
Την ελληνική ναυτοσύνη τίμησαν οι εκπρόσωποι της ναυτιλίας στην εκδήλωση του Ναυτικου Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΕΕ) για το νέο έτος, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου στο πλοίο Liberty στον Πειραιά
«Σήμερα, τιμάμε τη ναυτοσύνη. Τη ναυτοσύνη που αφορά τόσο τους πρωταγωνιστές, τους ναυτικούς μας, τους ανθρώπους μας στη θάλασσα, αλλά και εμάς τους ίδιους, τις εταιρείες μας, τους ανθρώπους μας στη στεριά. Που με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης συμμετέχουμε σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θάλασσες του κόσμου», τόνισε μιλώντας στην εκδήλωση η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού.
Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος: 5.182 πλοία στον ελληνόκτητο στόλο
«Σήμερα, η χαρά είναι διπλή. Και όχι μόνο η χαρά, αλλά και η υπερηφάνεια. Θα ήθελα να συγχαρώ το Επιμελητήριο για την πρωτοβουλία του αυτή, η οποία αναδεικνύει τη δύναμη της ναυτοσύνης μας, να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή.
Για εμάς, τους ανθρώπους της θάλασσας η διάσωση είναι απαράβατος κανόνας, είναι κώδικας ηθικής, αλλά και τιμής της ναυτικής μας παράδοσης και του διεθνούς δικαίου» συμπλήρωσε και προσέθεσε:
«Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω την εξαιρετική δουλειά του Λιμενικού μας. Όχι μόνο στις θάλασσες μας, αλλά και στο συντονιστικό κέντρο του θαλάμου επιχειρήσεων του Υπουργείου μας».
Ο Υπουργός ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι «σήμερα, βρισκόμαστε εδώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να επισημάνουμε τη σπουδαιότητα της ναυτιλίας και της νησιωτικής πολιτικής για τη χώρα μας. Θέλω να διαβεβαιώσω την εκτίμησή μου για τον ρόλο του Ναυτικού Επιμελητηρίου στην προώθηση και υποστήριξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Ο τομέας αυτός είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ευημερία της χώρας μας, παρέχοντας θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την εμπορική μας ισχύ, και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας ισχυρής και σταθερής οικονομίας». Και πρόσθεσε: «Ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, θέλω να επισημάνω τη δέσμευσή μας προς τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του ναυτιλιακού κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που προωθούν την καινοτομία, την αειφορία και την εκπαίδευση στον ναυτιλιακό τομέα. Εξάλλου, όπως ήδη έχουμε αποφασίσει, το 2024 είναι έτος ναυτικής εκπαίδευσης».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τόνισε ότι, είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα φιλόδοξο περιβάλλον για τη ναυτιλία, ώστε να προχωρήσει στην «πράσινη» μετάβαση, με τη βοήθεια ανάλογων ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Μετά την ομιλία του, ο κ. Στυλιανίδης, παρέδωσε βραβείο στην κα Κωνσταντίνα Γεροντάκη και στον κο Κυριάκο Αντωνόπουλο, αμφότεροι εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών, πλοία των οποίων συμμετείχαν σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης.
Ο Πρόεδρος του ΝΕΕ δρ Γιώργος Πατέρας υπογράμμισε ότι η επιτυχία της ελληνικής ναυτιλίας στηρίζεται στη στελέχωση των πλοίων με ικανούς Ελληνες αξιωματικούς. Τα νέα παιδιά πρέπει να στραφούν στη θάλασσα με εκσυγχρονισμένη ναυτιλιακή εκπαίδευση και νέο θεσμικό πλαίσιο. Για να πετύχουμε αυτούς του στόχους απαιτείται συντονισμός ορθολογισμός και μεταρρυθμιστική πολιτική.
Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν εταιρείες πλοία των οποίων συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα που συντόνισε το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), ενώ κόπηκε και η πατροπαράδοτη βασιλόπιττα με την κ. Τραυλού να κερδίζει το φλουρί.


Latest News

Αναπτυξιακό σχέδιο για το λιμάνι του Βόλου - Τι μελετά η κυβέρνηση
Εκσυγχρονισμός με «μοντέλο Αλεξανδρούπολης» μετά την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 67% των μετοχών

«Ολική επαναφορά» για τον ΣΕΠ - Αύξηση στη διακίνηση containers μετά από 4 αρνητικά τρίμηνα
Το πρώτο θετικό τρίμηνο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για τον ΣΕΠ μετά από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα

Πλήγματα στο παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο
Ο πόλεμος δασμών μεταβάλλει και τις θαλάσσιες διαδρομές και τις υποδομές logistics που έχουν στηθεί αλλά και τις στρατηγικές αποφάσεις ανάπτυξης των στόλων από τους πλοιοκτήτες

Εμπορικός Πόλεμος: Οι ακυρώσεις κινεζικών φορτηγών πλοίων μόλις άρχισαν
Ο αριθμός των ακυρωμένων δρομολογίων φορτηγών πλοίων από την Κίνα αυξάνεται, καθώς οι θαλάσσιοι μεταφορείς προσπαθούν να διαχειριστούν την υποχώρηση των παραγγελιών λόγω του εμπορικού πολέμου και των δασμών

Ποιοι τομείς έδωσαν τα νέα ρεκόρ εσόδων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ το 2024
Για πρώτη φορά το αντάλλαγμα από τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά ήταν μειωμένο

ΟΛΠ Α.Ε.: Το λιμάνι του Πειραιά σε ετοιμότητα για την αυξημένη πασχαλινή κίνηση με νέα έργα και παρεμβάσεις
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί σειρά αναβαθμίσεων στις υποδομές του λιμένα Πειραιά

Εσπασε το φράγμα των 900 πλοίων η MSC - H σύγκριση με την Maersk
Η MSC ανακοίνωσε ότι ο στόλος της έχει συνολική χωρητικότητα 6,47 εκατ. teu, σχεδόν 1 εκατ. περισσότερα από τη δεύτερη στην κατάταξη AP Moller-Maersk

Κικίλιας: Η μείωση των λιμενικών τελών από 1η Μαΐου θα περάσει απευθείας στα εισιτήρια
Για συγκράτηση ή και μείωση των τιμών έκανε λόγο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, από το λιμάνι του Πειραιά

Η μεταβλητότητα παραμένει το κυρίαρχο στοιχείο για τα δεξαμενόπλοια
Η πτώση για τα δεξαμενόπλοι μπορεί να μην είναι άμεση - Οι ανισορροπίες στην προσφορά και στη ζήτηση πετρελαίου θα παραμένουν παράλληλα με τις ευκαιρίες

Capital Clean Energy Carriers: Καθέλκυση του μεγαλύτερου στην ιστορία πλοίου μεταφοράς υγρού διοξειδίου του άνθρακα
Κατασκευάζεται από τα Κορεάτικα ναυπηγεία HD Hyundai Mipo και διαθέτει χωρητικότητα 22.000 κ.μ.