Νέα σημαντική αύξηση σημείωσε το 2023 ο πλούτος των νοικοκυριών, όπως αυτός αποτυπώνεται στις καταθέσεις που τηρούνται στις τράπεζες και στις πωλήσεις επενδυτικών προϊόντων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα υπόλοιπα σε λογαριασμούς φυσικών προσώπων αυξήθηκαν το προηγούμενο 12μηνο κατά 5,43 δισ. ευρώ, διευρύνοντας την άνοδο των σχετικών μεγεθών πάνω από τα 30 δισ. ευρώ, από το πανδημικό 2020 έως σήμερα.
ΤτΕ: «Άλμα» 6,376 δισ. ευρώ στις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Δεκέμβριο
Επενδυτικά προϊόντα
Σε αυτό το ποσό ωστόσο θα πρέπει να προστεθούν και τα 4,5 δισ. ευρώ καταθέσεων που μετατράπηκαν κατά την περυσινή χρονιά σε επενδύσεις. Ειδικότερα, περί τα 3 δισ. ευρώ διοχετεύτηκαν σε αμοιβαία κεφάλαια, 1,2 δισ. ευρώ σε έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου και 300 εκατ. ευρώ σε εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις.
Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν υπήρχαν αυτές οι εκροές από το σύστημα, η άνοδος των αποταμιεύσεων στις τράπεζες θα προσέγγιζε πέρυσι τα 10 δισ. ευρώ. Κι αυτό παρά τις αυξημένες έκτακτες αποπληρωμές στεγαστικών δανείων από πελάτες με επαρκή ρευστότητα που επέλεξαν να τη χρησιμοποιήσουν για τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των χρεών τους, μετά την άνοδο των επιτοκίων.
Οι 7 λόγοι
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η ενίσχυση της καταθετικής βάσης την τελευταία διετία είναι πολυπαραγοντική. Μέχρι το 2021 το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου προερχόταν από κρατικές επιδοτήσεις, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της πολιτείας μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, τον επαναπατρισμό κεφαλαίων που βρίσκονταν σε ξένες τράπεζες και την επιστροφή μετρητών στο τραπεζικό σύστημα, σε συνέχεια της άρσης των capital controls. Ρόλο επίσης έπαιξε και η αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης, λόγω των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Το μείγμα των καθαρών εισροών άλλαξε από το 2022.
Συγκεκριμένα:
- Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης αύξησαν τα εισοδήματα. Οπως λένε χαρακτηριστικά τραπεζικές πηγές, μία σημαντική μερίδα ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιωτών «έχει πλέον αλλάξει πίστα», καταγράφοντας υψηλή κερδοφορία και έσοδα, ειδικά στους τομείς των ακινήτων και της οικοδομής, αλλά και του ευρύτερου οικοσυστήματος του τουρισμού.
- Αξιοσημείωτη άνοδος παρατηρείται στα εισοδήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, λόγω της αύξησης της απασχόλησης και των μισθών.
- Αυξήσεις δόθηκαν και στους συνταξιούχους, ενώ επιταχύνθηκε η διαδικασία απονομής συντάξεων.
- Το κράτος συνέχισε τις επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την άμβλυνση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές. Μπορεί οι σχετικές μεταβιβάσεις να έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με την περίοδο του κορωνοϊού, παραμένουν ωστόσο σε υψηλά επίπεδα
- Μια σειρά από φόρους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον ΕΝΦΙΑ, μειώθηκαν, στηρίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών.
- Η πιστωτική επέκταση συνεχίστηκε και το 2023, παρά τις χαμηλές πτήσεις στη λιανική τραπεζική. Τα νέα δάνεια κατέληξαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ωθώντας σε υψηλότερα επίπεδα τα υπόλοιπά τους.
- Οι τόκοι που πιστώθηκαν για προθεσμιακές καταθέσεις, με βάση τα υψηλότερα επιτόκια που εφάρμοσαν οι τράπεζες, ενίσχυσαν τα υπόλοιπα των νοικοκυριών.
Οι προβλέψεις
Για την εφετινή χρονιά, οι τράπεζες εκτιμούν ότι οι καθαρές εισροές σε καταθετικά και επενδυτικά προγράμματα θα κινηθούν γύρω από τη ζώνη των 7-8 δισ. ευρώ. Από αυτά, περί τα 4 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα διοχετευτούν σε επενδυτικά προγράμματα.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Γραμματικό, γενικό διευθυντή Προϊόντων Λιανικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, «η επικείμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και η συνεπακόλουθη μείωση των επιτοκιακών αποδόσεων στις τραπεζικές καταθέσεις και στα έντοκα γραμμάτια του ΕΔ, θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για επενδυτικά προγράμματα, που μπορούν να προσφέρουν δυνητικά υψηλότερο όφελος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Ο ίδιος εκτιμά ότι στο νέο επιτοκιακό περιβάλλον θα περιοριστούν οι εισροές σε έντοκα γραμμάτια, λόγω του βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα της συγκεκριμένης μορφής αποταμίευσης, ενώ θα αυξηθούν οι τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια και λοιπές επενδυτικές επιλογές με μεγαλύτερο ορίζοντα.
Latest News
ΕΚΤ: Στα «σκαριά» μοντέλο αυστηρότερης εποπτείας των τραπεζών
Πώς θα επηρεάσουν τις ελληνικές τράπεζες τα σχέδια της ΕΚΤ για συμπερίληψη προηγούμενων περιόδων στα μοντέλα πιστωτικού κινδύνου
Ανοίγει ο ανταγωνισμός μετά από 15 χρόνια στις τράπεζες - Η μάχη στα δάνεια
Οι τράπεζες και τα νέα προγράμματα που λανσάρουν σε δάνεια και καταθέσεις - Η ΤτΕ και η απευθείας διαπραγμάτευση
Φθηνότερο χρήμα για όλους φέρνει η ΕΚΤ στην Ελλάδα - Οι καραμπόλες στα δάνεια
Τι σημαίνει η μείωση στα επιτόκια για επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά - Πως διαμορφώνεται το κόστος εξυπηρέτησης καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων
Μήνυμα Ψάλτη (Alpha) στους εργαζόμενους: «Δημιουργούμε μία Τράπεζα με ισχυρή ταυτότητα»
Ορόσημα και επιτεύγματα για τα οποία πρέπει να είναι περήφανοι οι Άνθρωποι της Alpha Bank αλλά και φιλόδοξοι στόχοι για το 2025, δια στόματος του CEO του Ομίλου
«Καμπανάκι» από τις τράπεζες για νέα ηλεκτρονική απάτη: Πώς αδειάζουν τον λογαριασμό σας
Πελάτες τραπεζών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, δέχονται τηλεφώνημα που φαίνεται να προέρχεται από την τράπεζά τους
Πρώτο βήμα από τις τράπεζες για τη μείωση των προμηθειών – Ποιες καταργούν, ποιες ακόμη διατηρούν
Oι τράπεζες εξομοίωσαν τις προμήθειες για τις μεταφορές χρημάτων κανονικής προτεραιότητας με τα instant εμβάσματα
«Ταύρος» για την Ελλάδα η JP Morgan - Μεγάλη αύξηση μερισμάτων, ισχυρές οι τράπεζες
Kατά την JP Morgan, η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης που είναι πιθανό να δουν αύξηση του ΑΕΠ πάνω από 2% 2025
Έκλεισε κι άλλο η «ψαλίδα» τον Νοέμβριο - Οι αλλαγές σε δάνεια και καταθέσεις [γραφήματα]
Σύμφωνα με την ΤτΕ, τον Νοέμβριο του 2024, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων μειώθηκε στο 0,49%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε στο 5,27%
Τι συμβαίνει με το κόστος κινδύνου των ελληνικών τραπεζών; - Η ανάλυση της DBRS [γραφήματα]
Όπως διαπιστώνει η DBRS, οι ευρωπαϊκές τράπεζες βελτίωσαν το κόστος κινδύνου (COR) το 2024 σε επίπεδο που θεωρείται ιστορικά χαμηλό
Τα 4 στοιχήματα για το 2025 από τις τράπεζες
Οι τράπεζες έχουν έτοιμα τα σχέδια τους για τη διατήρηση της κερδοφορίας στα πολυετή υψηλά του 2024 κόντρα στη μείωση των επιτοκίων που θα ασκήσει πίεση στα έντοκα έσοδα