H Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε την αποστολή μιας τρίτης προσέγγισης του HPE Spaceborne Computer, κατασκευασμένου από εμπορικούς διακομιστές, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). H αποστολή πραγματοποιήθηκε από τη Northrop Grumman Commercial Resupply Services με ανάθεση από τη NASA, μέσω ενός πυραύλου SpaceX Falcon 9.

Στόχος αυτού του ταξιδιού του HPE Spaceborne Computer-2 είναι να αξιοποιήσει την προηγούμενη επιτυχία του συστήματος, επεκτείνοντας παράλληλα το εύρος και την πολυπλοκότητα της επεξεργασίας σε επίπεδο data-center, καθώς και των υπολογιστών υψηλής απόδοσης (HPC) στο διάστημα, συμπεριλαμβάνοντας workloads Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και Μηχανικής Μάθησης (ML).

Hewlett Packard Enterprise: Επιτάχυνση εκπαίδευσης τεχνητής νοημοσύνης

Βασισμένη σε διακομιστές HPE Edgeline και ProLiant, η συγκεκριμένη διαμόρφωση του βραβευμένου HPE υπερυπολογιστή HPE Spaceborne Computer έχει επεκταθεί με πάνω από 130 TB αποθήκευσης flash από την KIOXIA. Συμπεριλαμβάνοντας τέσσερις μονάδες KIOXIA 960 GB Series Value SAS, οκτώ 1.024 GB XG Series NVMe και τέσσερις SSD PM6 Enterprise SAS 30,72 TB, αποτελεί τον μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο που έχει ταξιδέψει ποτέ στον διαστημικό σταθμό με μία μόνο αποστολή. Η πρόσθετη αποθήκευση μνήμης flash θα καταστήσει δυνατή την εκτέλεση νέων τύπων εφαρμογών και τη διεξαγωγή έρευνας με χρήση μεγαλύτερων data sets μέσω του ISS National Laboratory.

Επιπρόσθετα, μεταξύ των επεκτάσεων στον HPE Spaceborne Computer-2 περιλαμβάνονται ένα ενημερωμένο λειτουργικό σύστημα, λογισμικό υποστήριξης διαστημικών πτήσεων της NASA και μια συνολικά ανανεωμένη ασφάλεια συστήματος. Από τη στιγμή της άφιξής τους στον διαστημικό σταθμό, η υγεία και η γενική κατάσταση των παραπάνω τεχνολογιών θα παρακολουθούνται καθημερινά για την αξιολόγηση της απόδοσής τους μέσα στις σκληρές συνθήκες του διαστήματος.

Προηγμένη έρευνα στη Γη και στο Διάστημα

Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του HPE Spaceborne Computer-2 στον διαστημικό σταθμό, μια ερευνητική ομάδα θα αναλάβει την αξιοποίηση του συστήματος για την προώθηση της καινοτομίας και την εξοικονόμηση χρόνου. Κατά το παρελθόν, τα δεδομένα που συγκεντρώνονταν στο διάστημα συλλέγονταν στο ερευνητικό φυλάκιο και αποστέλλονταν στη Γη για επεξεργασία. Σήμερα, ένας ενσωματωμένος υπερυπολογιστής επιτρέπει την αξιολόγηση δεδομένων σε χαμηλή γήινη τροχιά, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, καθιστώντας δυνατή την επίτευξη μεγέθους λήψης μειωμένου κατά 30.000 φορές μέσω μετάδοσης δεδομένων ή πληροφοριών απευθείας στη Γη. Με αυτόν τον τρόπο, οι χρόνοι λήψης μειώνονται δραστικά.

Επίσης, η έρευνα που έχει προγραμματιστεί για τον HPE Spaceborne Computer-2 περιλαμβάνει ένα πείραμα ταυτόχρονης πολλαπλής Μάθησης (FL) για την προετοιμασία ανεξάρτητων μοντέλων ML και μηχανών εξαγωγής συμπερασμάτων που είχαν αρχικά δημιουργηθεί στο Cloud. Το πείραμα θα εκτελεστεί από συνεργαζόμενους παρόχους υπηρεσιών cloud, με σκοπό τη συνεισφορά σε μοντέλα εκπαίδευσης ML που χρησιμοποιούνται στη Γη, καθώς και τη διατήρηση μιας ενημερωμένης μηχανής εξαγωγής συμπερασμάτων AI στο διάστημα.

Η HPE θα καλέσει για άλλη μια φορά το κοινό να υποβάλει προτάσεις για την πραγματοποίηση πειραμάτων στον HPE Spaceborne Computer-2 μέσω του ISS National Laboratory. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υποβολή προτάσεων μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ThreatScene Greece: Ανακοίνωση νέου εξειδικευμένου τμήματος για την ναυτιλία
Τεχνολογία |

«Ασπίδα» από τις κυβερνοεπιθέσεις και στη ναυτιλία στήνει η ThreatScene Greece

«Στην ThreatScene, η αποστολή μας δεν σταματά μόνο στη ναυτιλία. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το σύνολο των επιχειρήσεων απέναντι στις κυβερνοαπειλές», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Τασιοπούλου

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη