
Το «ταβάνι» της τελευταίας δεκαετίας προσπαθεί να διαπεράσει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, προκειμένου να αφήσει και τυπικά πίσω του μια από τις δυσκολότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας του, αν και ουσιαστικά έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,52% στις 1.375,77 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 62,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,76% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.351,02 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 3,46% στις 1.191,71 μονάδες.
Τα συμβολικά ορόσημα
Φυσικά ο γενικός δείκτης βρίσκεται εδώ και πολλές ημέρες στα υψηλά της δεκαετίας, αλλά χρειάζεται ένα κλείσιμο πάνω από τις 1.369 μονάδες, όπου είχε κλείσει στις 18 Μαρτίου του 2014. Βέβαια, εκείνη την ημέρα βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στις 1.377 μονάδες, με τους επόμενους μήνες να ξεκινά το μεγάλο ταξίδι προς τα επίπεδα των 420 μονάδων. Εάν όμως ξεπεράσει σήμερα τα παραπάνω συμβολικά ορόσημα, το επόμενο είναι στις 1.388,11 μονάδες, ήτοι στα υψηλότερα από τις 10 Μαΐου του 2011.
Όπως επισημαίνουν οι εγχώριοι αναλυτές, όσο πλησιάζουμε στην στιγμή του placement του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς, τόσο το ενδιαφέρον θα παραμένει στον τραπεζικό κλάδο. Και όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, χωρίς τον τραπεζικό κλάδο, η αγορά δεν μπορεί να κάνει μεγάλες κινήσεις, πόσο μάλλον όταν δοκιμάζει πολυετή υψηλά και έχει δώσει σημαντικές αποδόσεις, αρκούντως ελκυστικές προς κατοχύρωση.
Βέβαια, υπάρχει ένας ακόμη αστερίσκος στην αξιολόγηση της κίνησης, καθώς η αγορά αναμένει ότι το ΧΑ θα μπει στη λίστα παρακολούθησης του MSCI το 2024 για πιθανή αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά το 2025 (η MSCI υποβάθμισε το ΧΑ σε καθεστώς αναδυόμενων αγορών στις 12 Ιουνίου 2013). Μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να παρέχει σημαντική στήριξη στην αγορά για περαιτέρω re-rating, το οποίο σαφώς θα είναι ανοδικό.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Alpha Bank και Aegean σημειώνουν άλμα 4,78% και 4,24% αντίστοιχα, με τη Eurobank να είναι στο +3,61% και τις Πειραιώς, Εθνική, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Motor Oil να ακολουθούν με κέρδη άνω του 2%.
Άνω του +1% κινούνται οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και Τιτάν, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ΟΤΕ, Autohellas, ΟΠΑΠ, Cenergy, Jumbo, ΕΛΧΑ, Quest, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή είναι η ΕΥΔΑΠ, ενώ η Coca Cola χάνει 0,04%.


Latest News

Ανοδική αντίδραση με αρκετά ερωτήματα και ανησυχίες στο ΧΑ
Η αβεβαιότητα συνεχίζει να κυριαρχεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τους επενδυτές να αναζητούν έναν «οδηγό επιβίωσης» σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον

Λαζαράκου: Οι επενδυτές πρέπει να νιώθουν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται
Για το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και τις δυνητικές βελτιώσεις μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

Στα 51 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για την Metlen η Eurobank Equities
Η Eurobank Equities αναφέρεται στο επερχόμενο Capital Markets Day της Metlen (28 Απριλίου), αναμένοντας σημαντικό περαιτέρω upside όσων αφορά στις μελλοντικές προβλέψεις για την κερδοφορία της εταιρείας

Συντηρεί την ανοδική του κίνηση το ΧΑ
Η αγορά διατηρεί την ανοδική της τάση σήμερα, εντούτοις παραμένει το ερωτηματικό για το αν η εικόνα της είναι περισσότερο αποτέλεσμα αποχής των πωλητών ή επιφυλακτικότητας των αγοραστών

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά - Οι 12 ερωτήσεις και απαντήσεις
Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχονται σε εταιρίες προκειμένου να εμπιστευθούν το Χρηματιστήριο και να εισαχθούν σε αυτό - Τι θα ισχύει για τα crypto

Αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών - «Bλέπει» και πάλι τις 1.700 μονάδες
Ο τζίρος είναι στα 21,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5 εκατ. τεμάχια - Άνοδο 0,93% καταγράφει και ο FTSE 25
![Χρηματιστήριο Αθηνών: Στην κορυφαία πεντάδα των αποδόσεων παγκοσμίως τον Μάρτιο [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/xa5-600x399.jpg)
Στην πρώτη πεντάδα των αποδόσεων παγκοσμίως το ΧΑ τον Μάρτιο [γράφημα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Deutsche Bank για το Χρηματιστήριο Αθηνών - Πόσο ρόλο έπαιξε η διόρθωση του δείκτη

ΕΧΑΕ: Αύξηση κερδών στα 17,3 εκατ. ευρώ το 2024, με μέρισμα 0,29 ευρώ
Ο κύκλος εργασιών της χρήσης 2024 για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών ανήλθε σε 54,3 εκ., έναντι 47,1 εκ. της χρήσης 2023

Χάλασε την εικόνα του Μαρτίου η σημερινή βουτιά στο Χρηματιστήριο
Σε επίπεδο μήνα, ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με κέρδη 4,81%, με το τρίμηνο να κλείνει στο +14,66%

Χάνει και τις 1.690 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Στο -4% οι τράπεζες
Η περίοδος αβεβαιότητας συνέπεσε με την ανοδική κόπωση της αγοράς στο Χρηματιστήριο Αθηνών