Μια κινεζική startup παρουσίασε μια νέα μπαταρία που ισχυρίζεται ότι μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια για 50 χρόνια χωρίς την ανάγκη φόρτισης ή συντήρησης.
Η Betavolt με έδρα το Πεκίνο είπε ότι η πυρηνική μπαταρία της είναι η πρώτη στον κόσμο που πραγματοποίησε τη σμίκρυνση της ατομικής ενέργειας, τοποθετώντας 63 πυρηνικά ισότοπα σε μια μονάδα μικρότερη από ένα νόμισμα, σύμφωνα με τον Independent.
Η εταιρεία είπε ότι η μπαταρία επόμενης γενιάς είχε ήδη εισέλθει στο στάδιο των πιλοτικών δοκιμών και τελικά θα παραχθεί μαζικά για εμπορικές εφαρμογές όπως τηλέφωνα και drone.
Μπαταρίες: Η νέα επανάσταση έρχεται από το… αλάτι
«Οι μπαταρίες ατομικής ενέργειας Betavolt μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μακροχρόνιας παροχής ρεύματος σε πολλούς τομείς, όπως αεροδιαστημική, εξοπλισμός τεχνητής νοημοσύνης, ιατρικός εξοπλισμός, μικροεπεξεργαστές, προηγμένοι αισθητήρες, μικρά drone και μικρορομπότ», ανέφερε η εταιρεία σε δελτίο τύπου.
«Αυτή η νέα ενεργειακή καινοτομία θα βοηθήσει την Κίνα να αποκτήσει ηγετικό πλεονέκτημα στον νέο γύρο της τεχνολογικής επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης».
Η μπαταρία λειτουργεί μετατρέποντας την ενέργεια που απελευθερώνεται από τα αποσυντιθέμενα ισότοπα σε ηλεκτρική ενέργεια, μέσω μιας διαδικασίας που εξερευνήθηκε για πρώτη φορά τον 20ο αιώνα.
Οι επιστήμονες στη Σοβιετική Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να αναπτύξουν την τεχνολογία για χρήση σε διαστημόπλοια, υποβρύχια συστήματα και απομακρυσμένους επιστημονικούς σταθμούς, ωστόσο οι θερμοπυρηνικές μπαταρίες ήταν και δαπανηρές και ογκώδεις.
Η προσπάθεια για μικρογραφία και εμπορική διάθεση πυρηνικών μπαταριών ξεκίνησε στο πλαίσιο του 14ου Πενταετούς Σχεδίου της Κίνας που σχεδιάστηκε για την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας μεταξύ 2021 και 2025, ενώ ερευνητικά ιδρύματα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη εργάζονται επίσης για την ανάπτυξή τους.
Η Betavolt είπε ότι η πρώτη της πυρηνική μπαταρία μπορεί να αποδώσει ισχύ 100 μικροβάτ και τάση 3 V, ενώ έχει διαστάσεις 15x15x5 χιλιοστά, ωστόσο σχεδιάζει να παράγει μια μπαταρία με ισχύ 1 watt μέχρι το 2025.
Το μικρό τους μέγεθος σημαίνει ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε σειρά για να παράγουν περισσότερη ενέργεια, με την εταιρεία να φαντάζεται κινητά τηλέφωνα που δεν χρειάζονται ποτέ φόρτιση και drone που μπορούν να πετούν για πάντα.
Η πολυεπίπεδη σχεδίασή του σημαίνει επίσης ότι δεν θα πιάσει φωτιά ή θα εκραγεί από ξαφνικά εφαρμοζόμενη δύναμη, ισχυρίζεται η Betavolt, ενώ μπορεί επίσης να λειτουργεί σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ -60C έως 120C.
«Η μπαταρία ατομικής ενέργειας που αναπτύχθηκε από την Betavolt είναι απολύτως ασφαλής, δεν εκπέμπει ακτινοβολία και είναι κατάλληλη για χρήση σε ιατρικές συσκευές όπως βηματοδότες, τεχνητές καρδιές και στον κοχλία μέσα στο ανθρώπινο σώμα», ανέφερε η εταιρεία.
«Οι μπαταρίες ατομικής ενέργειας είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Μετά την περίοδο αποσύνθεσης, τα 63 ισότοπα μετατρέπονται σε ένα σταθερό ισότοπο χαλκού, το οποίο είναι μη ραδιενεργό και δεν αποτελεί απειλή ή ρύπανση για το περιβάλλον», αναφέρει η εταιρεία.
Latest News
Ανταγωνισμοί στους λιωμένους πάγους - Πώς θα αποφευχθεί το χάος στην παρθένα ήπειρο
Το μόνο που βρίσκεται μεταξύ του status quo και του χάους στην Ανταρκτική είναι μια εύθραυστη Συνθήκη του 1959
Πίστωση χρόνου για τα πρόστιμα στα EV ζητά η Γαλλία
Μεγαλύτερη ευελιξία ζητούν ευρωπαικές κυβερνήσεις και αυτοκινητοβιομηχανίες για το ζήτημα των ορίων στα ποσοστά εκπομπών των αυτοκινήτων
Εως το 2025 η Ευρώπη θα παράγει ετησίως 32 GW από ανεμογεννήτριες
Η Γερμανία ενισχύοντας τα έργα ΑΠΕ, τετραπλασίασε τις αδειοδοτήσεις για νέα χερσαία αιολικά πάρκα
«Μαρσάρει» η F1 με στόχο τις μηδενικές εκπομπές
H Formula 1, που αποτελεί το κορυφαίο πρωτάθλημα αγώνων αυτοκινήτου, στρέφει την τεχνογνωσία του στην υπερθέρμανση του πλανήτη
Το deal της AKTOR στην αποθήκευση ενέργειας – H εξαγορά από Enercoplan και οι επενδύσεις 1,5 δισ.
H AKTOR, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, εξαγόρασε χαρτοφυλάκιο έργων αντλησιοταμίευσης της Enercoplan Energy & Investments
Η Xiaomi παρέδωσε 20.000 EV τον Οκτώβριο - Μήνες μόνο μετά το πρώτο της
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η Xiaomi παρέδωσε το πρώτο αυτοκίνητο της πριν λίγους μήνες
Τα έσοδα της BYD ξεπέρασαν της Tesla για πρώτη φορά
Τα έσοδα της BYD αυξήθηκαν κατά 24% καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις δίνουν ώθηση στην αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας
Τι θα συνέβαινε στην Αθήνα αν είχαμε το ίδιο καιρικό φαινόμενο με τη Βαλένθια
Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας «οι φυσικές διεργασίες, είναι φυσικές διεργασίες. Ό, τι και να κάνουμε εμείς, αυτές ακολουθούν τους δικούς τους νόμους
Πονοκέφαλος η έκρηξη των επενδύσεων στις ΑΠΕ - Με νέους κανόνες η πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρισμού
Πώς θα αποκατασταθεί το μπλακ άουτ στις επενδύσεις ΑΠΕ - Έρχονται νέοι κανόνες πρόσβασης στο ηλεκτρικό σύστημα σε συνθήκες κορεσμού
Τι προκάλεσε τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια – Το μοτίβο που φοβίζει τους επιστήμονες στην Ελλάδα
Οι πλημμύρες όπως της Βαλένθια είναι εικόνα από το μέλλον προειδοποιούν οι επιστήμονες που επισημαίνουν ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή