Ένα νέο διαδραστικό οδηγό για τη χαρτογράφηση όλων των ευκαιριών χρηματοδότησης ,που διατίθενται σε επίπεδο ΕΕ για τις αγροτικές περιοχές δρομολόγησε η Κομισιόν.

Οι αγροτικές περιοχές καλύπτουν το 83% του εδάφους της ΕΕ και φιλοξενούν το 30% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Το 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το μακροπρόθεσμο όραμά της για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ, προσδιορίζοντας τις προκλήσεις και τις ανησυχίες που αντιμετωπίζουν, καθώς και τις πολλές ευκαιρίες που έχουν στη διάθεσή τους.

Eurostat: Ερημώνουν οι αγροτικές περιοχές – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

«Τα κονδύλια και τα προγράμματα της ΕΕ που μπορούν να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία στις αγροτικές περιοχές είναι τεράστια», επισημαίνει σχετική η Κομισιόν, ξεκαθαρίζοντας ότι «ωστόσο, ο προσδιορισμός της καταλληλότερης επιλογής δεν είναι πάντοτε απλός για τους δυνητικούς δικαιούχους».

Η αγροτική εργαλειοθήκη συγκεντρώνει ευκαιρίες χρηματοδότησης από 26 διαφορετικά ταμεία της ΕΕ, από την κοινή γεωργική πολιτική έως τα ταμεία συνοχής, το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» και τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Σε λίγα μόνο κλικ, οι επιχειρηματίες της υπαίθρου και οι τοπικές αρχές μπορούν να βρουν την καλύτερη διαθέσιμη χρηματοδότηση που θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν το σχέδιό τους.

Αυτή η νέα ολοκληρωμένη πύλη για τη χρηματοδότηση της ΕΕ και τις πρωτοβουλίες στήριξης που διατίθενται για τις αγροτικές περιοχές στην ΕΕ έχει ως στόχο να εφοδιάσει τους αιτούντες με τις γνώσεις και τα εργαλεία που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των τοπικών αναγκών. Δικαιούχοι μπορεί να είναι τοπικές αρχές, ιδρύματα, επιχειρήσεις, ενώσεις και ιδιώτες.

Το νέο εργαλείο

Το νέο εργαλείο προσφέρει αυτόματες μεταφράσεις σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ. Ένας διαδραστικός μηχανισμός εντοπισμού χρηματοδότησης επιτρέπει στους χρήστες να φιλτράρουν τα υφιστάμενα συστήματα με βάση διάφορα κριτήρια:

  • τον ρόλο ή την οργάνωσή τους
  • τη δραστηριότητα που επιθυμούν να υλοποιήσουν (για παράδειγμα, βελτίωση των υποδομών, αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων, ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή και της βιωσιμότητας)
  • το είδος της υποστήριξης που αναζητούν: επιχορηγήσεις, χρηματοδοτικά μέσα (όπως δάνεια και εγγυήσεις) ή υπηρεσίες παροχής συμβουλών τεχνικής βοήθειας, κατάρτιση, προγράμματα καθοδήγησης, δίκτυα στήριξης κ.λπ.

Μετά τον περιορισμό της επιλογής στις πλέον συναφείς επιλογές, οι βασικές πληροφορίες σχετικά με τα τρέχοντα προγράμματα και πρωτοβουλίες είναι άμεσα διαθέσιμες σε εκτυπώσιμα ενημερωτικά δελτία.

Ιστορίες

Η εργαλειοθήκη για τις αγροτικές περιοχές παρέχει επίσης εκτενή καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι διαθέσιμες ευκαιρίες. Οι χρήστες μπορούν να εμπνευστούν και να διερευνήσουν ένα ευρύ φάσμα παραδειγμάτων και περιπτωσιολογικών μελετών, ανακαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο τα κονδύλια και οι μηχανισμοί στήριξης της ΕΕ έχουν ήδη εφαρμοστεί επιτυχώς σε αγροτικές περιοχές σε ολόκληρη την ΕΕ.

Πολλές ιστορίες εμφανίζονται σε έναν ελκυστικό χάρτη — για παράδειγμα, ο συνεταιρισμός Biovilla στην Πορτογαλία έχει καταστεί κορυφαίος παράγοντας βιωσιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος, προωθώντας τον φυσικό τουρισμό, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δραστηριότητες αποκατάστασης του τοπίου χάρη στον συνδυασμό ιδιωτικών και ενωσιακών κονδυλίων.

Ακολουθώντας παρόμοια προσέγγιση, η οργάνωση Meridaunia στην Ιταλία προώθησε τις εμπειρίες αγροτικού, περιβαλλοντικού και πολιτιστικού τουρισμού, παράλληλα με τα τοπικά γεωργικά προϊόντα, ενισχύοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα και τη φήμη της περιοχής Monti Dauni.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ
AGRO |

Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ

«Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017», είπε ο κ. Δήμας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής στο σημερινό καθεστώς