«Πολύ σημαντική» χαρακτηρίζει στη συνέντευξή του στο «Βήμα» ο Στέλιος Παπαδόπουλος, επικεφαλής της JP Morgan για την Ελλάδα και την Κύπρο, τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος των διεθνών επενδυτών προς περισσότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας.
Ο αξιωματούχος του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού οργανισμού επισημαίνει ότι οι διεθνείς επενδυτές ενδιαφέρονται πλέον και για τους τομείς της αγροδιατροφής, της τεχνολογίας και της υγειονομικής περίθαλψης, εκτός από τους «παραδοσιακούς», όπως είναι ο τουρισμός, οι υποδομές, τα logistics, οι τράπεζες.
JP Morgan: Το ΧΑ σταθερά στο ραντάρ των επενδυτών – Κάθε διόρθωση ευκαιρία για αγορές
Η ελληνική οικονομία
Ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει επίσης ότι σημαντικός παράγοντας προσέλκυσης των επενδυτών αποτελεί η αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας και εκτιμά ότι έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη χώρα από ό,τι στο παρελθόν.
Στο πλαίσιο αυτό τονίζει επίσης τη σημασία που παίζουν οι αξιόπιστες επενδύσεις και η δημοσιονομική πειθαρχία. Τονίζει επίσης ότι εάν η Ελλάδα διατηρήσει τη βούληση να συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, δεν θα υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να σταματήσουν οι ροές ξένων επενδύσεων.
Εκφράζει ωστόσο ανησυχία για τους ευρύτερους γεωπολιτικούς και πολιτικούς κινδύνους διεθνώς, ωστόσο θεωρεί ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών.
ΕΡ.: Πρόσφατα διοργανώσατε το Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ στη Νέα Υόρκη, όπου φέρατε σε επαφή εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών με διεθνείς επενδυτές. Ποιες επενδυτικές ευκαιρίες τράβηξαν την προσοχή τους;
ΑΠ.: «Οι επενδυτές προσελκύονται από την πορεία προς την ανάπτυξη που η Ελλάδα αγκάλιασε με επιτυχία τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού αξιόπιστων επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο. Αυτό το περιβάλλον επιτρέπει στις εταιρείες να βασίζονται και να εκτελούν τα στρατηγικά τους σχέδια, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αξιοποιώντας τις κεφαλαιαγορές όταν είναι χρήσιμο. Οι επενδυτές ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για εταιρείες ικανές να διατυπώσουν στρατηγικά σχέδια μεσομακροπρόθεσμα, σε διαφορετικούς τομείς. Ενα σαφές μήνυμα που ακούσαμε στην πρόσφατη εκδήλωση είναι ότι η επενδυτική περίπτωση της Ελλάδας είναι ευρεία και καλά διαφοροποιημένη και τώρα προσεγγίζει νέους και συναρπαστικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων της αγροδιατροφής, της τεχνολογίας και της υγειονομικής περίθαλψης, εκτός από τους παραδοσιακούς τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, οι υποδομές, τα logistics, οι τράπεζες. Αυτή η μετατόπιση είναι πολύ σημαντική».
ΕΡ.: Υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα και συμφωνίες;
ΑΠ.: «Το φόρουμ φιλοξένησε πάνω από εκατόν είκοσι συναντήσεις με επενδυτές για περισσότερες από είκοσι ελληνικές εταιρείες και τα ανώτερα στελέχη τους, εκτός από τα πάνελ και τις επενδυτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Είχε τη μορφή ενός συνεδρίου επενδυτών, επομένως ήταν αφορμή για διάλογο μεταξύ επιχειρήσεων και διεθνών επενδυτών».
ΕΡ.: Γενικότερα πώς βλέπουν οι επενδυτές την Ελλάδα αυτή την εποχή; Ποιες θετικές πτυχές βλέπουν και τι εμποδίζει τις αποφάσεις τους να επενδύσουν;
ΑΠ.: «Παρατηρήσαμε ένα έντονο ενδιαφέρον από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Εκτίμησαν την πορεία προς την ανάπτυξη που αγκάλιασε η χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια και τον αντίκτυπο που είχαν στο επιχειρηματικό περιβάλλον το πειθαρχημένο επενδυτικό σχέδιο και οι μεταρρυθμίσεις. Βλέπουν τη ζωντάνια του εταιρικού τομέα και έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από ό,τι στο παρελθόν».
ΕΡ.: Η προσέλκυση επενδύσεων βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των ελληνικών κυβερνήσεων εδώ και αρκετά χρόνια. Παραμένει ακόμη ψηλά στην ατζέντα και αποτελεί βασικό θέμα στις συστάσεις μεγάλων θεσμών, όπως ο ΟΟΣΑ κ.λπ., στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Θα μπορούσε η Ελλάδα να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται και πώς βλέπετε να εξελίσσονται οι επενδύσεις τα επόμενα χρόνια;
ΑΠ.: «Η Ελλάδα το κάνει ήδη. Οπως αναφέρθηκε, μπόρεσε να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα, επωφελούμενη από τη διάθεση κονδυλίων της ΕΕ και εφαρμόζοντας αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία. Ας μην ξεχνάμε ότι το έκανε με επιτυχία έναντι ενός παγκόσμιου μακροοικονομικού και γεωπολιτικού τοπίου που ήταν δύσκολο. Εάν η Ελλάδα διατηρήσει αυτή τη βούληση να συνεχίσει τον δρόμο που έχει αγκαλιαστεί μέχρι τώρα, δεν βλέπω σημαντικούς λόγους να σταματήσουν οι ροές ξένων επενδύσεων».
ΕΡ.: Πώς επηρεάζει το σημερινό παγκόσμιο και ευρωπαϊκό περιβάλλον τις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας;
ΑΠ.: «Το 2024 φέρνει έναν αριθμό-ρεκόρ εκλογών σε εβδομήντα επτά χώρες, σε ανεπτυγμένες και αναδυόμενες αγορές. Ανατρέχοντας στην ιστορία, οι εκλογές είχαν συνήθως μικρό αντίκτυπο στις υποκείμενες μακροοικονομικές τάσεις. Οι αγορές ήταν συνήθως ασταθείς εν όψει των εκλογών, για να κάνουν ράλι στη συνέχεια μόλις η αβεβαιότητα είχε αρθεί. Ωστόσο, υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι ο κύκλος του 2024 μπορεί να είναι διαφορετικός, με δύο πολέμους να μαίνονται την ίδια στιγμή που επικρατεί ο γεωπολιτικός κατακερματισμός, με αυξανόμενες ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομία χωρίζεται σε μπλοκ. Οι αμερικανικές εκλογές είναι αναμφισβήτητα η μοναδική αναμέτρηση με ευρείες παγκόσμιες συνέπειες, ειδικά στο παγκόσμιο εμπόριο. Η ΕΕ θα διεξαγάγει τις κοινοβουλευτικές της εκλογές. Οι αναλυτές μας αναμένουν ότι το βασικό σημείο διαμάχης στην πολιτική πλευρά θα είναι η μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα θέσει τις βάσεις για τις δημοσιονομικές προοπτικές στις χώρες της ΕΕ για το επόμενο έτος. Καμία χώρα δεν είναι απρόσβλητη από τους ευρύτερους γεωπολιτικούς και πολιτικούς κινδύνους που παρουσιάζει αυτό το τοπίο, ωστόσο η Ελλάδα διατηρεί την ελκυστικότητά της που προκύπτει από τον αντίκτυπο των επενδύσεων που έγιναν και τη δημοσιονομική πειθαρχία που έχει επιδείξει μέχρι τώρα και τη ζωντάνια των εταιρειών της».
ΕΡ.: Η συμφωνία της JP Morgan με την ελληνική Viva Wallet θεωρήθηκε εξαιρετικά θετική στην Ελλάδα και χαιρετίστηκε ως σύμβολο μιας νέας εποχής για την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα. Ωστόσο, οι δύο εταιρείες βρίσκονται τώρα σε τριβές. Πώς εξελίσσεται το ζήτημα αυτό;
ΑΠ.: «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τη Viva σύμφωνα με την αρχική συμφωνία μετόχων, υποστηρίζοντας την εταιρεία στους αναπτυξιακούς της στόχους και εκπληρώνοντας τις ρυθμιστικές μας υποχρεώσεις».
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
Latest News
Joris (Frigoglass) στον ΟΤ: «Ο κύκλος των περικοπών έκλεισε, η σκυτάλη στην ανάπτυξη»
Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης αναλύει στον ΟΤ ο νέος CEO του ομίλου Frigoglass, Serge Joris – Πού μπαίνει ο πήχης των πωλήσεων – Με ποιες κατηγορίες «φλερτάρει»
Χρηστίδης (Volkswagen) στον ΟΤ: Οι κρίσιμες συνομιλίες, οι κόκκινες γραμμές και το μέλλον της βιομηχανίας
Tι αποκαλύπτει στον ΟΤ ο εκπροσώπος των εργαζομένων της Volkswagen στο IG Metall για την κρίση στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία
«Ο χρυσός είναι στο DNA του Έλληνα» - Οι προκλήσεις του κλάδου, ο φόρος πολυτελείας και η «πληγή» του Airbnb
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων Αθηνών, Γ. Σπυρομήλιος μιλά στον ΟΤ για την αγορά στην Ελλάδα εν μέσω του ράλι των τιμών
Ένας... Athlos για τα πυρηνικά στην Ελλάδα: Η startup που θέλει να αλλάξει τα δεδομένα
Η Athlos είναι μια πρωτοβουλία για την πυρηνική ενέργεια που αναπτύχθηκε φέτος - Τι λένε στον ΟΤ οι ιδρυτές
Τζόζεφ Στίγκλιτς: «Η Ελλάδα ανέκαμψε, αλλά όχι η ευημερία του λαού»
Ο αμερικανός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς μίλησε για τις παγκόσμιες προκλήσεις, τον ψυχρό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και τις αμερικανικές εκλογές