
Η παγκόσμια αγορά smartphone παρουσίασε αύξηση 8% σε ετήσια βάση το 4ο τρίμηνο του 2023, φτάνοντας τα 319,5 εκατομμύρια μονάδες, υποδηλώνοντας περαιτέρω σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Canalys
Οι συνολικές αποστολές συσκευών για ολόκληρο το έτος 2023 ανήλθαν σε 1,14 δισεκατομμύρια μονάδες, σημειώνοντας πτώση 4% σε σύγκριση με το 2022.
Ανατροπή στα κινητά τηλέφωνα: Η Apple «γκρέμισε» τη Samsung από την πρώτη θέση
Σε επίπεδο κατασκευαστών, παρά τις προκλήσεις στις βασικές αγορές, η Apple διεκδίκησε την πρώτη θέση για πρώτη φορά με μερίδιο αγοράς 20% και 229,2 εκατομμύρια αποστολές το 2023. Από την άλλη πλευρά η κορεατική Samsung ακολούθησε στενά, διατηρώντας την κερδοφορία ως στρατηγική της, αποστέλλοντας 225,4 εκατομμύρια μονάδες και κατακτώντας μερίδιο αγοράς 20%.
Η κινεζική Xiaomi εδραίωσε την τρίτη θέση, κατέχοντας μερίδιο αγοράς 13% με αποστολές συνολικά 146,4 εκατομμυρίων μονάδων. Η κορυφαία πεντάδα κλείνει με τις OPPO και η TRANSSION με μερίδια αγοράς 9% και 8%, αντίστοιχα.

Ανάκαμψη από τις αναδυόμενες αγορές
«Η ανάκαμψη στις αναδυόμενες αγορές οδήγησε σε συνολική ανάκαμψη το β’ εξάμηνο του 2023, περιορίζοντας την πτώση», σχολίασε ο Sanyam Chaurasia, Senior Analyst της Canalys.
«Επωφελούμενοι από πρόσθετη στρατηγική εστίαση και πόρους από προμηθευτές που κυκλοφόρησαν μια σειρά από μοντέλα μαζικής αγοράς, η Λατινική Αμερική, η Αφρική και η Μέση Ανατολή παρουσίασαν ισχυρή δυναμική ανάκαμψης από το γ’ τρίμηνο του 2023 και μετά. Εν τω μεταξύ, καθώς βελτιώθηκαν οι μακροοικονομικές συνθήκες στην περιοχή APAC, η καταναλωτική ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά προς το τέλος του έτους».
«Η TRANSSION και η Xiaomi επωφελήθηκαν από αυτές τις ισχυρές ανακάμψεις στη μαζική αγορά, επιτυγχάνοντας αξιοσημείωτη ανάπτυξη από έτος σε έτος το τέταρτο τρίμηνο. Ωστόσο, οι ώριμες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της ηπειρωτικής Κίνας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ισχυρούς αντίθετους ανέμους λόγω των υποτονικών καταναλωτικών δαπανών και των μειωμένων επενδύσεων σε κανάλια. Το 2024, οι αναδυόμενες αγορές θα παραμείνουν στρατηγικό πεδίο μάχης για τους περισσότερους πωλητές smartphone που αναζητούν ανάπτυξη», καταλήγει στο σχόλιό του ο αναλυτής της Canalys.

Παράγοντας τεχνητή νοημοσύνη
«Η επένδυση σε τεχνητή νοημοσύνη στη συσκευή για το τμήμα high-end και η επέκταση των αποστολών σε τμήματα μεσαίας προς χαμηλής κατηγορίας θα γίνουν δύο στρατηγικές κατευθύνσεις για τους προμηθευτές smartphone το 2024», δήλωσε ο Toby Zhu, Senior Analyst της Canalys.
«Η τεχνητή νοημοσύνη θα εκτείνεται από τη διαφοροποίηση σε επίπεδο προϊόντος έως την επιχειρησιακή και εταιρική στρατηγική, που θα ποικίλλει μεταξύ των εταιρειών. Η Samsung θα ενσωματώσει τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη στη μακροπρόθεσμη στρατηγική προϊόντων της. Την ίδια στιγμή, Κινέζοι προμηθευτές όπως οι Xiaomi, vivo, OPPO και HONOR έχουν ήδη κυκλοφορήσει κορυφαίες συσκευές με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης γενιάς στις εγχώριες αγορές τους».
«Από την άλλη πλευρά, οι πωλητές θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται στην αύξηση του όγκου και των κλιμάκων για να διατηρήσουν το μερίδιο πορτοφολιού τους και το επίπεδο προτεραιότητάς τους στα κανάλια λιανικής και τις αλυσίδες εφοδιασμού ακόμη και σε ασταθές περιβάλλον. Το τμήμα της μαζικής αγοράς θα είναι το κέντρο για τους πωλητές, ενώ η πρόταση αξίας για τα χρήματα και η προσιτή τιμή αποτελούν βασικές στρατηγικές προϊόντων βραχυπρόθεσμα», κατέληξε ο αναλυτής της Canalys.


Latest News

Στο στόχαστρο ξανά η Google - Η νέα δίκη για μονοπωλιακές πρακτικές
Η απόφαση επιτρέπει στις ΗΠΑ να υποστηρίξουν ότι η Google πρέπει να πουλήσει διαφημιστικά εργαλεία

Η SpaceX του Μασκ κοντά στο να αναλάβει την κατασκευή της πυραυλικής ασπίδας Golden Dome του Τραμπ
Η SpaceX έχει προτείνει να καθιερώσει τον ρόλο της στο «Golden Dome» ως «συνδρομητική υπηρεσία»

Τέλος στις κριτικές και βαθμολογήσεις για σχολεία στο Google maps
Η Google διευκρινίζει ότι αυτό το μέτρο θα εφαρμοστεί σε «σχολεία γενικής εκπαίδευσης» παγκοσμίως

Η Nvidia κράτησε στο... σκοτάδι τους Κινέζους πελάτες της - Τι αποκαλύπτει το Reuters
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters η Nvidia ενώ γνώριζε τους νέους περιορισμούς εξαγωγών της Ουάσιγκτον δεν ενημέρωσε εγκαίρως τους Κινέζους πελάτες της

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011

Η Δικαιοσύνη αναβαθμίζεται ψηφιακά με συστήματα AI
Μέχρι σήμερα, η μετάφραση εκατοντάδων, αν όχι χιλιάδων, σελίδων και η αναζήτηση διαθέσιμων μεταφραστών και διερμηνέων, ειδικά σε κάποιες γλώσσες, προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις

Ξεκινά η υλοποίηση του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης
Το AI Factory «Pharos» είναι ένα από τα πρώτα δεκατρία «εργοστάσια» Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη

Συνεργασία ψηφιακής διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο Digital Realty - Space Hellas
Η συνεργασία Digital Realty - Space Hellas ενισχύει περαιτέρω το δίκτυο της δεύτερης και αναδεικνύει την Κρήτη σε κομβικό σημείο διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Η TDK φέρνει επανάσταση στη δημιουργική ΑΙ
Η TDK κατέγραψε χρόνους απόκρισης 20 τρισεκατομμυρίων του δευτερολέπτου στη δοκιμή για τη βελτίωση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων