
Στο τέλος 2024 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία εξαγοράς της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (ICI) της οικογένειας Χαλικιά από την BriQ Properties.
Ήδη το πρώτο στάδιο της συναλλαγής των δύο ΑΕΕΑΠ που αφορά την πώληση 17 ακινήτων της ICI στη Briq Properties έναντι 60,57 εκατ. ευρώ, οδεύει στο τέλος.
Ο «χάρτης» της συμφωνίας
Οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση αυτής της πρώτης φάσης του deal είναι η έγκριση της αύξησης και μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε από τους μετόχους της ICI η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας κατά 3,9 εκατ. ευρώ και η ταυτόχρονη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 20,79 εκατομμύρια, που θα επιστραφεί στους μετόχους. Στη συνέχεια ακολουθεί η δημοσίευση των μεταβολών της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου στο ΓΕΜΗ και τέλος απαιτείται η έγκριση της επιστροφής κερδών από το ΔΣ της εταιρείας.
Σε δεύτερη φάση, η BriQ θα αγοράσει το 26% των μετοχών της Intercontinental International από τη βασική της μέτοχο, Ajolico της οικογένειας Χαλικιά, έναντι 10,2 εκατ. ευρώ και τέλος, θα απορροφήσει την ICI με έκδοση νέων μετοχών.
Σημειωτέον ότι η σχέση ανταλλαγής μετοχών θα καθοριστεί βάσει της ακαθάριστης αξίας του ενεργητικού των δύο εταιρειών.
Στο τέλος της συναλλαγής, η «νέα» BriQ θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας κατ’ ελάχιστον 250 εκατ. ευρώ, ενώ οι μέτοχοί της θα διακρατούν το 42% της νέας εταιρείας, οι μέτοχοι της ICI το 16%, ενώ η ελεύθερη διασπορά θα διαμορφωθεί σε 41%.
Τα 17 ακίνητα
Από τα 17 ακίνητα που μεταβιβάζονται στην BriQ Properties, η αξία των οποίων αντιπροσωπεύει άνω του 51% της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων της ICI, τα περισσότερα βρίσκονται σε σημεία προβολής στην Αττική (στα νότια και ανατολικά προάστια και στο κέντρο), ενώ τα υπόλοιπα εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο και την Κρήτη.
Ας σημειωθεί ότι το αρχικό χαρτοφυλάκιο της ICI αποτελούνταν από 14 ακίνητα στα οποία λειτουργούσαν υποκαταστήματα της Εμπορικής Τράπεζας, την οποία απορρόφησε η Alpha Bank.
Αν και η συμφωνία ανακοινώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 2023 με προοπτική να ολοκληρωθεί ως προς το σκέλος της μεταβίβασης των 17 ακινήτων από την ICI στην BriQ μέχρι τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, υπήρξαν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
Η BriQ Properties, με βασικούς μετόχους τον Θεόδωρο Φέσσα και την Έφη Κουτσουρέλη, διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 142 εκατ. ευρώ 147.980 τ.μ. (στοιχεία 6μηνου 2023). Με βάση την αξία ανά κατηγορία αποτελείται από κτίρια αποθήκευσης και διανομής (logistics) 50%, γραφεία 26%, ξενοδοχεία 20% και άλλα 4%.
Είναι προφανές ότι με την εξαγορά της ICI η BriQ περνά σε νέα «πίστα», έχοντας μεγαλύτερες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης ως ΑΕΕΑΠ.


Latest News

Aγγ. Κρητικός στον ΟΤ: «Ιδανικό το ταίριασμα με τον Μασούτη» – Γιατί είναι αισιόδοξος για το deal
Πεπεισμένος για την ολοκλήρωση του deal με τον Μασούτη εμφανίζεται ο Άγγελος Κρητικός – Τι απαντά στον ΟΤ για τα καταστήματα, τις υποδομές logistics και τους εργαζόμενους

Έως τον Ιούνιο το λανσάρισμά της Snappi από την Πειραιώς – Στόχος οι 100.000 πελάτες το 2025
Σύμφωνα με την CEO της Snappi Γκαμπριέλα Κίντερτ, κεντρικό στόχο του επιχειρησιακού της πλάνου αποτελεί η προσέλκυση 100.000 πελατών έως και το τέλος της εφετινής χρονιάς στην ελληνική αγορά

Μετά το Πάσχα η είσοδος της Qualco στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Η Qualco, που μετρά πάνω από 25 χρόνια από την ίδρυσή της, δραστηριοποιείται στον κλάδο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech) τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό

Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Fitch - Γιατί προηγούνται Εθνική και Eurobank
Οι ναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες αντικατοπτρίζουν επίσης τη βελτιωμένη αξιολόγηση της Fitch για το λειτουργικό περιβάλλον της Ελλάδας σε «bbb-»

BriQ Properties: Αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 89% – Διανομή μερίσματος 0,135 ευρώ/μετοχή
Η BriQ Properties εκτιμά πως θα πετύχει υψηλότερα έσοδα και καλύτερα περιθώρια κέρδους για τη χρήση του 2025

Ανάδειξη καινοτόμων ιδεών με το Beyond Tomorrow Competition
Ο διαγωνισμός Beyond Tomorrow Competition υλοποιείται με την στήριξη των HDB, KPMG και ΕΚΚΟΜΕΔ Creative Greece

Ο πιο ακριβοπληρωμένος τραπεζίτης και η αποζημίωση - μαμούθ για το 2024
Ελαβε συνολική αποζημίωση 15,6 εκατ. ευρώ για το 2024 - Πάνω από το μέσο εισόδημα των CEOs στις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης

Λαζαράκου: Οι επενδυτές πρέπει να νιώθουν ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται
Για το πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης και τις δυνητικές βελτιώσεις μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου

Στα 51 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο για την Metlen η Eurobank Equities
Η Eurobank Equities αναφέρεται στο επερχόμενο Capital Markets Day της Metlen (28 Απριλίου), αναμένοντας σημαντικό περαιτέρω upside όσων αφορά στις μελλοντικές προβλέψεις για την κερδοφορία της εταιρείας

Η Fais Group εξαγοράζει το 100% θυγατρικής - Η πρώτη επένδυση μετά την είσοδο στο XA
Η εξαγορά από την Fais Group έγινε με τη χρήση των εσόδων που άντλησε από τη δημόσια προσφορά για την εισαγωγής το Χρηματιστήριο