέους χάρη στο ταμειακό απόθεμα ύψους 36,5 δισ. ευρώ, τη μεγάλη διάρκεια του ελληνικού χρέους και το χαμηλό μέσο επιτόκιο.

Επίσης, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, μετά από άνοδο το 2022, μειώνεται κατά 6,6 δισ. ευρώ το 11μηνο του 2023 σε 11,8 δισ. ευρώ, υποβοηθούμενο από την εξομάλυνση των τιμών της ενέργειας και την υπεραπόδοση του τουρισμού. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε παράλληλα στο επίπεδο του 2009 (9,6% τον Νοέμβριο του 2023).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών