Το damage control είχε αρχίσει από μέρες. «Τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου απλώς εκφράζουν τις πολιτικές ομάδες». «Θέλουν να χτυπήσουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τη ΝΔ ενόψει εκλογών». «Το σημαντικό είναι τι θα πει η Επιτροπή». Μαζί, βεβαίως, και με την «απαραίτητη» υποβάθμιση και αποσιώπηση του ζητήματος.
Όμως, η διαχείριση της ζημιάς, δεν αλλάζει το γεγονός: η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, του ανώτερου αιρετού οργάνου της Ενωμένης Ευρώπης, αποφάνθηκε ότι στη χώρα μας υπάρχει πρόβλημα με το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών.
Δηλαδή, μας κατάταξε στις προβληματικές περιπτώσεις ως προς την τήρηση της νομιμότητας και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πλάι σε χώρες όπως η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.
Αρκεί να σκεφτούμε ότι το Ευρωκοινοβούλιο φτάνει μέχρι του σημείου να ζητά, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να αξιολογείται σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις ο βαθμός συμμόρφωσης της χώρας με τους κανόνες του κράτους δικαίου.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίου Τύπου για το ψήφισμα οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης αφενός της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού περί κοινών διατάξεων σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αφετέρου σε σχέση με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου».
Γιατί, όμως, το Ευρωκοινοβούλιο έφτασε σε αυτή την απόφαση; Γιατί ακόμη και η ευρωομάδα όπου ανήκει το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, του πολιτικού που κατεξοχήν έχει ως παράδειγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το στήριξε ένθερμα; Είναι απλώς η «κόντρα» με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα;
Μάλλον, η αλήθεια βρίσκεται ακριβώς στους λόγους που επικαλείται το ψήφισμα. Και παραθέτω μερικούς:
«Η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη κατάταξη από οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ – 107η θέση – στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για το 2023».
«Σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2023, η Ελλάδα έχει επιδείξει ανησυχητική υποβάθμιση σε ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ· λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για αρνητική εξέλιξη που αποτυπώνεται επίσης στην αύξηση του δείκτη αντίληψης της διαφθοράς στη χώρα».
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ανιψιός και πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού ήγειρε διάφορες αγωγές το 2022 κατά της Εφημερίδας των Συντακτών, της διαδικτυακής ερευνητικής πλατφόρμας Reporters United και μεμονωμένων δημοσιογράφων, ζητώντας την απόσυρση άρθρου που τον εμπλέκει σε εθνικό σκάνδαλο κατασκοπευτικού λογισμικού στο οποίο εμπλέκεται η εταιρεία Intellexa, καθώς και αποζημίωση ύψους 550 000 EUR· λαμβάνοντας υπόψη ότι το άρθρο, μεταξύ άλλων, προκάλεσε δημόσια κατακραυγή, η οποία οδήγησε τελικά στην παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού· λαμβάνοντας υπόψη ότι έκτοτε έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον ρόλο του στο σκάνδαλο του κατασκοπευτικού λογισμικού· λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές διεθνείς οργανώσεις ελευθερίας της έκφρασης και ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης καταδίκασαν την αγωγή, θεωρώντας την στρατηγική αγωγή προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού (SLAPP) με στόχο την εξάλειψη της κριτικής δημοσιογραφίας».
«Εκφράζει έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι, πέραν της δολοφονίας αυτής, πολλοί δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές, λεκτικές επιθέσεις, μεταξύ άλλων από υψηλόβαθμους πολιτικούς και υπουργούς, παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό, καθώς και στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού· υπογραμμίζει ότι η κατάσταση αυτή λειτουργεί αποτρεπτικά για αυτούς· ζητεί, ειδικότερα, να αποσυρθούν αμέσως αυτές οι στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού· επιμένει ότι η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των δραστών εγκλημάτων κατά ατόμων, δημοσιογράφων και άλλων παραγόντων των μέσων ενημέρωσης, καθώς και για τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος για όλους τους δημοσιογράφους·»
«Σημειώνει με μεγάλη ανησυχία ότι ανεξάρτητες αρχές, όπως η ΑΔΑΕ και η ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων (ΑΠΔ), υφίστανται αυξανόμενη πίεση λόγω του έργου τους όσον αφορά την παράνομη παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων από την ΕΥΠ· σημειώνει, επιπλέον, ότι η Βουλή των Ελλήνων αντικατέστησε ξαφνικά τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΔΑΕ το 2023, την παραμονή της απόφασης της ΑΔΑΕ να επιβάλει πρόστιμο στην ΕΥΠ, και λίγο πριν η ΑΔΑΕ και η ΑΠΔ ζητήσουν να γίνει ένα κρίσιμο βήμα στην έρευνα για το σκάνδαλο του κατασκοπευτικού λογισμικού».
«Εκφράζει τη βαθιά του θλίψη του για την τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών στο ναυάγιο της 14ης Ιουνίου 2023, όταν ένα αλιευτικό σκάφος βυθίστηκε στο Ιόνιο Πέλαγος στα ανοικτά των ακτών του Πύλου της Μεσσηνίας, στην Ελλάδα, με περισσότερα από 600 άτομα επί του σκάφους να θεωρούνται νεκρά· εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την έλλειψη προόδου στη δικαστική έρευνα· επικροτεί τις έρευνες του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και του Έλληνα Συνηγόρου του Πολίτη σχετικά με την καταστροφή· εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τη μεταχείριση των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα και στο εσωτερικό της χώρας, μετά τις συστηματικές επαναπροωθήσεις και τη βία κατά υπηκόων τρίτων χωρών, την αυθαίρετη κράτησή τους και την κλοπή των αντικειμένων τους· εκφράζει επίσης την έντονη ανησυχία του για τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής»
Και για να μην νομίσετε ότι είναι ένα ψήφισμα «προκατειλημμένο».
Το ίδιο ψήφισμα χαιρετίζει το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και εκφράζεται θετικά για τα βήματα που έχουν γίνει ως προς τη καταπολέμηση των διακρίσεων και την υποστήριξη των θυμάτων διακρίσεων.
Αναγνωρίζει δηλαδή βήματα προόδου στους τομείς που υπάρχουν, αλλά αυτά δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για να κάνουν οι Ευρωβουλευτές τα «στραβά μάτια» για τα κακώς κείμενα στη χώρα.
Όπως αναφέρει πάλι το Δελτίο Τύπου: «Το Κοινοβούλιο καταδικάζει την παράνομη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» για τις απαράδεκτες υποκλοπές και την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων μελών του ΕΚ. Ως απάντηση στο σκάνδαλο “Predatorgate”, οι ευρωβουλευτές ζητούν την ενίσχυση των δημοκρατικών μηχανισμών και αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol. Ζητούν ακόμη να αντιστραφεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού. Το ψήφισμα εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τη μεταφορά της έρευνας για το σκάνδαλο σε διαφορετικό εισαγγελέα και την πολιτική πίεση, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση αξιωματούχων που επικρίνουν την κυβέρνηση.»
Και βέβαια: «Το Κοινοβούλιο τονίζει την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την ανεπαρκή ποιότητα των επακόλουθων ερευνών και δικαστικών αποφάσεων, τις καταγγελίες για διαφθορά, τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στην αστυνομία».
Γίνεται σαφές από την επιχειρηματολογία ότι δεν είναι «κάποιοι που μας μισούν», αλλά κάποιοι που όντως εντοπίζουν πραγματικά προβλήματα στη χώρα μας.
Προβλήματα που αποτυπώνονται σε πραγματικά σκάνδαλα, όπως αυτό των υποκλοπών, σε παραβιάσεις κανόνων κράτους δικαίου, σε απαράδεκτα παιχνίδια με τους θεσμούς, σε μια προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης.
Προβλήματα που δεν μπορούν να καλυφθούν με μια απλή επίκληση του «41%» και τα οποία αποτυπώνουν μια πολιτική πρακτική που απέχει πολύ από να είναι «θεσμική» ή «κεντρώα».
Προβλήματα που δεν συμβαδίζουν με τον «ευρωπαϊκό δρόμο» της χώρας, παρότι κυβερνά ο πολιτικός χώρος που περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο διεκδικεί να εκπροσωπήσει αυτούς που «μένουν Ευρώπη».
Όλα δείχνουν ότι σήμερα μια ορισμένη αλαζονεία της εξουσίας και μια άρνηση σεβασμού του πυρήνα της λογικής των θεσμών, δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και μας εκθέτει στο εξωτερικό και απειλεί να διαταράξει και την σχέση τη χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μας κάνουν όχι τη χώρα-παράδειγμα, όπως θα ήθελε ο πρωθυπουργός, αλλά, πολύ περισσότερο, τη χώρα «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης.
Και μπορεί τα ζητήματα «κράτους δικαίου» να μην είναι αυτά που κερδίζουν ή χάνουν εκλογές – όντως οι άνθρωποι για την επιβίωσή τους ενδιαφέρονται πρωτίστως, για το εισόδημα, την ακρίβεια, τους μισθούς και τις συντάξεις – όμως είναι από αυτά που έρχονται και παγιώνουν τη δυσαρέσκεια και κάνουν ακόμη πιο βαθιά την ανησυχία για το μέλλον.
Και τότε κανένα damage control δεν θα είναι αποτελεσματικό.
Και σίγουρα στη χώρα μας αξίζει καλύτερη μοίρα από τη σύγκριση με την Ουγγαρία του Όρμπαν.
Πηγή: in.gr
Latest News
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή