Ένα ακόμη πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι έτοιμη να προτείνει η ΕΕ ενόψει της συμπλήρωσης της δεύτερης επετείου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η δέσμη μέτρων, η οποία θα είναι η 13η από την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, θα περιλαμβάνει προτάσεις για κυρώσεις σε βάρος δεκάδων ακόμη ατόμων και οντοτήτων από τη Ρωσία, καθώς και έναν μικρό αριθμό μέτρων που επικεντρώνονται στη συνεχή ικανότητα της Μόσχας να ξεπερνά τις διεθνείς κυρώσεις και να αποσπά κρίσιμη δυτική τεχνολογία, που διευκολύνει τα σχέδιά της ειδικά στο πεδίου του πολέμου.
Οι πρεσβευτές της ΕΕ ενημερώθηκαν για τις λεπτομέρειες το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Νέοι οικονομικοί περιορισμοί είναι επίσης στα σκαριά, αλλά είναι απίθανο να είναι έτοιμοι μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου. Τα μέτρα συντονίζονται με τις χώρες της G-7 αν και αναμένεται, ΕΕ και G-7 να εκδώσουν τα δικά τους διαφορετικά πακέτα κυρώσεων πριν από την επέτειο.
Όσον αφορά στην ΕΕ, στόχος είναι να ολοκληρώσει και να υιοθετήσει ένα σχέδιο για την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο, αφού οι ηγέτες του μπλοκ συμφώνησαν σε ένα πολυετές πακέτο στήριξης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ την περασμένη εβδομάδα. Αυτή η βοήθεια αποκτά επείγοντα χαρακτήρα, καθώς δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από την πλευρά των ΗΠΑ συνεχίζουν να μπλοκάρονται στο Κογκρέσο.
Μια μικρή ομάδα κρατών μελών πίεζε την ΕΕ να επεκτείνει τις κυρώσεις της σε περισσότερους τομείς και βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, του υγρού φυσικού αερίου και των μετάλλων, αλλά η υιοθέτηση ορισμένων από αυτά τα μέτρα συναντούν αντιστάσεις από πολλές χώρες.
Μεγάλο μέρος της πρόσφατης εστίασης της ΕΕ επικεντρώθηκε στην επιβολή των υφιστάμενων περιορισμών καθώς η Ρωσία συνεχίζει να βρίσκει τρόπους εισαγωγής βασικών τεχνολογιών που χρησιμοποιεί σε όπλα ή είναι απαραίτητες για να τα κατασκευάσει. Το μπλοκ προχωρά επίσης με σχέδια να εφαρμόσει έναν φόρο στα κέρδη που δημιουργούνται από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...