Ο κύβος ερρίφθη από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι υπήρχε φωτιά πίσω από τον καπνό που έχει διαρρεύσει εδώ και πολλές ημέρες στον αέρα της δημοσιότητας.
Δήλωσε δημοσίως ότι σκοπεύει ν’ αντικαταστήσει τον Βάλερι Ζαλούζνι, τον «ήρωα» της Ουκρανίας, τον «Σιδηρούν Στρατηγό», τον άνθρωπο που «δεν άφησε τους Ρώσους να μπουν στο Κίεβο», το πιο δημοφιλές πρόσωπο στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή (πιο δημοφιλής από τον Ζελένσκι κατά 15 μονάδες, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις).
«Ριψοκίνδυνη» θεωρείται η απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Σε χθεσινό άρθρο, κατέστη σαφές ότι στην Ουκρανία υπάρχουν αναλυτές που θεωρούν ότι ο Ζελένσκι θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ζαλούζνι υπό διάφορες συνθήκες – όχι μόνο στο πλαίσιο μιας αναμέτρησης για την πολιτική εξουσία. Στο άρθρο αναλύεται γιατί θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος και με επικίνδυνες καταστάσεις – ακόμα και για τον ίδιο.
Όπως αναφέρει σήμερα ο Guardian ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε δημοσίως, για πρώτη φορά, ότι επιδιώκει να αντικαταστήσει τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της χώρας Βάλερι Ζαλούζνι.
«Μια επανεκκίνηση, μια νέα αρχή είναι απαραίτητη» είπε ο Ζελένσκι στο ιταλικό πρακτορείο Rai News, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής (4/2), όταν ρωτήθηκε για τις διαρροές περί απόλυσης του Ζαλούζνι.
Η απόφαση αντικατάστασης του Ζαλούζνι, ο οποίος ηγείται των Ενόπλων Δυνάμεων πριν από την εισβολή της Ρωσίας και είναι τρομερά δημοφιλής τόσο στον Στρατό όσο και στην ουκρανική κοινωνία, κρίνεται ως -τουλάχιστον πολιτικώς- επικίνδυνη εκ μέρους του Ζελένσκι.
Ο Ζελένσκι προχωράει σε «ευρύτερη αναδιάρθρωση της ηγεσίας της Ουκρανίας»
Σε μια συνάντηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα, ο Ζελένσκι είπε στον Ζαλούζνι ότι σχεδίαζε να τον αντικαταστήσει, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν την εν λόγω συζήτηση, και πρόσφερε στον στρατηγό την ευκαιρία να παραιτηθεί. Αλλά ο Ζαλούζνι αρνήθηκε να παραιτηθεί. Όταν διέρρευσαν τα νέα της συνομιλίας, ο γραμματέας Τύπου του Ζελένσκι, Serhii Nykyforov, διέψευσε τις πληροφορίες.
«Δεν υπάρχει θέμα συζήτησης», είπε στους δημοσιογράφους. «Δεν υπάρχει τέτοια διαταγή. Ο πρόεδρος δεν απέλυσε τον αρχιστράτηγο». Το υπουργείο Άμυνας επίσης διέψευσε τις πληροφορίες.
Τώρα, ωστόσο, ο Ζελένσκι επαλήθευσε το γεγονός και μάλιστα είπε ότι θέλει να κάνει και άλλες σημαντικές αλλαγές, υποδηλώνοντας μία ευρύτερη αναδιάρθρωση της ηγεσίας της Ουκρανίας.
«Έχω κάτι σοβαρό στο μυαλό μου, που δεν αφορά ένα άτομο αλλά την κατεύθυνση της ηγεσίας της χώρας», είπε ο Ζελένσκι. «Εννοώ την αντικατάσταση μιας σειράς κρατικών ηγετών, όχι μόνο σε έναν τομέα όπως ο Στρατός. Αν θέλουμε να κερδίσουμε πρέπει όλοι να πιέσουμε προς την ίδια κατεύθυνση, πεπεισμένοι για τη νίκη, δεν μπορούμε να αποθαρρυνόμαστε, να κατεβάζουμε τα χέρια, πρέπει να έχουμε τη σωστή θετική ενέργεια», πρόσθεσε.
Έντονη ανησυχία και ενόχληση πολιτών και στρατιωτικών
Οι σχέσεις μεταξύ του Ζελένσκι και του Ζαλούζνι είναι τεταμένες εδώ και μήνες, λένε πηγές με γνώση της μεταξύ τους σχέσης. Ο πρόεδρος και ο ανώτατος διοικητής του, έχουν διαφωνήσει σχετικά με τα σχέδια για περαιτέρω επιστράτευση, με τον Ζελένσκι να ανακοινώνει στα τέλη του περασμένου έτους ότι απέρριψε αίτημα του Στρατού να κινητοποιήσει έως και 500.000 νεοσύλλεκτους. Τα στοιχεία της προεδρικής διοίκησης έχουν επίσης ανησυχήσει από την ευρεία δημοτικότητα του Ζαλούζνι, που τον βλέπουν ως πιθανό μελλοντικό πολιτικό αντίπαλο και παράλληλα όντες εκνευρισμένοι από τις συνεντεύξεις που έχει δώσει.
Καθώς πλησιάζει η δεύτερη επέτειος της εισβολής της Ρωσίας, η Ουκρανία αντιμετωπίζει μία εξάντληση των στρατευμάτων της στο μέτωπο, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Επιπλέον, αντιμετωπίζει ένα ολοένα και λιγότερο ευνοϊκό διεθνές σκηνικό. Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ έχει ανασταλεί, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι εμποδίζουν τις προσπάθειες για αποστολή νέας χρηματοδότησης. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι αυτό έχει επηρεάσει την απόδοση της χώρας στα πεδία των μαχών και ότι έχει δυσκολέψει τον προγραμματισμό μελλοντικών επιχειρήσεων.
Οι διαρροές περί ριζικών αλλαγών σε επίπεδο κορυφής, έχουν εκνευρίσει πολλούς στον Στρατό, αλλά και την κοινωνία, με την αβεβαιότητα να έρχεται σε μια στιγμή που οι αμυντικές γραμμές της Ουκρανίας βρίσκονται υπό πίεση.
Πηγή:in.gr
Latest News
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός– Προειδοποίηση για τσουνάμι
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται σε 49 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το EMSC.
Η Σ. Αραβία ζητά την άρση των κυρώσεων στη Συρία - Επιφυλακτική η ΕΕ
Οι δυτικές χώρες επιμένουν ότι θέλουν «εγγυήσεις» από τις νέες αρχές στη Συρία προκειμένου να άρουν το καθεστώς κυρώσεων
Υποστηρικτής του Τραμπ η Πολωνία για αμυντικές δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ
Η Πολωνία δαπάνησε το μεγαλύτερο ποσοστό επί του ΑΕΠ για την άμυνα το 2024 ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα κυνηγά ο Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενημερώνεται καθημερινά για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Ντόχα
Σουηδία: Στόχος «υβριδικών επιθέσεων», ζημιές σε υποθαλάσσια καλώδια
Πολλά υποθαλάσσια καλώδια, τηλεπικοινωνιών και μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, υπέστησαν βλάβη τους τελευταίους μήνες στη Σουηδία
Τα «παζάρια» του Τραμπ για τη Γροιλανδία και τέσσερα σενάρια για την επόμενη ημέρα
Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί της ηπειρωτικής Ευρώπης, εδώ και κάποιες ημέρες έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ
Περικυκλώνει το Ποκρόφσκ η Μόσχα – Έτοιμοι για πολιορκία οι Ουκρανοί
Οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τα χωριά Γιαντάρνε, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, και Καλίνοβε, στην περιφέρεια του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία
Συνεχίζονται οι προσπάθειες προσέγγισης Τουρκίας και Κούρδων
Μηνύμα ενότητας στέλνει στην Τουρκία από τις φυλακές όπου κρατείται ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP
Ελλάδα και Κύπρος στην κινούμενη άμμο της Μέσης Ανατολής
Ενώ η Τουρκία διευρύνει την περιφερειακή της επιρροή, η διπλωματική κινητικότητα Αθήνας και Λευκωσίας καλείται να καλύψει τα κενά. Η Τριμερής του Καΐρου ήταν μόνο η αρχή. Στο Ριάντ ο Μητσοτάκης την Δευτέρα.
Αυστρία: Ένας ακροδεξιός στο κατώφλι της καγκελαρίας
Νέος πονοκέφαλος στην Ευρώπη - Ποιος είναι, τι πρεσβεύει ο Χέρμπερτ Κικλ ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPÖ) στην Αυστρία