Στο 98,7% του ΑΕΠ μειώθηκε το 2023 το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας, από 112,4% του ΑΕΠ το 2022. Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της χώρας, στην πρώτη φορά από το 2009 που ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ υποχώρησε κάτω από το 100%.

ING: Πρωτιά στον τουρισμό της Ευρώπης για την Πορτογαλία, η θέση της Ελλάδας

Όπως σημειώνει το Reuters, το δημόσιο χρέος ανήλθε συνολικά σε 263 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος. Η καθαρή έκδοση αποταμιευτικών πιστοποιητικών ήταν θετική κατά 14,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κυβέρνηση είχε προβλέψει δείκτη δημόσιου χρέους 103% το 2023, αναμένοντας να μειωθεί στο 98,9% φέτος.

Η λιτότητα

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, καθώς το χρέος της εκτινάχθηκε στα ύψη εν μέσω υψηλών δαπανών μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2009, η Πορτογαλία αναγκάστηκε να ζητήσει διεθνή διάσωση το 2011 για να αποφύγει την αθέτηση του χρέους της.

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος διάσωσης, η χώρα επέβαλε σκληρά μέτρα λιτότητας μέχρι το 2014 και έκτοτε παρέμεινε συνετή δημοσιονομικά, γεγονός που της επέτρεψε να εξουδετερώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να μειώσει το βάρος του χρέους.

Πλεόνασμα

Το 2023 η Πορτογαλία εμφάνισε δημοσιονομικό πλεόνασμα 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από έλλειμμα το προηγούμενο έτος, με τον πληθωρισμό να τροφοδοτεί τα φορολογικά έσοδα και τη σφιχτή αγορά εργασίας να ενισχύει τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, όπως ανέφερε η κυβέρνηση.

Η οικονομική ανάπτυξη της Πορτογαλίας επιταχύνθηκε απότομα στο 0,8% το τέταρτο τρίμηνο μετά από πτώση 0,2% τους προηγούμενους τρεις μήνες, οδηγώντας σε επέκταση κατά 2,3% στο σύνολο του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
G20: Ενεργειακή μετάβαση και καταπολέμηση της πείνας στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Διεθνή |

Οι BRICS στο... τιμόνι των G20 για έναν ακόμη χρόνο

Η Σύνοδος Κορυφής του Ρίο ντε Τζανέιρο ακολουθεί αυτή του Νέου Δελχί (Ινδία) και συνερχεται πριν απο αυτη του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), δίνοντας στις 3 χώρες μέλη των των BRICS τη δυνατότητα να διαμορφώσου την ατζέντα των G20