Την ελληνική ναυτοσύνη τίμησαν οι εκπρόσωποι της ναυτιλίας στην εκδήλωση του Ναυτικου Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΝΕΕ) για το νέο έτος, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου στο πλοίο Liberty στον Πειραιά

«Σήμερα, τιμάμε τη ναυτοσύνη. Τη ναυτοσύνη που αφορά τόσο τους πρωταγωνιστές, τους ναυτικούς μας, τους ανθρώπους μας στη θάλασσα, αλλά και εμάς τους ίδιους, τις εταιρείες μας, τους ανθρώπους μας στη στεριά. Που με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης συμμετέχουμε σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θάλασσες του κόσμου», τόνισε μιλώντας στην εκδήλωση η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού.

Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος: 5.182 πλοία στον ελληνόκτητο στόλο

«Σήμερα, η χαρά είναι διπλή. Και όχι μόνο η χαρά, αλλά και η υπερηφάνεια. Θα ήθελα να συγχαρώ το Επιμελητήριο για την πρωτοβουλία του αυτή, η οποία αναδεικνύει τη δύναμη της ναυτοσύνης μας, να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή.

Για εμάς, τους ανθρώπους της θάλασσας η διάσωση είναι απαράβατος κανόνας, είναι κώδικας ηθικής, αλλά και τιμής της ναυτικής μας παράδοσης και του διεθνούς δικαίου» συμπλήρωσε και προσέθεσε:

«Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω την εξαιρετική δουλειά του Λιμενικού μας. Όχι μόνο στις θάλασσες μας, αλλά και στο συντονιστικό κέντρο του θαλάμου επιχειρήσεων του Υπουργείου μας».

Ο Υπουργός ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι «σήμερα, βρισκόμαστε εδώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να επισημάνουμε τη σπουδαιότητα της ναυτιλίας και της νησιωτικής πολιτικής για τη χώρα μας. Θέλω να διαβεβαιώσω την εκτίμησή μου για τον ρόλο του Ναυτικού Επιμελητηρίου στην προώθηση και υποστήριξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Ο τομέας αυτός είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ευημερία της χώρας μας, παρέχοντας θέσεις εργασίας, ενισχύοντας την εμπορική μας ισχύ, και συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας ισχυρής και σταθερής οικονομίας». Και πρόσθεσε: «Ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, θέλω να επισημάνω τη δέσμευσή μας προς τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του ναυτιλιακού κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες που προωθούν την καινοτομία, την αειφορία και την εκπαίδευση στον ναυτιλιακό τομέα. Εξάλλου, όπως ήδη έχουμε αποφασίσει, το 2024 είναι έτος ναυτικής εκπαίδευσης».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τόνισε ότι, είναι ανάγκη να δημιουργηθεί ένα φιλόδοξο περιβάλλον για τη ναυτιλία, ώστε να προχωρήσει στην «πράσινη» μετάβαση, με τη βοήθεια ανάλογων ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Μετά την ομιλία του, ο κ. Στυλιανίδης, παρέδωσε βραβείο στην κα Κωνσταντίνα Γεροντάκη και στον κο Κυριάκο Αντωνόπουλο, αμφότεροι εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών, πλοία των οποίων συμμετείχαν σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης.

Ο Πρόεδρος του ΝΕΕ δρ Γιώργος Πατέρας υπογράμμισε ότι η επιτυχία της ελληνικής ναυτιλίας στηρίζεται στη στελέχωση των πλοίων με ικανούς Ελληνες αξιωματικούς. Τα νέα παιδιά πρέπει να στραφούν στη θάλασσα με εκσυγχρονισμένη ναυτιλιακή εκπαίδευση και νέο θεσμικό πλαίσιο. Για να πετύχουμε αυτούς του στόχους απαιτείται συντονισμός ορθολογισμός και μεταρρυθμιστική πολιτική.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν εταιρείες πλοία των οποίων συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα που συντόνισε το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), ενώ κόπηκε και η πατροπαράδοτη βασιλόπιττα με την κ. Τραυλού να κερδίζει το φλουρί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία