Φανταστείτε τι θα γινόταν αν έβγαινε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών οποιαδήποτε ιστορικά στιγμή και έλεγε μιλώντας για τη χώρα του: «Δεν είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί. Γινόμαστε φτωχότεροι επειδή δεν έχουμε ανάπτυξη. Μένουμε πίσω». Ούτε στις μέρες της χρεοκοπίας την προηγούμενη δεκαετία δεν είχαμε τόσο ωμές παραδοχές στην Ελλάδα. Στη Γερμανία ωστόσο, που η κατάσταση εδώ και καιρό έχει αγριέψει, πλέον αυτές οι δηλώσεις είναι σχεδόν συνηθισμένες. Το γερμανικό οικονομικό πρόβλημα είναι πλέον τόσο μεγάλο, που ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ όχι μόνο περιγράφει με αυτόν τον τρόπο την κατάσταση, αλλά στέλνει μήνυμα προς την κυβέρνηση στην οποία ανήκει. «Μου είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση δεν εξάγει κάποιο συμπέρασμα από την ανάλυση αυτή» τόνισε με αφορμή στοιχεία που δείχνουν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007-2008 και το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η κατάσταση μάλλον ξεφεύγει. Το μοντέλο της εντυπωσιακής γερμανικής ανταγωνιστικότητας, που στηρίχτηκε στη φθηνή ρωσική ενέργεια, καταρρέει. Τώρα διαπιστώνουν ότι σε πολλά θέματα έχουν μείνει πίσω. Αναζητούν μεταρρυθμίσεις σαν αυτές που σύστηναν στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία, όπως τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας. Και λόγω της πολιτικής κατάστασης που υπάρχει στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης, δεν μπορούν να τις προχωρήσουν.
Την ίδια στιγμή τα γερμανικά «λάθη» και η συνακόλουθη γερμανική οικονομική αδυναμία έχουν καταστήσει ευάλωτη την Ευρώπη σε εμπορικά «παιχνίδια» κάθε είδους και από κάθε πλευρά του πλανήτη. Η ιστορία με τις αμερικανικές ενεργειακές επιδοτήσεις που οδήγησε πολλές ευρωπαϊκές επενδύσεις να προτιμήσουν τις ΗΠΑ είναι γνωστή. Τώρα βρίσκεται σε εφαρμογή μια άλλου είδους επίθεση, αυτή τη φορά από την Κίνα, δυναμιτίζοντας τις ευρωπαϊκές προσπάθειες απεξάρτησης ως προς τα ενεργειακά από έναν προμηθευτή. Οι Κινέζοι πρόσφατα αντεπιτέθηκαν με επιδοτήσεις, πλημμυρίζοντας την ευρωπαϊκή αγορά με φθηνά πάνελ φωτοβολταϊκών, δημιουργώντας ένα πλεόνασμα υλικών και απειλώντας με κύμα χρεοκοπιών τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Οι παραγωγοί φωτοβολταϊκών ξεσηκώθηκαν και ζητούν και αυτοί επιδοτήσεις.
Κάντε εύκολα τον συνειρμό, πόσο ίδιο είναι και το πρόβλημα των αγροτών. Στις περίπου 10 ευρωπαϊκές χώρες που έχουμε αυτή τη στιγμή κινητοποιήσεις αγροτών, το πρόβλημα είναι το ίδιο. Μια σειρά από διασυνοριακές συμφωνίες επιτρέπουν τις μαζικές εισαγωγές φθηνών προϊόντων. Αρα ανταγωνιστικότερων αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες. Την ίδια ώρα που οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις δεν επαρκούν και οι αυστηρές προδιαγραφές που έχει επιβάλει η ΕΕ στα προϊόντα που παράγονται σε ευρωπαϊκό έδαφος καθιστούν τις καλλιέργειες ασύμφορες. Οι αγρότες ζητούν να απαγορευτούν οι εισαγωγές πάμφθηνων αγροτικών προϊόντων από χώρες με χαμηλό εργατικό κόστος όπως η Ουκρανία, κάποιοι υπονοούν με ρωσικό δάκτυλο, αλλά και πάλι το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα από την Αίγυπτο, την Αργεντινή, τη Χιλή ή το Μεξικό.
Το πρόβλημα είναι σαφές ότι δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά είναι καθαρά υπαρξιακό και αφορά το σύνολο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης. Είναι αφενός οικονομικό, καθώς η ισχυρή οικονομία της ζώνης του ευρώ, ο βασικός χρηματοδότης του κοινοτικού προϋπολογισμού, η Γερμανία, δεν μπορεί να συμβάλει με επιπλέον χρήματα τώρα που χρειάζεται. Αφετέρου, είναι ζήτημα άμεσης αναθεώρησης μιας σειρά πολιτικών που είχαν σχεδιαστεί σε άλλες εποχές, με άλλα προβλήματα και με μια Γερμανία πολύ ισχυρή, που τώρα προφανώς δεν ισχύει.
Latest News
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.