Ιδιαιτέρως θετική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται η UBS στο νέο Global Economics & Strategy, σύμφωνα με το οποίο τοποθετεί την ανάπτυξη του 2024 στο 3%, ενώ ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,8%.

H εκτίμηση ανάπτυξης είναι σταθερή σε σχέση με την αρχική εκτίμηση της UBS, με την Ελλάδα να πετυχαίνει σημαντική μείωση του δείκτη του ελληνικού χρέους, στο 159% του ΑΕΠ φέτος και στο 144% το 2025. Επίσης, το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει το 1% του ΑΕΠ φέτος και θα αυξηθεί περαιτέρω στο 2,1% το 2024 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2025.

Όπως έχει υποστηρίξει η UBS η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας θα υποστηριχθεί από:

  1.  τις εισροές κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης
  2.  τη βελτίωση των οικονομικών των νοικοκυριών
  3.  την βελτίωση του τραπεζικού κλάδου

Επιπλέον, η UBS σημειώνει πως η Κομισιόν ενέκρινε το διευρυμένο σχέδιο RRF + REPowerEU της Ελλάδας (36 δισ. ευρώ ή 13% του ΑΕΠ), ενώ επισημαίνει πως η Fitch αναβάθμισε την οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα, μετά τη S&P.

Για την Ευρωζώνη, η UBS αναμένει ότι ο επίσημος πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο στο 2,3% το 2024, στο 2,1% το 2025 και στο 2% το 2026.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Δημόσιο Χρέος: Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσής του
Οικονομία |

Η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά μείωσης του δημοσίου χρέους

Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης για μεγάλα ευρωπαϊκά έργα, μόνο με δάνεια και με πιο ομοιόμορφη κατανομή των κονδυλίων μεταξύ πλούσιων και φτωχότερων κρατών-μελών, λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας
Επικαιρότητα |

Μαρινάκης για αναβάθμιση Scope: Επιβεβαιώθηκαν ξανά οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

«Η έκθεση της Scope υπογραμμίζει μεταξύ άλλων την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους, την επίτευξη ισχυρών πλεονασμάτων, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος