
Επιχείρηση καταλλαγής είναι σε εξέλιξη από την κυβέρνηση αλλά οι αγροτικές κινητοποιήσεις ανά την επικράτεια δείχνουν σε τροχιά κλιμάκωσης. Παρά τις εξαγγελίες νέων μέτρων και παρά τα επαναλαμβανόμενα – καθημερινά πια από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη – προσκλητήρια για διάλογο, το Μαξίμου δοκιμάζεται από την ανυποχώρητη ένταση των διαμαρτυριών.
Ούτε οι εκ των υστέρων παραδοχές λαθών ή καθυστερήσεων – με πλέον ενδεικτική την τροπολογία για το ηλεκτρικό ρεύμα των πληγέντων αγροτών η οποία κατατέθηκε τη Δευτέρα, δυόμιση μήνες μετά την επίσημη ανακοίνωσή της από τους συναρμόδιους υπουργούς -, ούτε οι νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις ή το «παράθυρο» για περαιτέρω κινήσεις φαίνεται τελικά να… φτάνουν στα μπλόκα.
Για την ακρίβεια οι κυβερνητικές κινήσεις ακούγονται ως ανεπαρκείς στα αυτιά των διαμαρτυρόμενων, ειδικά στο μέτωπο της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας. Εκεί οι πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel μιλούν για μέτρα – σταγόνα στον ωκεανό, ενόσω κυβερνητικά στελέχη δεν μπορούν παρά να παραδέχονται τις τεράστιες δυσκολίες, προσπαθώντας τώρα επίσπευση διαδικασιών.
Αγρότες: Ενισχύονται και πληθαίνουν τα μπλόκα – Πολύμορφες κινητοποιήσεις
Η Εθνική Οδός
Προσώρας το μήνυμα που μεταφέρει η πανελλαδική επιτροπή συνοψίζεται στη φράση «όλοι στα μπλόκα». Χαρακτηριστικές οι αποφάσεις που έλαβαν χθες το βράδυ οι αγρότες της Θεσσαλίας, συμμετέχοντας σε πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας. Για σήμερα προγραμματίζουν μεγάλο συλλαλητήριο με τρακτέρ μέσα στην πόλη της Καρδίτσας ενώ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει η Εθνική Οδός.
Οι πληροφορίες μιλούν για ταυτόχρονους αποκλεισμούς σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Βόλο. Είναι το σενάριο που θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει η κυβέρνηση, ξορκίζοντας σε κάθε περίπτωση νέες συγκρουσιακές εικόνες μεταξύ αγροτών και αστυνομικών δυνάμεων. Λέει πολλά η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη (Σκάι 100,3) περί κινητοποίησης που πρέπει να είναι «λελογισμένη» και χωρίς να επιβαρύνει «το γενικότερο κοινωνικό σύνολο».
Το «Βελλίδειο»
Η άλλη ανησυχία που έχει κινητοποιήσει την κυβέρνηση – και επιχειρησιακά τις αρμόδιες αρχές – είναι ο σχεδιαζόμενος αγροτικός κλοιός στο «Βελλίδειο», όπου ξεκινάει αύριο και κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο η έκθεση «Agrotica», παρουσία του Αυγενάκη. Οι αγρότες μιλούν για «σταθμό» στον αγώνα τους να εισακουστούν και να καλυφθούν τα αιτήματά τους, δείχνοντας τη Θεσσαλονίκη το προσεχές Σάββατο.
«Συντονιζόμαστε, δεν κάνουμε βήμα πίσω αν δεν δικαιωθούμε. Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε» αναφέρει η πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, δίνοντας ραντεβού στην άνω πύλη της ΔΕΘ (Εγνατίας).
Το πετρέλαιο
Στο μεταξύ ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε και δεύτερο γύρο στην πρώτη αρωγή για τους πληγέντες αγρότες με ποσά από 5.000 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με τις ζημιές σε εξοπλισμό. «Έχουμε τα γενικότερα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, τα οποία δεν είναι μόνο ελληνικά, είναι ευρωπαϊκά και επανέρχονται με μεγάλη συχνότητα και έχουμε και τα σημειακά προβλήματα μίας Θεσσαλίας η οποία υπέστη μία πρωτοφανή φυσική καταστροφή» είπε ο ίδιος και παραδέχτηκε ότι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα». Βέβαια ο πρωθυπουργός και συνολικά η κυβέρνηση υπεραμύνεται των μέχρι στιγμής παρεμβάσεών της για τον πρωτογενή τομέα.
Απαντήσεις θα δώσει ο ίδιος την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ενεργοποίηση και φέτος του μέτρου επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, εφόσον διαπιστωθεί δημοσιονομικό περιθώριο. Εξάλλου από την Κυριακή, έπειτα από τη σύσκεψη στην Ηρώδου Αττικού, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί πόρους και πιθανές επιλογές.
Ανοίγει η πλατφόρμα
Σε ό,τι αφορά τη νέα εξαγγελία Μητσοτάκη για την αύξηση στα ποσά της αρωγής, η σχετική πλατφόρμα ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα. Οι πληγέντες θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους αναθεωρημένη ή νέα στο arogi.gov.gr και θα ακολουθήσει διαδικασία διασταυρώσεων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, κατά τον πρώτο κύκλο αρωγής έχουν ήδη χορηγηθεί 33,9 εκατ. ευρώ προς 16.400 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες. Αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πρέπει να υποβάλλουν φακέλους μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες για την καταβολή τόσο της προκαταβολής, όσο και της τελικής επιχορήγησης στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.
Το άτυπο δείπνο
Σημειωτέον, σήμερα ο Μητσοτάκης βγαίνει εκτός των πυλών και μεταβαίνει στην Αμφιλοχία (εγκαίνια του νέου οδικού άξονα «Άκτιο-Αμβρακία» και «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης» στην Αλευράδα) και μένει να φανεί εάν θα επιδιώξει συζήτηση με πολίτες στη Βόνιτσα, ενόσω κινητοποιούνται οι αγρότες της περιοχής.
Αμέσως μετά θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται απόψε το άτυπο δείπνο των ηγετών ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής. Είναι σαφές ότι παρότι η ατζέντα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν περιλαμβάνει το αγροτικό, αυτό αναμένεται να απασχολήσει τις συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαίων. Οι διεκδικήσεις άλλωστε επεκτείνονται σε όλο και περισσότερες πρωτεύουσες, ενώ έχει αποφασιστεί για τις 26 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Γεωργίας, χωρίς ακόμα να είναι γνωστό αν υπάρχει προοπτική για αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα.


Latest News

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένες τις ΗΠΑ
«Ακόμα και όταν διαφωνούμε, να μπορούμε να συνομιλούμε ανοιχτά με την Τουρκία», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΟΤ Delphi Economic Forum X - Αλέξανδρος Διακόπουλος (ΕΑΒ): «Βίαιο το ξύπνημα της Ευρώπης για την αμυντική βιομηχανία»
Στο ΟΤ Delphi Economic Forum X μίλησε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ

Κ. Χατζηδάκης: Νομοσχέδια για το βαθύ κράτος και τη βελτίωση της καθημερινότητας
«Μοντέλο ΔΕΗ» για τον ΟΣΕ - Στις 28 Απριλίου η παρουσίαση στο υπουργικό Συμβούλιο του σχετικού νομοσχεδίου

ΟΤ Delphi Economic Forum X-Daniel Seidemann: Οι Ισραηλινοί αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος των εγκλημάτων πολέμου στην Παλαιστίνη
Ο Daniel Seidemann, μίλησε στο OT Delphi Economic Forum X υπογραμμίζοντας ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Γιάννης Κεφαλογιάννης: 80 drones με θερμικές κάμερες στη μάχη των πυρκαγιών
Στο ΟΤ Delphi Economic Forum X μίλησε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

ΟΤ Delphi Economic Forum X - Δημήτρης Χούπης (ΓΕΕΘΑ): «Μεγάλη η ευκαιρία του ReArm Europe για την Ελλάδα - Η ανάγκη για την τεχνολογία»
Στο ΟΤ Delphi Economic Forum X, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δημήτρης Χούπης

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Γιατί αποτυγχάνει το κράτος
Η τραγωδία των Τεμπών, το χάος της διερεύνησης και οι ευθύνες της πολιτείας

Μητσοτάκης για το ψηφιακό φροντιστήριο: Το παρακολουθούν ήδη 49.000 μαθητές
Μέσω Tik Tok επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προβάλει το ψηφιακό φροντιστήριο του υπουργείου Παιδείας

Hellenic Train: Πού στρέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής
Οι αρχές αναζητούν τη συλλογή τυχόν υπολειμμάτων από τον μηχανισμό που θα δείξουν τι εκρηκτική ύλη χρησιμοποιήθηκε και στη ανάλυση τυχόν βιντεοληπτικού υλικού

Σκηνικό πολιτικής ρευστότητας - Τι καταγράφει νέα δημοσκόπηση
Εικόνα ανάκαμψης της ΝΔ, ανοδική τάση για την Πλεύση Ελευθερίας που παγιώνεται στη δεύτερη θέση και νέα πτώση για το ΠΑΣΟΚ καταγράφει η νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega