Σε συμβολικούς αποκλεισμούς του επαρχιακού και του εθνικού δικτύου  προχωρούν ταυτόχρονα, σήμερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι απ’ όλα τα μπλόκα Θεσσαλίας, δηλώνοντας ότι δεν θα κάνουν βήμα πίσω αν δεν δικαιωθούν. Την ίδια στιγμή προετοιμάζονται και συντονίζονται για την μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνουν το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στις 12 μ. στην Άνω Πύλη της ΔΕΘ (Εγνατίας), στην 30η Agrotica.

Στις 4 το μεσημέρι οι αγρότες από τα μπλόκα στην Ε65 στην Καρδίτσα, στον Πλατύκαμπο Λάρισας, του Αλμυρού και Στεφανοβίκειου Μαγνησίας, του Ζάρκου και Καλαμπάκας Τρικάλων, της Θεσσαλιώτιδας Φθιώτιδας αναμένεται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό των εθνικών οδών, εντείνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για την επιβίωσή τους.

Αγρότες: Ενισχύονται και πληθαίνουν τα μπλόκα – Πολύμορφες κινητοποιήσεις

Συγκεντρώσεις σε κομβικά σημεία της χώρας και μηχανοκίνητες πορείες στις πόλεις πραγματοποιούνται καθημερινά, ενώ τα μπλόκα που έχουν στηθεί ενισχύονται καθημερινά. Σήμερα ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Μεσολόγγι, Λευκάδα, Αχαΐα, Αταλάντη, Αμαλιάδα κ.ά., ενώ τις επόμενες ημέρες νέα τρακτέρ θα συνεχίζουν να καταφθάνουν και να δυναμώνουν τα μπλόκα του αγώνα.

«Τα αιτήματα που διεκδικούμε σε κάθε νομό συμπυκνώνονται σε ένα και μοναδικό αίτημα. Διεκδικούμε στην επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειες μας», επισημαίνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

Επέλαση 300 τρακτέρ στην Agrotica

Επόμενος μεγάλος σταθμός αποτελεί για τους αγρότες της Θεσσαλίας και της Βόρειας Ελλάδας η 30η Agrotica, η οποία θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 4 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

Με αποφάσεις αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών, οι αγρότες προγραμματίζουν το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι συγκέντρωση με τρακτέρ.

Ήδη, αγρότες και κτηνοτρόφοι από Σέρρες, Χαλκιδική, Γιαννιτσά, Δερβένι, Κιλκίς και από άλλες περιοχές προγραμματίζουν την κάθοδο 300 τρακτέρ στο Νότιο Τόξο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ενόψει των εγκαινίων της 30ης Agrotica.

Το «κομβόι» των τρακτέρ αναμένεται να ξεκινήσει από την Εγνατία τα ξημερώματα της Πέμπτης 1η Φεβρουαρίου για να εισέλθουν στη Θεσσαλονίκη από τις 3 εισόδους της πόλης και πιο συγκεκριμένα από Δερβένι, Μάλγαρα και πράσινα φανάρια.

Στόχος είναι τα τρακτέρ να παραμείνουν εκεί μέχρι και τις 4 Φεβρουαρίου, χωρίς ωστόσο να εμποδίσουν τη δίοδο των επισκεπτών της έκθεσης, ούτε και να επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη.

«Έχουμε μόνο μια επιλογή»

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) σε ανακοίνωση της χαιρετίζει τον ξεσηκωμό των αγροτών όλης της Ελλάδας που παλεύουν για την επιβίωση τους, καταγγέλλοντας  τον αυταρχισμό της κυβέρνησης από τη Θεσσαλία μέχρι τη Θράκη: «Η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ, ο υπουργός Γεωργίας μας είπε “υποκινούμενους”. Δεν κάναμε πίσω, φουντώσαμε τον αγώνα. Τώρα λέει ψέματα ότι “ακούει τα αιτήματα και δεν επιδιώκει την ένταση”. Γνωρίζουμε ότι αρνήθηκε να συναντηθεί με εκπροσώπους των Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας και να απαντήσει στα υπομνήματά τους. Γιατί η πόρτα του υπουργείου δεν είναι ανοιχτή για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Είναι ανοιχτή στους διάφορους “παράγοντες”, τακτικούς συνομιλητές της, που έχουν στόχο να διασπάσουν τον ενιαίο αγώνα μας και να βγάλουν την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση».

Σημειώνει δε, ότι κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πήρε η κυβέρνηση για να προστατέψει τον μόχθο μας, για τη μείωση του κόστους παραγωγής που είναι τεράστιο και τις τιμές που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι σε βάρος μας και σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης, ενώ οι  αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν επαρκούν για να καλυφτούν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα.

«Οι αρνητικές συνέπειες της ΚΑΠ είναι πλέον ορατές για την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών στην χώρα μας και στην Ευρώπη», συνεχίζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, καλώντας τους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείες να αυξήσουν τώρα την αγωνιστική τους πίεση: «Είναι η μόνη που μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να σταματήσει τα ψέματα και τις μπαγαποντιές και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα πάνω στα αιτήματά μας».

Αιτήματα επιβίωσης

Οι συντονιστικές επιτροπές των μπλόκων καλούν όσους δεν συμμετείχαν ως τώρα στις κινητοποιήσεις να βγουν στον δρόμο ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους. Το πλαίσιο αιτημάτων περιλαμβάνει τα εξής:

– Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί (άμεσα τώρα και όχι τον Ιούνιο), π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας, που να αποζημιώνει στο 100% των ζημιών και να μην χαρατσώνει.

– Χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα.

– Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες και οι περικοπές στις ενισχύσεις/επιδοτήσεις που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ.

Αναπλήρωση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους ως ότου αποκατασταθούν τα ζώα που έχασαν και αποκτήσουν εισόδημα επιβίωσης, και αντίστοιχα στους αγρότες ως ότου γίνουν παραγωγικά τα χωράφια τους. Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

Διεκδικούν επίσης:

  • Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος (τα 6600 ευρώ) σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση. Άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μένουν στα σπίτια τους. Να μην πληρώνουν συμμετοχή και να παίρνουν δωρεάν όλοι τα φάρμακα τους, χωρίς την προϋπόθεση αν πήραν το έκτακτο βοήθημα. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
  • Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
  • Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δύνεται άδεια.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
  • Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο όπου έχει καταστραφεί. Να επεκταθεί το υπόγειο σύστημα άρδευσης άμεσα και χωρίς ΣΔΙΤ και να μην έχουμε υψηλά τιμολόγια.
  • Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO