
Πατάει γκάζι το ελληνικό επιχειρείν το τελευταίο διάστημα, επιχειρώντας να γεφυρώσει το ψηφιακό χάσμα με την ΕΕ αλλά χωρίς να αμφισβητείται η πρόοδος που έχει επιτύχει απαιτούνται πιο δραστικές κινήσεις για να ανεβούν επίπεδο οι επιχειρήσεις, ειδικά οι μικρομεσαίες όπου η υστέρηση είναι πιο κραυγαλέα.
Ψηφιακή μετάβαση: Αγώνας δρόμου για 70 έργα 1,5 δισ. – Ασφυκτικές οι προθεσμίες
Πλήθος ερευνών το τελευταίο διάστημα «φωνάζει» πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του επιχειρείν πρέπει να επιταχυνθεί για να μπορούν οι εγχώριες εταιρείες να σταθούν με αξιώσεις απέναντι στον ανταγωνισμό… που δεν χαρίζεται.
Βάσει των ευρημάτων του Δείκτη Ψηφιακής Ωριμότητας του ΣΕΒ που χαρτογράφησε την ψηφιακή πορεία της Ελλάδας μεταξύ 2018-2023, τα επίπεδα ψηφιακής ωριμότητας της χώρας βελτιώθηκαν κατά 56%, σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό από τον ευρωπαϊκό μ.ο. 30%. Η βελτίωση αυτή ήταν η υψηλότερη στην ΕΕ, όμως συναρτάται με το χαμηλό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας που καταγραφόταν πριν από μια πενταετία. Παρά τη βελτίωση, υπάρχει ακόμα απόσταση μέχρι τη σύγκλιση με τον μ.ο. της ΕΕ27 στις υποδομές συνδεσιμότητας (85% μ.ο. ΕΕ), τις ψηφιακές δεξιότητες (86% μ.ο. ΕΕ), τις επιχειρήσεις (68% μ.ο. ΕΕ), τη δημόσια διοίκηση (78% μ.ο. ΕΕ), αλλά και το οικονομικό αποτύπωμα του κλάδου ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών) & υψηλής τεχνολογίας (75% μ.ο. ΕΕ).
Οι ελληνικές επιχειρήσεις υιοθετούν με χαμηλούς ρυθμούς νέες τεχνολογίες σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Μόλις το 41% των επιχειρήσεων έχει τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης στη χώρα μας, έναντι 69% στην ΕΕ. Ακόμη πιο χαμηλά είναι τα ποσοστά αξιοποίησης τεχνολογιών αιχμής όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (2,6%), το cloud (15,2%), το Διαδίκτυο των Πραγμάτων -ΙοΤ (22,8%) και η ρομποτική (1,9%). Ακόμα όμως και όταν επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους, οι εξελίξεις τις έχουν ξεπεράσει καθώς μεγάλο μέρος των επενδύσεων αφορούν πιο «παλιές» τεχνολογίες.
Μαραθώνιος με ταχύτητες λαγού
Καθίσταται σαφές πως η χώρα μας καλείται να τρέξει σε μαραθώνιο με ταχύτητες λαγού για να μην χάσει το ψηφιακό τραίνο που αναπτύσσει… ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Οι ελληνικές επιχειρήσεις απαιτείται να υπερβούν διαφόρων ειδών φοβικά σύνδρομα και κουλτούρες άλλων εποχών απέναντι στην υιοθέτηση της τεχνολογίας και να καταστρώσουν οραματικά επενδυτικά πλάνα προς αυτή την κατεύθυνση για να διευρύνουν τα περιθώρια ανάπτυξής τους, την ώρα που ο ανταγωνισμός τρέχει και ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός τους.
Για να κλείσει όσο το δυνατόν συντομότερα το τεχνολογικό χάσμα με τις χώρες της ΕΕ ο ΣΕΒ προτείνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις που έχουν να κάνουμε με κίνητρα για την επίσπευση της διείσδυσης των ευρυζωνικών δικτύων πολύ υψηλών ταχυτήτων, εκστρατείες οριζόντιας ενίσχυσης του ψηφιακού αλφαβητισμού για το σύνολο του πληθυσμού, διπλασιασμό αριθμού αποφοίτων σε σχολές ΤΠΕ και γενικότερα σχολές STEΜ, εντός τετραετίας, διαμόρφωση πιο ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων και φορολογικών κινήτρων για την ενθάρρυνση της υιοθέτησης ψηφιακών λύσεων από τις επιχειρήσεις και κατάρτιση σύγχρονων εθνικών στρατηγικών και πλαισίων για την ασφαλή ανάπτυξη και παραγωγική χρήση τεχνολογιών και εφαρμογών αιχμής, όπως Τεχνητή Νοημοσύνη.
Αν και η ψηφιοποίηση του επιχειρείν προχωρά ικανοποιητικά σε γενικές γραμμές με την απόσταση που πρέπει να διανυθεί βέβαια για να συμβαδίσουμε με την Ευρώπη να είναι μεγάλη, στην τεχνητή νοημοσύνη ο ορίζοντας είναι κάτι παραπάνω από θολός.
Καλή η τεχνητή νοημοσύνη αλλά… θα το δούμε αργότερα
Στο πλαίσιο αυτό, αποκαρδιωτικά, αναφορικά με την στάση των επιχειρήσεων απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη, ήταν και τα ευρήματα της έρευνας του ΣΕΒ, «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν».
Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) θα μετασχηματίσει την εργασία και την παραγωγή αλλά λίγες επιχειρήσεις επενδύουν ή σκοπεύουν να το κάνουν. Το 80% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η ΤΝ θα αναβαθμίσει το ανθρώπινο δυναμικό, το 20% των επιχειρήσεων θα επενδύσει στο άμεσο μέλλον, και μόλις το 12% επενδύει ήδη στην ΤΝ.
Δηλαδή ενώ το επιχειρείν αντιλαμβάνεται την σημασία της τεχνητής νοημοσύνης και των ριζικών ανατροπών που φέρνει σε ολόκληρη την παραγωγική αλυσίδα με τον μετασχηματισμό της εργασίας και της παραγωγής να συμβαίνει, παραπέμπουν στις… καλένδες ένα στρατηγικό επενδυτικό πλάνο για να αντιμετωπίσουν τον αδυσώπητο ανταγωνισμό.
Βάσει έρευνας της Deloitte που παρουσιάστηκε στο Digital Economy Forum του ΣΕΠΕ, σχετικά με τον αντίκτυπο του Gen AI στο ΑΕΠ της χώρας, η επίδρασή του προβλέπεται πολύ σημαντική, με τον σωρευτικό αντίκτυπό του να υπολογίζεται στο +5,5% επί του ΑΕΠ της χώρας ως το 2030 (ήτοι €10,7 δισ.) και ο οποίος αντίκτυπος, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να αγγίξει ακόμα και το +9,8%, στο πλέον ευνοϊκό σενάριο.
Η Γενετική Τεχνητή Νοημοσύνη (Gen AI) αναφέρεται σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν σχεδιαστεί για να παράγουν νέο πρωτογενές περιεχόμενο, επιλύοντας προβλήματα ανοικτού τύπου με την εκτέλεση ευφυούς ανθρώπινης δράσης, κάτι που δεν είναι εφικτό με την «παραδοσιακή» τεχνητή νοημοσύνη.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η υιοθέτηση του Gen AI στις ελληνικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο, με το 15% περίπου των ερωτηθέντων επιχειρήσεων να απαντά ότι έχει ξεκινήσει να πειραματίζεται με την εν λόγω προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία, παρόλο που 8 στις 10 επιχειρήσεις πιστεύουν πως η υιοθέτηση λύσεων Gen AI μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα και να ενισχύσει την ανάπτυξή τους.
Επίσης, 2 στις 3 εταιρείες του κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόμα προσαρμόσει τη στρατηγική τους για την ενσωμάτωση λύσεων Gen AI. Ταυτόχρονα, 3 στις 5 εταιρείες του κλάδου εκτιμούν ότι η έλευση του Gen AI θα δημιουργήσει σημαντικές ανάγκες υποστήριξης των λοιπών κλάδων της οικονομίας, διογκώνοντας έτσι την πρόκληση που αντιμετωπίζουν στην εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς υφίσταται σημαντικό κενό μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε ειδικούς ΤΠΕ.


Latest News

Η Intralot επεκτείνει το συμβόλαιό της με τη Λοταρία του New Hampshire μέχρι το 2033
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η τεχνολογική υποδομή της Λοταρίας θα αναβαθμιστεί με νέα τερματικά της Intralot

Συνεργασία ψηφιακής διασύνδεσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο Digital Realty - Space Hellas
Η συνεργασία Digital Realty - Space Hellas ενισχύει περαιτέρω το δίκτυο της δεύτερης και αναδεικνύει την Κρήτη σε κομβικό σημείο διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Στάσση – Νέα τριετής θητεία για τον Πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ
Πραγματοποιείται σήμερα 16 Απριλίου η ΕΓΣ των μετόχων για τη σύνθεση του νέου ΔΣ της ΔΕΗ – «Άρωμα γυναίκας» στη διοίκηση – Ο νέος ρόλος για Καρακούση

Ευκαιρίες και κίνδυνοι για τις τράπεζες από νέες μειώσεις επιτοκίων
Σε ετοιμότητα για τα επιτόκια βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών - Τα σχέδια που επεξεργάζονται και τα σενάρια

Έδωσαν τα χέρια «Γαλαξίας» και Παπαγεωργίου - Τι απομένει για την εξαγορά
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο Γαλαξίας έχει υπογράψει προσύμφωνο εξαγοράς - Έχει γίνει οικονομικός έλεγχος και έχει καθοριστεί το τίμημα

S&P Global: Υψηλές οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οδηγός τα υψηλά κεφάλαια και η μείωση του κινδύνου
Όπως εξηγεί η Tedeschi, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές το 2025

Δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΒΙΠΕ
Δεσμεύσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης μετα την κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργου Κοτρωνιά

Κρι Κρι: Στα 256 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2024, αυξημένος κατά 18,5%
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΡΙ ΚΡΙ πρότεινε τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ/ μετοχή ενέκρινε η ΓΣ
Η καταβολή θα αρχίσει την Παρασκευή 13.06.2025 και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Τράπεζας Πειραιώς

ΔΕΗ: Κάτω του 5% έπεσε το ποσοστό της Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV
Τι αναφέρει η επιχείρηση