Σε μια προσπάθεια να επωφεληθούν από την αυξημένη επενδυτική ζήτηση για ευρωπαϊκούς τίτλους, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έσπευσαν να αυξήσουν το χρέος στις αρχές του τρέχοντος έτους.
Τα μέλη του μπλοκ έχουν πουλήσει ομόλογα 200 δισ. ευρώ από την αρχή του 2024. Σύμφωνα με αναλυτές της Barclays, τους οποίους επικαλούνται οι Financial Times, οι εκδόσεις τον Ιανουάριο ανήλθαν στο υψηλότερο μηνιαίο σύνολο που έχει καταγραφεί, και είναι περίπου 20% πάνω από την ίδια περίοδο πέρυσι.
Οι επενδυτές συσσωρεύονται σε κρατικά ομόλογα, εξαιτίας των αποδόσεων που εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τα επίπεδα πριν από μερικά χρόνια, ακόμη και μετά το ράλι της αγοράς στα τέλη του περασμένου έτους.
Στις αγορές ομολόγων με εκδόσεις μαμούθ βγαίνουν οι ΗΠΑ
«Υπήρχε μια τεράστια συναίνεση στα τέλη του περασμένου έτους ότι η προσφορά θα ήταν προβληματική και η πραγματικότητα ήταν ότι η προσφορά ρεκόρ τον Ιανουάριο απορροφήθηκε εξαιρετικά καλά», σχολίασε στους FT, ο Andres Sanchez Balcazar, επικεφαλής παγκόσμιων ομολόγων στην Pictet Asset Management. .
Και πρόσθεσε ότι, οι νέες εκδόσεις ομολόγων στην αρχή του έτους ήρθαν με «μεγάλες παραχωρήσεις» – που σημαίνει αποδόσεις υψηλότερες από αυτές που είναι διαθέσιμες στη δευτερογενή αγορά. Αλλά αυτά έγιναν «αρκετά επιθετικά» και οι κυβερνήσεις έλαβαν καλύτερες τιμές από ό,τι περίμεναν αρχικά.
«Η αγορά συνεχίζει να δείχνει εκπληκτική όρεξη να απορροφήσει τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή στις μακροοικονομικές προοπτικές», δήλωσε ο Rohan Khanna, επικεφαλής στρατηγικής για τα επιτόκια του ευρώ στην Barclays. Πρόσθεσε ότι ήταν «έκπληκτος» που οι πωλήσεις ιταλικών και γερμανικών ομολόγων αυτή την εβδομάδα είχαν έρθει τόσο νωρίς.
Ρεκόρ εβδομάδας
Η ευρωζώνη έχει εκδώσει περίπου 54 δισ. ευρώ δημόσιο χρέος μόνο αυτήν την εβδομάδα, μια ασυνήθιστη κίνηση για μια τόσο πολυάσχολη εβδομάδα στο οικονομικό ημερολόγιο με τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης , τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια και μια σειρά δεδομένων για την απασχόληση που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις αγορές .
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να πουλήσουν τεράστιους όγκους ομολόγων φέτος. Ο επενδυτικός βραχίονας της ιταλικής ασφαλιστικής Generali εκτίμησε ότι οι εκδόσεις, χωρίς εξαγορές και προγράμματα αγοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα φτάσουν τα 680 δισ. ευρώ φέτος, 7% υψηλότερα από το 2023, και ότι η «κούραση της προσφοράς» θα εμφανιστεί καθώς προχωρά το έτος.
Ο Mohit Kumar, στρατηγικός αναλυτής της Jefferies, είπε ότι οι υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με την πρόσφατη ιστορία «προσέλκυαν επενδυτές που έμειναν για αρκετά χρόνια μακριά από σταθερό εισόδημα», ενώ υπήρχαν επίσης πολλά μετρητά σε κεφάλαια χρηματαγοράς που περίμεναν να χρησιμοποιηθούν .
Η Ισπανία προσέλκυσε προσφορές 138 δισ. ευρώ για 15 δισ. ευρώ νέου 10ετούς χρέους – ένα βιβλίο ρεκόρ εντολών για ένα μεμονωμένο κρατικό ομόλογο. Αυτό ακολούθησε το Βέλγιο που έλαβε 75 δισ. ευρώ σε προσφορές για το 10ετές ομόλογό του, το υψηλότερο επίπεδό του, ενώ η Ιταλία έλαβε 91 δισ. ευρώ για την πώληση χρέους 30 ετών, το μεγαλύτερο ιταλικό βιβλίο παραγγελιών από την αρχή του 2021.
Ρεκόρ και στην Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι με ρεκόρ ζήτησης έκλεισε η έκδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, του πρώτου μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σύμφωνα με το Bloomberg η έκδοση συγκέντρωση 35 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να κλειδώσουν υψηλές αποδόσεις πριν η ΕΚΤ προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.
ΟΔΔΗΧ: Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές
Παράλληλα οι προσφορές για τα 30ετή γερμανικά ομόλογα ξεπέρασαν τα 74 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιες από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2020. Ρεκόρ είχαν σημειώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα και οι εκδόσεις της Ισπανίας και του Βελγίου.
Ψήφος εμπιστοσύνης
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η ισχυρή ζήτηση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης από την αγορά, μετά την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα μετά από περισσότερο από μια δεκαετία.
«Η υγιής ανάπτυξη της χώρας και οι προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης έχουν δώσει ώθηση στα ομόλογά της, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων να μειώνονται κατά σχεδόν 110 μονάδες βάσης τους τελευταίους 12 μήνες στο 3,2%, που είναι μακράν η καλύτερη επίδοση στον ανεπτυγμένο κόσμο. Η Ιταλία, η δεύτερη καλύτερη, είδε τις αντίστοιχες αποδόσεις να μειώνονται κατά περίπου 45 μονάδες βάσης σε περίπου 3,75% κατά την ίδια περίοδο», σημειώνει το οικονομικό δίκτυο.
Latest News
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Στο φίνις τα κέρδη στην Ευρώπη - Βουτιά για την JD Sports
Το κλίμα όμως παραμένει επιφυλακτικό όσον αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη
Μια ανάσα από τις 1.400 μονάδες το ΧΑ - Άλμα άνω του 9% για ΕΛΧΑ
Η πλειονότητα των τίτλων στο χρηματιστήριο Αθηνών εμφάνισε αρκετές αλλαγές στα πρόσημα μέχρι το τέλος που επικράτησαν οι θετικές τάσεις
Ανακάμπτει η Nvidia, νευρική η… Wall Street
Τα αποτελέσματα της Nvidia στο μικροσκόπιο της Wall Street
Έξοδο στις αγορές για 11 δισ. ευρώ σχεδιάζει η Ελλάδα για το 2025
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ περίπου 8 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από τις κοινοπρακτικές εκδόσεις και δημοπρασίες ομολόγων
Συντηρεί τα κέρδη το ΧΑ - Παραμένουν οι επιλεκτικές πιέσεις
Μπορεί να δείχνει το ΧΑ ότι μπορεί να συνεχίσει την αντίδραση που άρχισε χτες, αλλά η ορμή είναι σαφώς χαμηλότερη
Ράλι χωρίς φρένα για το Bitcoin - «Βλέπει» τα 100.000 δολάρια
Το Bitcoin καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά άλλο, ενόψει της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ - Έχει εκτοξευθεί κατά 40% από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου
Παλεύει μεταξύ πωλητών και αγοραστών το ΧΑ - Στηρίζει η ΕΛΧΑ
Με την αγορά να εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, η εστίαση παραμένει σε συγκεκριμένους τίτλους
UBS: Πώς η εκλογή Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα - Τι συστήνει για μετοχές, χρυσό, ακίνητα
Οι προβλέψεις της UBS για τις αγορές το 2025 - Πώς ανετράπη το σκηνικό από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και ένα δυνητικό δασμολογικό σοκ
Ανοδικά το πετρέλαιο - Οι γεωπολιτικές εντάσεις υπερκαλύπτουν τα αποθέματα των ΗΠΑ
H προσοχή της αγοράς στο πετρέλαιο είναι τώρα στραμμένη στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τις εκτοξεύσεις βρετανικών πυραύλων κρουζ