To ένα μετά το άλλο «ξεπηδούν» στην ελληνική αγορά τα data centers (κέντρα επεξεργασίας μεγάλου όγκου δεδομένων) με παίκτες παγκόσμιου βεληνεκούς στον τεχνολογικό κλάδο όπως η Google, η Microsoft, η Amazon και η Digital Realty να επενδύουν στην Ελλάδα, σε μία εποχή που ψηφιακή μετάβαση και τεχνητή νοημοσύνη καθορίζουν τις εξελίξεις.
Data centers: Google και Microsoft «ψηφίζουν» Ελλάδα – Τα οφέλη για την οικονομία
Τα data centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud, αυτό που στα ελληνικά έχει μεταφραστεί υπολογιστικό νέφος.
Επί του πρακτέου και με απλά λόγια, η τεχνολογία αυτή εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που αντί να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στον υπολογιστή τους ή σε κάποιον server, θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή του cloud, η οποία υποστηρίζεται και λειτουργεί χάρη στα data centers. Eίναι ιδιαίτερα κρίσιμο για μία χώρα την περίοδο που η ψηφιοποίηση… των πάντων καθίσταται πραγματικότητα να διαθέτει στο έδαφός της data center.
Μέχρι τώρα τα δεδομένα του cloud που προέρχονταν από την Ελλάδα κατέληγαν σε χώρες όπως ή Ολλανδία ή η Ιρλανδία. Πλέον θα αποθηκεύονται στα data centers που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας. Η εξέλιξη αυτή έχει αρκετά πλεονεκτήματα, με κυριότερα τα εξής δύο: Αυξάνεται ο βαθμός ασφάλειας ενώ η αύξηση της ταχύτητας μετάδοσης των δεδομένων επιτρέπει την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εφαρμογών και την αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά για την ελληνική οικονομία.
Το μέγεθος της εγχώριας αγοράς των data centers αποτιμήθηκε σε 735 εκατ. δολάρια το 2022, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της εταιρείας ερευνών Arizton, ενώ αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί μέχρι το 2028, καθώς προβλέπεται ότι θα αυξάνεται με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 8,78%, φθάνοντας σε 1,21 δισ. δολάρια (1,12 δισ. ευρώ). Βέβαια η αξία της αγοράς με τα τελευταία επενδυτικά σχέδια που έχουν ανακοινωθεί και όσα έρχονται εκτιμάται πως θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ.
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 18 data centers, σύμφωνα με την datacentermap.com, εκ των οποίων τα 10 βρίσκονται στην Αθήνα, τα 5 στη Θεσσαλονίκη, και από ένα σε Κορωπί, Βόλο και Χανιά.
Bάσει παλαιότερης έρευνας της ΙDG Research Services, κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε neutral multi-tenant data center (ουδέτερα κέντρα δεδομένων πολλαπλών χρηστών) αποφέρει 8,23 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία, κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε data centers επιστρέφει 4,38 ευρώ στην οικονομία ενώ κάθε 1 ευρώ επένδυσης σε κέντρα υποδομών αποφέρει 1,41 ευρώ στην οικονομία.
Τα οφέλη αυτά διαχέονται σε μεγαλύτερη κλίμακα στο σύνολο της οικονομίας της χώρας:
1)Οι ψηφιακές υποδομές δημιουργούν συνθήκες σταθερής ανάπτυξης.
2)Τα data centers δημιουργούν θέσεις υψηλής εξειδίκευσης και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
3)Η ύπαρξη ψηφιακών υποδομών προσελκύει επενδύσεις από εταιρείες τεχνολογίας.
Τα μεγάλα ψάρια και οι υπόλοιποι
Μicrosoft
Ο αμερικανικός κολοσσός της Microsoft προχωρά το επενδυτικό σχέδιο για δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων σε δύο περιοχές στην Αττική με τις μπουλντόζες που θα… ανοίξουν τον δρόμο για το πρώτο από αυτά, στα Σπάτα, να πιάνουν δουλειά μέχρι την άνοιξη. Η επένδυση θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Ο σχεδιασμός της εταιρείας προχωρά κανονικά με στόχο το 2025 να λειτουργήσει το πρώτο κέντρο δεδομένων στην Αττική. Ο αμερικανικός κολοσσός σχεδιάζει να αναπτύξει τρία data centers μέχρι το 2030.
Η δημιουργία του πρώτου Google Cloud Region, μίας περιοχής δηλαδή παροχής προηγμένων υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, στην Αττική αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, τονώνοντας κατά 2,2 δισ. δολάρια το εθνικό ΑΕΠ (περί τα 2 δισ. ευρώ) μέχρι το 2030, με τα οφέλη της επένδυσης να «απλώνονται» σε ολόκληρη την οικονομική αλυσίδα.
Amazon
Η Amazon απλώνει τα δίχτυα της στην ελληνική αγορά, καθώς θα δημιουργηθεί υποδομή Local Zone (Τοπικές Ζώνες) που αποτελούν υποδομές cloud οι οποίες μειώνουν τον χρόνο απόκρισης εφαρμογών, προσφέροντας μεγάλη υπολογιστική ισχύ και ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο, υποδομές ιδιαίτερα κρίσιμες για βιομηχανικές περιοχές.
Ο πολυεθνικός κολοσσός που αξίζει σχεδόν… 1 τρισ. δολάρια έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και υποδομών ενώ το νέο μνημόνιο προβλέπει και τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου διαστήματος.
Digital Realty
Η Digital Realty δηλώνει δυναμικό παρών στην ελληνική αγορά, έχοντας βάλει στις ράγες ένα μεγαλεπήβολο επενδυτικό σχέδιο σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Ήδη η εταιρεία έχει ολοκληρώσει το τρίτο της data centers στην Αθήνα, ενώ υλοποιεί το Athens 4 και 5 και το Heraklion 1 στην Κρήτη.
Lancom
Πέρα όμως από τους παίκτες διεθνούς εμβέλειας δεν λείπουν και οι ελληνικές εταιρείες. Η Lancom έχει διαθέσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία τριών data centers στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα με την εταιρεία να αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς χωρίς να σταματά να καταρτίζει νέα σχέδια. Έτσι, έχει βάλει στις ράγες και νέο data center στην Κρήτη που θα είναι έτοιμο μέσα στο 2024 με το βλέμμα σε Βαλκάνια, Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή.
Cloudrock
Η Cloudrock έχει επενδύσει 1 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ιδιόκτητου neutral data center στον Άγιο Στέφανο Αττικής και έχει στα σκαριά επενδυτικά σχέδια 3 εκατ. ευρώ μέχρι το 2029.
Hellas Sat
Η Hellas Sat βάζει στο στόχαστρο την αγορά των data centers με επενδύσεις που θα προσεγγίσουν τα 10 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου.
Έρχονται και οι Άραβες
Η έντονη κινητικότητα που καταγράφεται για επενδύσεις σε data centers στην χώρα μας δεν αφήνει ασυγκίνητα ούτε αραβικά κεφάλαια τα οποία εκφράζουν ζωηρό ενδιαφέρον για να εισέλθουν στην ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υπουργός Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και CEO της ADQ, Mohamed Hassan Alsuwaidi υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα μνημόνιο συνεργασίας στο Άμπου Ντάμπι, που προβλέπει τη δημιουργία data centers μέγιστης συνολικής δυναμικότητας 500 MW, που θα συνδυαστούν με επιπλέον επενδύσεις για περισσότερα από δέκα υποθαλάσσια καλώδια τα οποία θα φέρουν την Ελλάδα στο επίκεντρο της μεταφοράς δεδομένων μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας.
Η συμφωνία στοχεύει να βελτιώσει σημαντικά τη θέση της Ελλάδας ως κόμβου μεταφοράς δεδομένων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας καθοριστικά στη ενίσχυση ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν αποτελεσματική και αξιόπιστη διακίνηση δεδομένων.
Υπό αυτό το πρίσμα, το ερχόμενο διάστημα ενδέχεται να ανακοινωθεί νέα επένδυση με αραβικό… μανδύα για την δημιουργία data center στην χώρα μας, γεγονός που θα διευρύνει το επενδυτικό σερί της Ελλάδας στο πεδίο της μεταφοράς και αποθήκευσης δεδομένων.
Στη μόδα τα data centers
Η χωρητικότητα ισχύος των υφιστάμενων κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη θα φτάσει συνολικά τα 9.000 MW έως το 2025, σύμφωνα με έρευνα της Savilis.
Με βάση τις εκτιμήσεις της εταιρείας, ο αριθμός των data centers θα πρέπει να αυξηθεί σχεδόν κατά 2,5 φορές έως τότε, φθάνοντας τα 3.000 πανευρωπαϊκά από 1.200 σήμερα, ενώ για να καλυφθεί η ζήτηση, η χωρητικότητα θα πρέπει να διαμορφωθεί στα 20.750 MW.
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή τα data centers συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων επενδυτικών επιλογών στην παγκόσμια αγορά του real estate, αναφορικά με τις προοπτικές τους, καθώς προσφέρουν μακροπρόθεσμη ροή εισοδήματος και ασφάλεια.
Μάλιστα η αυξημένη ζήτηση για επενδύσεις έχει οδηγήσει και τους μεγάλους Έλληνες θεσμικούς επενδυτές, όπως οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, να βάλουν στο ραντάρ τους ακίνητα που μπορούν να «αποθηκεύσουν» τέτοιου είδους επενδύσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα επιχειρεί δυνατό μπάσιμο στον παγκόσμιο χάρτη των κρατών που διαθέτουν data centers με την χώρα μας να καλείται να εκμεταλλευτεί και να μεγιστοποιήσει το υπαρκτό επενδυτικό ενδιαφέρον για να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ψηφιακή εποχή που τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες την ώρα που ο νέος κόσμος της τεχνητής νοημοσύνης αλλάζει άρδην τα δεδομένα.
Latest News
Η άγνωστη σχέση του Πούτιν με την Τσάνταλης και τα «ασημικά»
Τίτλοι τέλους μετά από 135 χρόνια για την Τσάνταλης – Πώς έφτασε στην πτώχευση - Ποιοι ενδιαφέρονται για τα «ασημικά» της ιστορικής οινοποιίας
Margarita Louis-Dreyfus: Η δισεκατομμυριούχος που θέλει το 21% του λιμανιού Θεσσαλονίκης
Η επένδυση στον ΟΛΘ θα αποτελέσει την πρώτη τοποθέτηση της οικογένειας Louis-Dreyfus μέσω της LeonidsPort B.V. και παράλληλα την πρώτη σημαντική επένδυσή της στην Ελλάδα
Η ΕΕ ακυρώνει το εμπορικό σήμα «Turkaegean» - Όλη η απόφαση στον ΟΤ
Το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας κατέθεσε προς κατοχύρωση στο EUIPO το εμπορικό σήμα «Turkaegean»
ΕΛΤΟΝ: Ομολογιακό δάνειο 5,5 εκατ. ευρώ με κάλυψη από την Alpha Bank
Το προϊόν του εν λόγω μη εμπραγμάτως ασφαλισμένου Κοινού Ομολογιακού Δανείου της ΕΛΤΟΝ συνδέεται με την εξαγορά της Λέκος
ΕΚΤ: Στα «σκαριά» μοντέλο αυστηρότερης εποπτείας των τραπεζών
Πώς θα επηρεάσουν τις ελληνικές τράπεζες τα σχέδια της ΕΚΤ για συμπερίληψη προηγούμενων περιόδων στα μοντέλα πιστωτικού κινδύνου
Οι πιστωτές υπέρ της αίτησης πτώχευσης της Τσάνταλης - Στο σφυρί τα «ασημικά»
Υπέρ της πτώχευσης της Τσάνταλης οι πιστωτές της ιστορικής οινοποιίας - Τα επόμενα βήματα
Όμιλος Τιτάν: Τον Φεβρουάριο η IPO της Titan America – Το 25% σε Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης
Ο Όμιλος Εταιρειών Τιτάν θα πραγματοποιήσει τη δημόσια εγγραφή, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Φεβρουαρίου με σκοπό την άντληση 600 εκατ. δολ.
Alter Ego Media - City Hub Events: Διοργανώνουν 3 σημαντικά συνέδρια
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε Ανοιχτό Διάλογο - «Βιώσιμη Ανάπτυξη και Κοινωνική Συνοχή»
Να μπει «φρένο» στις αυξήσεις των ασφαλίστρων υγείας - Τι εκτιμά ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην ανάγκη για πρωτόκολλα μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και ιδιωτικών νοσοκομείων
ΔΕΗ και Open Farm προωθούν τη βιώσιμη γεωργία στους μαθητές μέσω του “Carbon Farming Schools”
Στο πλαίσιο του προγράμματος, μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Κοζάνη, τη Φλώρινα, τη Μεγαλόπολη, την Ελευσίνα και την Αττική συμμετείχαν σε ενημερωτικές δράσεις