Το πλαίσιο λειτουργίας των κτηνοτροφικών πάρκων και των Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, καθορίζει- μεταξύ άλλων – το νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ με τίτλο «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης», η συζήτηση του οποίου συνεχίζεται αύριο Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου.
Χτες, κατά την πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Επιτροπής, όπου οι αγροτικές κινητοποιήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω αναθεώρησης της ΚΑΠ αλλά προς την κατεύθυνση απλοποίησης των διαδικασιών απορρόφησης κονδυλίων της ΕΕ και μείωσης της γραφειοκρατίας.
Αυγενάκης: Μήνυμα διαλόγου προς τους αγρότες από το βήμα της Βουλής
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε ανεπισήμως ότι έκανε αποδεκτές τις αλλαγές που έχει ζητήσει η χώρα μας από τα τέλη του 2023. Μάλιστα ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τους λοιπούς υπουργούς των κρατών – μελών του Νότου (ομάδα των EUMED-9) προκειμένου να διατυπωθούν κοινές θέσεις ως προς τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στην ΚΑΠ. Και όπως σημείωσε, η από κοινού προώθηση των επιβαλλομένων αλλαγών «ως ισχυρή γροθιά» δίνει μεγαλύτερη ισχύ στο συγκεκριμένο αίτημα. Μάλιστα, μεταξύ των 9 χωρών, συμφωνήθηκαν περαιτέρω συναντήσεις με ατζέντα που θα διαμορφώνεται από κοινού.
Αναφερόμενος σε θέματα εγγείων βελτιώσεων που ετέθησαν από Βουλευτές, τόνισε ότι στη Θεσσαλία που λειτουργούν 53 ΤΟΕΒ και ένας ΓΟΕΒ, εδώ και μήνες έχουν ζητηθεί στοιχεία για τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει το κράτος αλλά απάντηση υπάρχει μόνο από τους δέκα εξ αυτών. Αναμένεται απάντηση και από τα υπόλοιπα ΤΟΕΒ, είτε μεμονωμένα είτε μέσω της Περιφέρειας, ώστε να προγραμματισθούν οι επόμενες κινήσεις.
Για τα 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ στον ΟΠΕΚΕΠΕ επανέλαβε ότι, μετά από έλεγχο που έχει ξεκινήσει σε όσα διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό, θα αποδεσμευθούν ενώ σε όσα διαπιστωθεί κάτι μεμπτό, θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
Οι στόχοι του νομοσχεδίου
Αναφερόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης κατά την πρώτη μέρα της συζήτησης, επισήμανε ότι περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφενός εισάγουν ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη στήριξη των αγροτών και αφετέρου ρυθμίζουν λειτουργικά ζητήματα και την ενίσχυση των πληγέντων αγροτών από τις θεομηνίες (πυρκαγιές, πλημμύρες).
Στόχοι του σχεδίου νόμου είναι:
- Η δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων για τον σταβλισμό των ζώων στηρίζοντας τη βιωσιμότητα των μικρών κτηνοτροφικών επιχειρήσεων.
- Η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας προκειμένου να δοθεί λύση στο χρόνιο πρόβλημα των ενδικοφανών αλιευτικών προσφυγών.
- Η εισαγωγή ρυθμίσεων για τον αλιευτικό τουρισμό και τις υδατοκαλλιέργειες.
- Η δημιουργία επαρκούς πλαισίου για την παράλληλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων και λειτουργία Φ/Β σε γη υψηλής παραγωγικότητας.
- Να βοηθήσει την καθημερινότητα των παραγωγών και να επιλύσει χρόνια προβλήματά τους, εξασφαλίζοντας την εν γένει βιωσιμότητά τους.
- Να ρυθμίσει ζητήματα των πληγέντων από πυρκαγιές και πλημμύρες των τελευταίων μηνών, που περιήλθαν, προσωρινά ή μόνιμα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
- Να διευθετήσει και να εξορθολογήσει λειτουργικά, κανονιστικά και νομοθετικά ζητήματα πάσης φύσεως.
- Να εξασφαλίσει την βελτίωση της λειτουργίας οργανισμών.
- Η σύσταση Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια ενισχύοντας την αγροτική επιχειρηματικότητα.
Η συζήτηση επί των διατάξεων
Η εισηγήτρια της ΝΔ Μαριλένα Σουκούλη παρουσίασε τα πέντε κύρια μέρη του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι στο πρώτο μέρος επικαιροποιείται και βελτιώνεται το καθεστώς λειτουργίας σε σημαντικούς τομείς της αγροτικής παραγωγής, όπως η κτηνοτροφία, η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργειες. Ρυθμίζεται περαιτέρω το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της ποιότητας τροφίμων, ενισχύοντας την εποπτεία και τις κυρώσεις για τα βιοκτόνα προϊόντα, ξεπερνώντας τα εμπόδια που κρύβουν την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των αγροτών από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, στηρίζονται τα συλλογικά σχήματα και σηματοδοτούνται η ανάγκη διασύνδεσης του αγροτικού προϊόντος. κόσμου με τον κόσμο του επιχειρείν.
Στα τρία κεφάλαια του δεύτερου οροθετούνται οι κτηνοτροφικές ζώνες μέρους, επηρεάζονται κτηνοτροφικά πάρκα, τροποποιούνται και εκπονούνται τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης. Επικαιροποιείται και τροποποιείται ο Αλιευτικός Κώδικας, συστήνεται τριμελές Συμβούλιο Εξέτασης Αλιευτικών Προσφυγών για παραβάσεις. Ενισχύονται νομοθετικά οι μονάδες μονάδων υδατοκαλλιέργειας και οι νέες μορφές τουριστικών υπηρεσιών, όπως η θαλάσσια περιήγηση.
Στο τρίτο μέρος του σχεδίου νόμου προβλέπονται ρυθμίσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας και οι κυρώσεις σχετικά με την προστασία της φυτού. Καθορίζονται οι τεχνικές διαδικασίες για την επιβολή διοικητικών προστίμων για παραβάσεις σε θέματα δραστικών ουσιών, βιοκτόνων προϊόντων. Συστήνεται η Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος στην Κρήτη.
Στο τέταρτο μέρος του νομοσχεδίου υπάρχουν διατάξεις για την αναδιάρθρωση και τη στήριξη της αναπτυξιακής αγροτικής διαδικασίας, αλλά και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, όπως για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, δεν έρχονται 100% της προϋπολογιζόμενης αξίας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Οι ενισχύσεις του άρθρου 47 του ν. 5035/2023 (Α’ 76) να είναι αφορολόγητες, ακατάλληλες και ανεκχώρητες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων. Τίθενται οι προϋποθέσεις για την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ, επικαιροποιείται ο ορισμός της αγροτικής εκμετάλλευσης, προκειμένου να συμπεριληφθούν και τα μέλη των Ομάδων Παραγωγών (ΟΠ). Παρατείνεται η προθεσμία, εντός της οποίας οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί υποχρεούνται να προσαρμόσουν τα καταστατικά τους στον ν. 4673/2020, ώστε να μην διαγραφούν από το ΕΜΑΣ. Θεσπίζεται μηνιαία ελεγκτική αποζημίωση στους επιθεωρητές-ελεγκτές της Διεύθυνσης Οικονομικών Ελέγχων Επιθεώρησης και Συνεργασίας του ΥΠΑΑΤ, μεταβιβάζονται στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών ακίνητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, άνευ ανταλλάγματος, προβλέπεται η καταβολή συμβολών του αποβιώσαντα δικαιούχου και δημιουργείται ηλεκτρονική εφαρμογή, μια ψηφιακή πλατφόρμα, και θεσπίζεται η υποχρέωση υποβολής αιτημάτων σε αυτήν που σχετίζονται με τα ακίνητα που διαχειρίζονται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Συστήνεται μητρώο ελεγκτών-επαληθευτών με στόχο την αρωγή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Έργων Ταμείου Ανάκαμψης στο ηλεκτρονικό της έργο.
Στο πέμπτο μέρος του νομοσχεδίου, είπε η βουλευτής, επέρχονται τροποποιήσεις για την οργάνωση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και παρέχεται η δυνατότητα ίδρυσης αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια.
ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν δίνει απαντήσεις»
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, σχετικά με το νομοσχέδιο ανέφερε ότι με το παρόν νομοσχέδιο «δεν δίνεται απάντηση σε κανένα από τα κύρια και ουσιώδη ερωτήματα και αιτήματα των αγροτών. Είναι ένα νομοσχέδιο που προσπαθεί να δώσει λύση σε κάποια, κυρίως διοικητική φύση, θέματα όπως τις αλιευτικές προσφυγές, να μετακυλήσει τις λύσεις σε κάποια άλλα για το μέλλον, όπως τις σταβλικές, να εξυπηρετήσει κάποιους ισχυρούς έναντι κάποιων άλλων, όπως στις υδατοκαλλιέργειες απέναντί του. παράκτιου αλιευτικού τουρισμού, να συνεχίσει τη μη προστασία της αγροτικής γης, όπως με τις φωτοβολταϊκές και να προβάλει επικοινωνιακή αλλά χωρίς ουσία θέματα, όπως τα αγροτικά τμήματα στα Επιμελητήρια, που είμαστε κατ’ αρχήν αντίθετοι γιατί οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ερήμην των αγροτών».
Ο εισηγητής παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «πως απαιτούνται σειρά αλλαγών και νέων προσεγγίσεων». Πρόκειται, είπε, για «μέτρα διασφάλισης της μείωσης του κόστους παραγωγής που θα επιτρέψουν στους αγρότες και κτηνοτρόφους να επιβιώσουν».
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: «Απλά θεατής»
Ο ειδικός αγοραστής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Εμμανουήλ Χνάρης, ανέφερε ότι «δεν επιλύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας ούτε κατ΄ ελάχιστον». Πρόκειται, είπε, «για ένα σχέδιο νόμου που κατά κύριο λόγο διεκπεραιώνει διοικητικές εκκρεμότητες του υπουργείου και όχι τα προβλήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο» όπως μεταξύ άλλων είναι «η αύξηση του κόστους, η τροποποίηση της νέας ΚΑΠ, ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ, η διαχείριση κόκκινων δανείων, η προστασία της αγροτικής γης, η πάταξη των ελληνοποιήσεων, το ζήτημα των εργατών γης». Καταλόγισε δε στην κυβέρνηση ότι παραμένει σε αυτά «απλά θεατής».
ΚΚΕ: Συνθλίβεται ο αγροτικός κόσμος
Ο ειδικός αγοραστής του ΚΚΕ Κωνσταντίνου Μεταξάς υποστήριξε ότι οι διατάξεις και του παρόντος νομοσχεδίου «δεν έχουν καμία σχέση με τους βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και ψαράδες που συνθλίβονται από την πολιτική της κυβέρνησης και της νέας ΚΑΠ, γι’ αυτό και είναι στους δρόμους. Αντίθετα, κίνητρό σας και εδώ είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, η ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση παραγωγής για λογαριασμό των μεταποιητικών και εμπορικών μονοπωλίων και η εξασφάλιση σε αυτές τις φθηνές πρώτες ύλες από το ξεζούμισμα των αγροτών».
Ο κ. Μεταξάς είπε ότι οι αγρότες έχουν απέναντι την κυβέρνηση, «αλλά και όλα τα κόμματα που στην Ευρωβουλή ψήφισαν τη νέα ΚΑΠ που έχουν βγάλει στους δρόμους τους αγρότες σε όλη την Ευρώπη». Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε από τις κινητοποιήσεις να κάνει πίσω από τις ύβρεις και τις συκοφαντίες κατά των αγροτών. Χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης «ψίχουλα» και ζήτησε «οι αγώνες να συνεχιστούν, να μαζικοποιηθούν και να εκφραστούν με πιο ισχυρούς τρόπους η στήριξη από τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες. Γιατί είτε στο χωράφι, είτε στο ράφι, είναι ίδια η βάρβαρη πολιτική που χτυπάει όλες τις λαϊκές οικογένειες». Για τις υποσχέσεις για την «πράσινη γεωργία» της ΕΕ, είπε «το μόνο που προσφέρει είναι χαρά για τους αγρότες». Δίνετε, είπε, «τα ρέστα σας» σε κάθε μέτρο της ΕΕ και μετά δήθεν «ψάχνετε υποκριτικά να μειωθεί το κόστος παραγωγής». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί «να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό εναντίον των αγροτών» αλλά στην πραγματικότητα, υποστήριξε, «αυτούς που ταΐζετε είναι οι καπιταλιστές από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ στους αγρότες ρουφάτε το αίμα».
Latest News
Άμεσα να καταβληθούν οι αποζημιώσεις λόγω ευλογιάς - Σε κρίση οι κτηνοτρόφοι
Αλλαγή των όρων στο πρόγραμμα 5.2 για την αντικατάσταση ζώων, που χάθηκαν από την ευλογιά προβάτων και την πανώλη ζητά ο ΣΕΚ
Γιατί καταρρέουν οι τιμές στο ελαιόλαδο - Οι εξελίξεις στην αγορά
Πρωτοφανής η πτώση στις τιμές στο ελαιόλαδο αλλά όχι ανεξήγητη, επισημαίνει η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε)
Πράσινο φως σε ενισχύσεις για φυσικές καταστροφές από αδιάθετα αγροτικά κονδύλια
Οι χώρες της ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν τα αδέσμευτα κονδύλια αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020 για στήριξη σε αγρότες, δασολόγους και επιχειρήσεις
Νέες αποζημιώσεις σε επαγγελματίες αλιείς της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας
Οι ενισχύσεις κυμαίνονται από 1.800 έως 12.000 ευρώ ανά σκάφος και θα καταβληθούν άμεσα, με την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, είπε ο Χρήστος Κέλλας
Εξετάζεται ενίσχυση των κτηνοτρόφων λόγω ευλογιάς προβάτων και μέσω των ζωοτροφών
Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όλοι μαζί, θα αντιμετωπίσουμε την ευλογιά προβάτων, είπε στους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων ο Κώστας Τσιάρας
Ποια φρούτα και λαχανικά πρωταγωνιστούν στις εισαγωγές - Οι πρωτιές
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά την περίοδο από Ιανουάριο έως και Οκτώβριο 2024
Εγκαίνια για το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο αγοράς ελαιολάδου – Πώς λειτουργεί
Το ελαιόλαδο στην ΕΕ διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά - Η παραγωγή ελαιολάδου τη σεζόν 2023/24 έφτασε τους 1,5 εκατ. τόνους
Ανοιχτά τα σφαγεία στους νομούς που δεν έχουν κρούσματα ευλογιάς προβάτων
«Προσωπικό στοίχημα» η εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, είπε ο Κώστας Τσιάρας - Οι προτεραιότητες του ΥπΑΑΤ για τη στήριξη των αγροτών
Ποια είναι η διέξοδος από την κρίση του κρασιού - Σε τι συμφώνησαν οι Γάλλοι
Το επίπεδο των τιμών στο κρασί, η χρόνια υποκατανάλωση και οι διαδοχικές οικονομικές κρίσεις έχουν προκαλέσει έκρηξη του κόστους παραγωγής
Νέα μέτρα για την ευλογιά των προβάτων - Τι ισχύει με μετακινήσεις και σφαγές
Νέα κρούσματα με ευλογιά προβάτων στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας - Πότε θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα