
Ακριβώς πριν δύο χρόνια, στις 3 Φεβρουαρίου του 2022, ο πρώτος πρωθυπουργός της Β. Ιρλανδίας αποφασίζει να αποχωρήσει από την εξουσία ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ μετά το Brexit. Λίγους μήνες μετά, στις 5 Μαΐου του 2022, οι εθνικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα έβγαλαν για πρώτη φορά νικητή το εθνικιστικό αποσχιστικό κόμμα του Sinn Fein. Η νίκη περισσότερων εδρών στη βορειοιρλανδική βουλή τάραξε το ενωτικό προτεσταντικό κόμμα του DUP, το οποίο αρνούνταν να σχηματίσει κυβέρνηση κατηγορώντας το Brexit για την ήττα του.
Δύο χρόνια μετά, μια νέα συμφωνία του κόμματος με τη κεντρική βρετανική κυβέρνηση γυρνά τα βορειοϊρλανδικά κόμματα πίσω στα έδρανα.Υπενθυμίζεται, ότι στη Β. Ιρλανδία είναι υποχρεωτικό το καθεστώς συγκυβέρνησης, δηλαδή κομμάτων που εκπροσωπούν και τους προτεστάντες και τους καθολικούς βορειοϊρλανδούς λόγω της πολυπλοκότητας στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου από τη δημιουργία του. Για αυτό και επί δύο χρόνια δεν μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς την συναίνεση των κομμάτων και από τις δύο πλευρές.
«Μια ημέρα που αφορά το μέλλον»
Όπως και να ‘χει, σήμερα δεν υπάρχει βρετανικό μέσο ενημέρωσης που να μην κάνει λόγο για μια στιγμή ορόσημο της Β. Ιρλανδίας. Η Μισέλ Ο’ Νιλ, αντιπρόεδρος του κόμματος του Sinn Fein θα αναλάβει μάλιστα το ιστορικό βάρος καθώς θα οριστεί ως η πρώτη πρωθυπουργός από το καθολικό αποσχιστικό κόμμα.
Η 47χρονη πολιτικός δήλωσε μέσω της πλατφόρμας X, ότι «είναι μια ημέρα που αφορά το μέλλον» ενώ τόνισε «αποφασισμένη να φέρει μια θετική αλλαγή για όλους, να δουλέψουμε από κοινού ώστε να προοδεύσει η κοινωνία μας σε ένα γενικότερο πνεύμα σεβασμού, συνεργασίας και ισότητας».
Να διευκρινιστεί βέβαια, ότι σήμερα θα οριστεί και αναπληρωτής πρωθυπουργός από το κόμμα του DUP ο οποίος θα έχει ακριβώς το ίδιο αξίωμα και εξουσία με τον πρωθυπουργό. Δεν παύει βέβαια να χαρακτηρίζεται ιστορική στιγμή για τον ιρλανδικό εθνικισμό, δηλαδή για εκείνους που επιθυμούν την ένωση της Β. Ιρλανδίας με την Ιρλανδία και την πλήρη απομάκρυνση από τη Μεγάλη Βρετανία.
Το προφίλ της νέας πρωθυπουργού βρίσκεται επίσης στην κορυφή των άρθρων σήμερα καθώς πρόκειται για μια γυναίκα η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε εν μέσω των αιματηρών επιθέσεων στη χώρα, γνωστών και ως The Troubles. Η ίδια βρίσκεται στη πολιτική σκηνή και στο Sinn Fein από το 1998 ενώ αναφέρεται ότι ο πατέρας της ήταν πρώην μέλος του IRA, δηλαδή του Ιρλανδικού Απελευθερωτικού Στρατού.
Πακέτο ενίσχυσης 3,3 δις λιρών για τις δημόσιες υπηρεσίες
Σήμερα Σάββατο, μετά τη 13:00 τοπική ώρα προγραμματίζεται η πρώτη συνεδρίαση μετά από δύο ολόκληρα χρόνια ακυβερνησίας. Η πρώτη εργασία για τα μέλη της βουλής θα είναι να ψηφίσουν και να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της βουλής ενώ αργότερα θα γίνει η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις υπουργικές θέσεις.
Πάντως, ο λαός της χώρας στρέφει το βλέμμα του στα καθημερινά προβλήματα που τον απασχολούν καθώς λόγω της ακυβερνησίας των τελευταίων χρόνων οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας μοιάζουν να έχουν καταρρεύσει.
Μια σειρά απεργιών από νοσοκόμους, δασκάλους, δημόσιους λειτουργούς και χιλιάδες άλλους έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της χρηματοδότησης και των συνθηκών που βιώνουν. Σε μια προσπάθεια να υποστηριχθούν οι υπηρεσίες αυτές αλλά και για να επανέλθει σχετικά σύντομα μια σταθερότητα στη χώρα, το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών θα διαθέσει αυτόματα ένα πακέτο ενίσχυσης 3,3 δισεκατομμυρίων λιρών.
Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο
Πηγή: DW


Latest News

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Βλέπει υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Αν και δέχεται το ΧΑ κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, δεν δείχνουν προς ώρας ικανές να διαταράξουν την ανοδική του πορεία

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Οι μεγάλες ανατροπές - Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης
Ο ανασχηματισμός αφήνει 14 υπουργούς και υφυπουργούς εκτός κυβέρνησης

«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης - Ευκαιρίες στη νέα γενιά» λένε κυβερνητικοί κύκλοι
«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης και ευκαιριών στη νέα γενιά» είναι το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα
Ποια υπουργεία αλλάζουν χέρια, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται και ποιοι αναβαθμίζονται

Ανασχηματισμός: Στις 11:00 η ανακοίνωση για τη νέα κυβέρνηση
Στις 11.00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά
Η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί με τρόπο βιαστικό μια εκεχειρία στην Ουκρανία χωρίς να αρνείται τη σχετική διαπραγμάτευση