Με την εκπεφρασμένη θέση της Ελλάδας ότι απαιτείται συνολική προσέγγιση της ενδιάμεσης αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, δηλαδή μια συμφωνία-πακέτο που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά και αυξημένους πόρους για το Μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα στις Βρυξέλλες στην έκτακτη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Yπενθυμίζεται ότι το τελευταίο negobox στο οποίο είχε υπάρξει πολιτική συμφωνία 26 εκ των 27 ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου, κάλυπτε τους προβληματισμούς και τις προτεραιότητες της Ελλάδας, καθώς, εκτός από τη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία, περιελάμβανε και προτεραιότητες που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα προέβλεπε αυξημένα κονδύλια για τη μετανάστευση και για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και ευελιξίες στη χρήση κοινοτικών πόρων που αφορούν την περίοδο 2014-2020.
Το «μενού» της συνόδου
Εν μέσω κινητοποιήσεων των αγροτών, που οργανώνουν μεγάλη διαδήλωση, οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Καλούνται να συμφωνήσουν στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027, που συμπεριλαμβάνει τη ζωτικής σημασίας μακροοικονομική οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία, ύψους 50 δισεκ. ευρώ.
Για να ληφθεί απόφαση που χρειάζεται ομοφωνία, τα 26 κράτη-μέλη της ΕΕ, πλην Ουγγαρίας, είναι σύμφωνα για τη μακροοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία (17 δισεκατομμύρια ευρώ ως επιχορηγήσεις, 33 δισεκ. ευρώ ως δάνεια) την περίοδο 2024-2027. Παρά τις εντατικές διαπραγματεύσεις με την Ουγγαρία, που μεσολάβησαν από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα για να αρθεί το βέτο του Βίκτορ Όρμπαν, ο μαγυάρος πρωθυπουργός εξακολουθεί να θέτει δικούς του όρους για να πει το «ναι» στη «Διευκόλυνση για την Ουκρανία», υπονομεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο όλο το πακέτο αναθεώρησης του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Η Ουγγαρία έχει προτείνει αξιολόγηση της οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας σε ετήσια βάση, με ομοφωνία, κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη γιατί θα έδινε τη δυνατότητα στον Βίκτορ Όρμπαν να ασκεί κάθε χρόνο το δικαίωμα της αρνησικυρίας. Ως συμβιβαστική λύση, η ΕΕ αντιπροτείνει να διεξάγεται συζήτηση ετησίως σε επίπεδο ευρωπαίων ηγετών για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, χωρίς να χρειάζεται ομοφωνία. Ωστόσο οι ως τώρα συζητήσεις μεταξύ των κρατών-μελών σε επίπεδο πρεσβευτών δεν έχουν δείξει την παραμικρή ένδειξη ευελιξίας από πλευράς Βουδαπέστης, κάτι το οποίο προκαλεί οργή στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
«Η διασφάλιση της συμφωνίας είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοπιστία μας – και κυρίως για τη δέσμευσή μας να παρέχουμε σταθερή υποστήριξη στην Ουκρανία. Το βάρος πέφτει αποκλειστικά σ’ εμάς να βρούμε λύση και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας», τονίζει στην επιστολή του προς τους ευρωπαίους ηγέτες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. «Στην τελευταία συνάντησή μας τον Δεκέμβριο, 26 ηγέτες υποστήριξαν σθεναρά ισορροπημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο το οποίο έλαβε υπόψη σαφές σύνολο βασικών προτεραιοτήτων – υποστήριξη στην Ουκρανία, διαχείριση της μετανάστευσης και της εξωτερικής της διάστασης, υποστήριξη στα Δυτικά Βαλκάνια και την απάντησή μας σε φυσικές καταστροφές. Αυτό το διαπραγματευτικό πλαίσιο θέτει τις βάσεις για την οριστικοποίηση συμφωνίας μεταξύ των 27».
Πέραν αυτών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν σχετικά με τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Σύμφωνα με προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων, αναμένεται να επαναλάβουν την αποφασιστικότητα της ΕΕ και των κρατών μελών της να συνεχίσουν να παρέχουν «έγκαιρη, προβλέψιμη και βιώσιμη» στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, ιδίως μέσω του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη» (ΕΜΕ) και της εκπαιδευτικής αποστολής της ΕΕ, αλλά και μέσω άμεσης διμερούς υποστήριξης.
Οι 27 θα συζητήσουν για την πρόοδο στη μεταρρύθμιση του ΕΜΕ, που πρέπει να περάσει από «λογική αποθεμάτων» σε «λογική κοινών προμηθειών». Αν γίνει αποδεκτό από όλα τα κράτη-μέλη, θα μπορούσε στα συμπεράσματα να αναφέρεται η αύξηση του συνολικού δημοσιονομικού ανώτατου ορίου του ΕΜΕ κατά 5 δισεκ. ευρώ. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένεται να καλέσουν το Συμβούλιο να καταλήξει σε ταχεία συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του ΕΜΕ έως τον Μάρτιο.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται επίσης να επαναλάβουν την επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η παράδοση πυρομαχικών και πυραύλων στην Ουκρανία, ιδίως ενόψει της δέσμευσης να διατεθούν στο Κίεβο ένα εκατομμύριο οβίδες πυροβολικού μέχρι το Μάρτιο του 2024 – ο στόχος αυτός δεν θα επιτευχθεί, παραδέχτηκαν χθες οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ, που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες.
Εξάλλου, «τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή που απαιτούν τη μέγιστη εστίασή μας» θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επισημαίνει παράλληλα ότι «υπό το πρίσμα των ανησυχητικών περιφερειακών εξελίξεων, πρέπει να αντιμετωπίσουμε ζητήματα ασφάλειας, να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την αυτοσυγκράτηση και να συζητήσουμε μέτρα για την αποτροπή περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης, ειδικά στην Ερυθρά Θάλασσα».
Σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ, οι ευρωπαίοι ηγέτες απαιτείται να συζητήσουν επίσης την αναβίωση της πολιτικής διαδικασίας για τη λύση των δύο κρατών στο Μεσανατολικό, «τη μόνη βιώσιμη επιλογή που μπορεί να φέρει βιώσιμη ειρήνη τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους και ενισχυμένη περιφερειακή ασφάλεια».
Το αγροτικό ζήτημα δεν περιλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θεωρείται όμως βέβαιο από ευρωπαίους διπλωμάτες ότι είτε στο περιθώριο, είτε στο τραπέζι της Συνόδου, θα τεθεί προς συζήτηση από ευρωπαίους ηγέτες, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη κινητοποιήσεις των αγροτών σε αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ.
Τη στιγμή που οι ευρωπαίοι ηγέτες θα προσέρχονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αρκετές εκατοντάδες τρακτέρ και χιλιάδες αγρότες από το Βέλγιο και άλλες χώρες της ΕΕ αναμένεται ότι θα έχουν ήδη κατακλύσει την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, ζητώντας χαλάρωση των μέτρων της Πράσινης Συμφωνίας και της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Latest News
Εφιάλτες στην Ευρώπη από μια πιθανή νίκη του Τραμπ
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οικό και την προεδρία των ΗΠΑ θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω μια ήδη αποδυναμωμένη ήπειρο
Δύσκολα ανατρέπεται η τάση αύξησης της υπογεννητικότητας στη Δύση
Πως θα περάσουμε από έναν δημογραφικό χειμώνα σε μία νεανική άνοιξη
Σε κινούμενη άμμο ο κυβερνητικός συνασπισμός Σολτς - Οι φήμες για πρόωρες εκλογές
Η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική στο επίκεντρο της διαφωνίας
Πρόστιμα 226 χιλ. ευρώ από τη ΔΙΜΕΑ στη Ρόδο για προϊόντα-απομιμήσεις
Τα στελέχη της Διυπηρεασιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του Υπουργείου Ανάπτυξης κατέστρεψαν 29.059 τεμάχια απομιμητικών προϊόντων και προχώρησαν σε δυο προσαγωγές για πλαστογραφία
Ισπανία: Συνολικά 7.500 στρατιώτες αναπτύσσονται στις περιοχές που επλήγησαν
Ήταν η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που σχετίζεται με πλημμύρες τις τελευταίες πέντε δεκαετίες στην Ευρώπη.
ΟΑΣΑ: Νέα 18μετρα αρθρωτά λεωφορεία στις γραμμές της Νοτιοανατολικής Αττικής
Ενισχύεται σημαντικά ο στόλος των αστικών συγκοινωνιών, φτάνοντας πλέον τα 130 νέα λεωφορεία σε κυκλοφορία στην Ανατολική Αττική
Πέθανε ο θρυλικός μουσικός και παραγωγός Κουίνσι Τζόουνς
Ο Κουίνσι Τζόουνς, ο άνθρωπος που είχε συνεργαστεί από τον Φρανκ Σινάτρα μέχρι τον Μάικλ Τζάκσον, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών.
Τουρκία: Καθαίρεση τριών φιλοκούρδων δημάρχων με κατηγορίες για «τρομοκρατία»
Οι τρεις φιλοκούρδοι δήμαρχοι είχαν εκλεγεί στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου, στην Τουρκία, οι οποίες σηματοδότησαν ευρεία νίκη της αντιπολίτευσης σε βάρος του κόμματος του Ερντογάν.
Η φιλοευρωπαία πρόεδρος Μάγια Σάντου νικήτρια των προεδρικών εκλογών στη Μολδαβία
Ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη σήμερα την Μάγια Σάντου για την «επανεκλογή της» στην προεδρία της Μολδαβίας
Γερμανικές αποζημιώσεις: Κάποια στιγμή, στο μέλλον, ίσως…
Η Γερμανία θεωρεί λήξαν το θέμα για τις αποζημιώσεις που οφείλει στην Ελλάδα για τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά παραπέμπει το θέμα στις καλένδες.