
Ακούγοντας τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας (ΣΕΒ) κ.Δημήτρη Παπαλεξόπουλο να κάνει λόγο στην τελευταία συνέντευξη τύπου για τις αλλαγές που οριοθετούν την εποχή μας, τις αβεβαιότητες που προκαλούν, αλλά και τις προκλήσεις που δημιουργούν για τον κόσμο της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων, η σκέψη μου πήγε μακρυά πίσω στην ιστορία.
Πώς ήταν η Ελλάδα τότε που μάλλον πρέπει να ήλθε στη ζωή ο σημερινός πρόεδρος του ΣΕΒ; Τι πρόσφερε στην ανάπτυξη του τόπου η ελληνική βιομηχανία και τι μπορεί να προσφέρει σήμερα;
Σε ποιο βαθμό οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστικές ικανότητες σε μεταβαλλόμενους καιρούς;
Τα παραπάνω ερωτήματα, μαζί με κάποια άλλα, είναι γεγονός ότι απασχολούν την ηγεσία του ΣΕΒ αλλά και πολλές από τις επιχειρήσεις – μέλη του. Ακόμα περισσότερο, ο ίδιος ο κ.Δημ. Παπαλεξόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «…ο χειρισμός των σημερινών προκλήσεων, οφείλει να περάσει μέσα από τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της
κάνει το άλμα, αρκεί να επιταχύνουν τις αλλαγές, τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και η δημόσια διοίκηση. Θα πρέπει να ξεβολευτούμε όλοι….» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, συμπληρώνοντας «…πως πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο, ώστε να πετύχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη…».
Και με την έκφραση ξεβόλεμα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ έδωσε μια νέα διάσταση στην παρέμβαση του επιχειρηματικού κόσμου στην οικονομία και στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η διατύπωση ξεβόλεμα, σε μια χώρα με προωθημένες πελατειακές σχέσεις στην πολιτική, ισχυρές συντεχνίες και βέβαια διαπλεκόμενα συμφέροντα, σημαίνει πολλά.
Προφανώς δε, δείχνει επίσης ότι ένα κομμάτι της παραγωγικής Ελλάδας, αυτό της μεταποίησης ειδικότερα, είναι πρόθυμο να παίζει μεταρρυθμιστικό ρόλο. Και αυτό όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα, στην οποίαν σήμερα ο ξεσηκωμός των αγροτών δείχνει ότι όντως ο κόσμος αλλάζει. Όχι χωρίς σοβαρούς κινδύνους για τη δημοκρατία και για κράτη δικαίου που δεν είναι πάντα συμβατά με μεταβαλλόμενες κοινωνικές πραγματικότητες.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ο Δημήτρης Παπαλεξόττουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, έδωσε – μεταξύ άλλων – το στίγμα των θέσεων του ΣΕΒ σε επτά καυτά ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Διαρθρωτικές αλλαγές: Γίνονται προσπάθειες από την πλευρά της κυβέρνησης, υπάρχει πρόοδος, η Ελλάδα είναι περισσότερο φιλική προς την επιχειρηματικότητα σε σχέση με το παρελθόν, αλλά απαιτούνται περισσότερο γενναίες τομές.
Πού οφείλεται η ανάπτυξη: Η Ελλάδα έχει ξεφύγει από την κρίση, έχει αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στο εξωτερικό (επηρεάζονται οι επενδύσεις), εισρέουν σημαντικά Κοινοτικά κονδύλια στη χώρα, ο τουρισμός έχει αναπτυχθεί σημαντικά, ενώ στη βιομηχανία έχουν διπλασιαστεί οι επενδύσεις και οι εξαγωγές σε σχέση με το χαμηλότερο σημείο τους.
Αυξήσεις μισθών: Θέλουμε να αυξηθούν και δεν θα πρέπει να κοιτάζουμε μόνο το επίπεδο των βασικών μισθών. Οι υψηλότεροι μισθοί δεν νομοθετούνται, αλλά παράγονται. Οι αυξήσεις μισθών θα πρέπει να συμβαδίζουν με την παραγωγικότητα, έτσι ώστε να είναι διατηρήσιμες. Όσο πιο αποτελεσματικά δουλεύει η οικονομία, όσο η βιομηχανία ενδυναμώνεται (μισθοί υψηλότεροι του μέσου όρου), όσο περισσότερο αναπτύσσονται οι δεξιότητες των εργαζομένων και ενσωματώνονται οι νέες τεχνολογίες, τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι αποδοχές των εργαζομένων.
Διεθνής ανταγωνιστικότητα: Η Ευρώπη καταγράφει απώλειες κατά τα τελευταία χρόνια σε όρους ανταγωνιστικότητας. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, αλλά και ευρωπαϊκές που έχουν δημοσιονομικό χώρο (πχ η Γερμανία και η Γαλλία) στηρίζουν τις βιομηχανίες τους, σε αντίθεση με άλλες χώρες -όπως η Ελλάδα- που δεν έχουν τέτοια περιθώρια. Αυτό όμως έχει επιπτώσεις.
Ενεργειακή μετάβαση: Η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου ωφελεί την Ελλάδα μακροπρόθεσμα, καθώς όχι μόνο αποκτά αυτονομία, αλλά ενδέχεται και να μετατραπεί σε εξαγωγική χώρα. Ωστόσο, μεσολαβεί μια επώδυνη μεταβατική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να μη χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Χρειαζόμαστε πολλές επενδύσεις σε μονάδες ΑΠΕ και σε υποδομές, καθώς και μια αγορά ενέργειας περισσότερο αποτελεσματική και ανταγωνιστική.
Έλλειψη προσωπικού: Το φαινόμενο είναι διεθνές, αλλά εντονότερο στην Ελλάδα. Οι εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό, παρά το γεγονός ότι η ανεργία κυμαίνεται κοντά στο 10%. Πριν απευθυνθούμε σε μετανάστες, θα πρέπει να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε εμείς (πχ κινήσεις για μεγαλύτερη ενσωμάτωση γυναικών και νέων ατόμων στην αγορά εργασίας, απασχόληση ηλικιωμένων, κ.λπ.). Ωστόσο, το δημογραφικό πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια θα είναι αμείλικτο. Θα πρέπει να υπάρξει διάλογος στην κοινωνία για το αν θέλουμε μετανάστες και αν ναι, τί είδους μετανάστες θέλουμε. Οι συζητήσεις αυτές δεν είναι εύκολες, όπως άλλωστε έχει φανεί και στην Ευρώπη.


Latest News

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια

Ανισότητες: Μύθοι και πραγματικότητες
Σε αντίθεση με τις λαϊκές πεποιθήσεις τα στατικά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια ανισότητα φθίνει και βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο των 220 τελευταίων ετών.

Επενδυτική τοξικότητα
Οι ευκαιρίες στην εποχή μας, που τα πάντα είναι ρευστά και απρόβλεπτα, είναι για αυτούς που διαθέτουν ισχυρά αντανακλαστικά και πολίτες ενημερωμένους