![Ο HPE Spaceborne Computer-2 επιστρέφει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/11/ISS-scaled.jpg)
H Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε την αποστολή μιας τρίτης προσέγγισης του HPE Spaceborne Computer, κατασκευασμένου από εμπορικούς διακομιστές, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). H αποστολή πραγματοποιήθηκε από τη Northrop Grumman Commercial Resupply Services με ανάθεση από τη NASA, μέσω ενός πυραύλου SpaceX Falcon 9.
Στόχος αυτού του ταξιδιού του HPE Spaceborne Computer-2 είναι να αξιοποιήσει την προηγούμενη επιτυχία του συστήματος, επεκτείνοντας παράλληλα το εύρος και την πολυπλοκότητα της επεξεργασίας σε επίπεδο data-center, καθώς και των υπολογιστών υψηλής απόδοσης (HPC) στο διάστημα, συμπεριλαμβάνοντας workloads Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Μηχανικής Μάθησης (ML).
Hewlett Packard Enterprise: Επιτάχυνση εκπαίδευσης τεχνητής νοημοσύνης
Βασισμένη σε διακομιστές HPE Edgeline και ProLiant, η συγκεκριμένη διαμόρφωση του βραβευμένου HPE υπερυπολογιστή HPE Spaceborne Computer έχει επεκταθεί με πάνω από 130 TB αποθήκευσης flash από την KIOXIA. Συμπεριλαμβάνοντας τέσσερις μονάδες KIOXIA 960 GB Series Value SAS, οκτώ 1.024 GB XG Series NVMe και τέσσερις SSD PM6 Enterprise SAS 30,72 TB, αποτελεί τον μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο που έχει ταξιδέψει ποτέ στον διαστημικό σταθμό με μία μόνο αποστολή. Η πρόσθετη αποθήκευση μνήμης flash θα καταστήσει δυνατή την εκτέλεση νέων τύπων εφαρμογών και τη διεξαγωγή έρευνας με χρήση μεγαλύτερων data sets μέσω του ISS National Laboratory.
Επιπρόσθετα, μεταξύ των επεκτάσεων στον HPE Spaceborne Computer-2 περιλαμβάνονται ένα ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα, λογισμικό υποστήριξης διαστημικών πτήσεων της NASA και μια συνολικά ανανεωμένη ασφάλεια συστήματος. Από τη στιγμή της άφιξής τους στον διαστημικό σταθμό, η υγεία και η γενική κατάσταση των παραπάνω τεχνολογιών θα παρακολουθούνται καθημερινά για την αξιολόγηση της απόδοσής τους μέσα στις σκληρές συνθήκες του διαστήματος.
Προηγμένη έρευνα στη Γη και στο Διάστημα
Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του HPE Spaceborne Computer-2 στον διαστημικό σταθμό, μια ερευνητική ομάδα θα αναλάβει την αξιοποίηση του συστήματος για την προώθηση της καινοτομίας και την εξοικονόμηση χρόνου. Κατά το παρελθόν, τα δεδομένα που συγκεντρώνονταν στο διάστημα συλλέγονταν στο ερευνητικό φυλάκιο και αποστέλλονταν στη Γη για επεξεργασία. Σήμερα, ένας ενσωματωμένος υπερυπολογιστής επιτρέπει την αξιολόγηση δεδομένων σε χαμηλή γήινη τροχιά, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας δυνατή την επίτευξη μεγέθους λήψης μειωμένου κατά 30.000 φορές μέσω μετάδοσης δεδομένων ή πληροφοριών απευθείας στη Γη. Με αυτόν τον τρόπο, οι χρόνοι λήψης μειώνονται δραστικά.
Επίσης, η έρευνα που έχει προγραμματιστεί για τον HPE Spaceborne Computer-2 περιλαμβάνει ένα πείραμα ταυτόχρονης πολλαπλής Μάθησης (FL) για την προετοιμασία ανεξάρτητων μοντέλων ML και μηχανών εξαγωγής συμπερασμάτων που είχαν αρχικά δημιουργηθεί στο Cloud. Το πείραμα θα εκτελεστεί από συνεργαζόμενους παρόχους υπηρεσιών cloud, με σκοπό τη συνεισφορά σε μοντέλα εκπαίδευσης ML που χρησιμοποιούνται στη Γη, καθώς και τη διατήρηση μιας ενημερωμένης μηχανής εξαγωγής συμπερασμάτων AI στο διάστημα.
Η HPE θα καλέσει για άλλη μια φορά το κοινό να υποβάλει προτάσεις για την πραγματοποίηση πειραμάτων στον HPE Spaceborne Computer-2 μέσω του ISS National Laboratory. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή προτάσεων μπορείτε να βρείτε εδώ.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/Sam-Altman-1-600x400.jpg)
Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο
Ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται συχνότερα καθώς το κόστος της θα συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα.
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/macron-600x400.jpg)
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google
![Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2017-11-27T182719Z_121180323_RC111A62D430_RTRMADP_3_BLOCKCHAIN-REGULATION-TOKENS-600x400.jpg)
Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin
Σκληρός δίσκος με 8.000 bitcoin κατέληξε στα σκουπίδια πριν από 11 χρόνια. Η αναζήτηση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.