Ο τραπεζικός κλάδος είναι αναμφίβολα ο μοχλός στο τρέχον ανοδικό ράλι του Χρηματιστηρίου.
Μαγνητίζει τα επενδυτικά βλέμματα, προσφέρει απλόχερα υπεραποδόσεις, έχει εξαιρετική ανθεκτικότητα, βασιλεύει σε εμπορευσιμότητα.
Είναι κι αυτή η παράξενη σχέση …αγάπης του ελληνικού επενδυτικού κοινού, απομεινάρι μιας ένδοξης εποχής πριν τα μνημόνια.
Ωστόσο, τα τραπεζόχαρτα δεν ήταν και τα μόνα που χάρισαν χρήματα το τελευταίο διάστημα.
ΒΙΟ και ΕΛΧΑ παραμένουν πρωταθλητές από 1/1 με +25% και +26% αντίστοιχα. Συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι και οι δύο (ειδικότερα η ΕΛΧΑ) είναι “βαριές” μετοχές, μπορούμε να πούμε ότι υπερέβαλλαν εαυτό.
Κοντά τους, οι 4 τραπεζικές με μεσοσταθμικό +16%. Η ΠΕΙΡ τρέχει περισσότερο με +22%, η ΕΤΕ στη γαλαρία με +13%.
Ο Τιτάνας συνεχίζει ασταμάτητος με +13% στο 2024, και έχοντας ένα από τα πιο στιβαρά ανοδικά κομμάτια της τελευταίας 10ετίας, αργός και απολαυστικός.
ΔΕΗ και ΑΡΑΙΓ στο +10%, με πολλές προσδοκίες και για τις δύο.
Θεωρούμε επίσης ότι έχουν ακόμα περιθώρια ανόδου οι ΜΥΤΙΛ, ΟΤΟΕΛ, ΜΠΕΛΑ και CENER, και τις περιμένουμε με ενδιαφέρον να επιτεθούν στην πρώτη ευκαιρία όταν και θα αρχίσουν τα “γυρίσματα” από τον έναν τίτλο στον άλλον, όταν και κάποιοι θα ψάξουν να βρουν αντικαταστάτριες στο χαρτοφυλάκιό τους.
Αντιδιαμετρικά, ουραγοί στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση παραμένουν οι τρεις ύποπτοι: ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ και ΕΥΔΑΠ. Ειδικά αυτός ο ΟΤΕ, έχει εγκλωβίσει σοβαρά χαρτοφυλάκια χωρίς κανέναν λόγο, τουλάχιστον όσον αφορά στη μεσοπρόθεσμη εικόνα του Ομίλου. Και δυστυχώς ή ευτυχώς, και οι τρεις απορρίπτονται ως επιλογές, ακόμα κι αν έχουν αρκετούς λόγους να ανακάμψουν.
Στη μεσαία κεφ/ση, κερδισμένοι με διψήφια ποσοστά είναι ΙΝΛΟΤ, ΙΝΤΚΑ και ΟΛΥΜΠ, πέριξ του +11%. Οι δύο πρώτες απλά συνεχίζουν το ανοδικό κρεσέντο των τελευταίων μηνών του 2023.
Οι αγαπημένες ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και ΕΝΤΕΡ βρίσκονται κάπου στη μέση της κατάταξης (+8%, +7% και +1%), από όπου περιμένουμε νέες συγκινήσεις.
Ξεχασμένες για το 2024 φαίνονται οι ΑΒΑΞ (-9%), ΑΛΜΥ (-7%) και DIMAND (-6%). Ειδικά ο ΑΒΑΞ, έχει εντυπωσιάσει αρνητικά, και η αγορά θα περίμενε καλύτερη κίνηση.
Κλεί΄νοντας, να υπενθυμίσουμε ότι βασικός κανόνας στις επενδύσεις: διασπορά.
Ειδικότερα σε ό, τι αφορά το μετοχικό σκέλος ενός χαρτοφυλακίο, “επιβάλλεται” να έχουμε αρκετούς τίτλους, και εί δυνατόν διαφορετικούς μεταξύ τους ως προς τον κλάδο (λ.χ. τραπεζικό, πληροφορικής, κατασκευών), τη συμπεριφορά (επιθετικές, αμυντικές), την κεφ/ση (μεγάλης, μεσαίας) κ.α.