Οι σουηδοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν σήμερα ότι σταματούν τις περαιτέρω έρευνες για τις εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 και θα παραδώσουν στους γερμανούς ερευνητές τα στοιχεία που ανακάλυψαν κατά την έρευνά τους.
Nord Stream: Ποιος κρύβεται πίσω από το ενεργειακό σαμποτάζ
Οι αγωγοί Nord Stream, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίοι μετέφεραν ρωσικό αέριο στη Γερμανία περνώντας από το βυθό της Βαλτικής, διερράγησαν από σειρά εκρήξεων που σημειώθηκαν στις οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας το Σεπτέμβριο 2022, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες μεθανίου.
Εκρήξεις
Η αστυνομία της Δανίας έχει δηλώσει πως οι αγωγοί επλήγησαν από ισχυρές εκρήξεις και οι σουηδοί ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών, πράγμα που αποδεικνύει ότι έγινε σαμποτάζ.
Η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία άρχισαν χωριστές έρευνες για τις εκρήξεις στους αγωγούς, ελέγχοντας αυστηρά τις πληροφορίες που ανακοινώνονταν από τις έρευνες αυτές. Οι έρευνες της Δανίας και της Γερμανίας συνεχίζονται.
Η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε σήμερα από την πλευρά της, μετά την ανακοίνωση της σουηδικής εισαγγελίας, πως η δική της έρευνα για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream συνεχίζεται και πως αναμένει ότι θα είναι σε θέση να παράσχει περισσότερες πληροφορίες «σε εύθετο χρόνο».
Η σουηδική εισαγγελία ανακοίνωσε επίσης σήμερα πως «μέσα στο πλαίσιο της νομικής συνεργασίας, μπορέσαμε να παραδώσουμε υλικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό υλικό στην έρευνα που διεξάγεται από τη Γερμανία».
Έπειτα από εκτεταμένη έρευνα, οι σουηδοί εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν προέκυψε κάτι που να δείχνει ότι η Σουηδία ή σουηδοί πολίτες εμπλέκονται στην επίθεση, η οποία έλαβε χώρα «σε διεθνή ύδατα».
«Με φόντο την κατάσταση που έχουμε τώρα, μπορούμε να δηλώσουμε πως δεν υπάρχει σουηδική δικαιοδοσία», αναφέρει σε δήλωσή του ο εισαγγελέας Ματς Λιούνγκκβιστ.
Η αντίδραση της Μόσχας
Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ουκρανία για τις εκρήξεις, οι οποίες την απέκοψαν σε μεγάλο βαθμό από την κερδοφόρα ευρωπαϊκή αγορά. Οι χώρες αυτές έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξη.
Το Reuters σημειώνει πως, αν δεν βρεθούν αδιάσειστα στοιχεία στο πλαίσιο κάποιας από τις έρευνες που συνεχίζονται, το μυστήριο πίσω από μία από τις πιο παράτολμες ενέργειες δολιοφθοράς σε υποδομή στη σύγχρονη ιστορία μπορεί να παραμείνει αξεδιάλυτο.
Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία θα παρακολουθήσει τι θα κάνει η Γερμανία για να ερευνήσει τις εκρήξεις, μετά τον τερματισμό της αντίστοιχης σουηδικής έρευνας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Latest News
Για δυνατούς παίκτες οι παγκόσμιες προμήθειες LNG - Ο μείζων ρόλος της Ευρώπης
Ο κόσμος προετοιμάζεται για έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες σε φυσικό αέριο για φέτος
Ο ενεργειακός γόρδιος δεσμός της Ευρώπης - Υψηλές τιμές σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Νέες προκλήσεις στην ενέργεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση - Τι δείχνουν τα futures για τη μελλοντική πορεία των τιμών
Gazprom: Σχέδια για απολύσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων
Σημαντικό το κόστος των κυρώσεων και της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Τι πρότεινε η αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας αναφορικά με τη μείωση του προσωπικού
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Πότε κληρώνει… για τη γεώτρηση στην Κρήτη – Τι σταθμίζει η ExxonMobil
Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Κρήτη από την ExxonMobil μπαίνουν σε κομβικό σημείο – Οι αποφάσεις για τις δύο παραχωρήσεις
«Ταύροι» οι traders πετρελαίου για το 2025
Οι παίκτες της αγοράς συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης «χτίζουν θέσεις» σε πετρέλαιο και καύσιμα - Ποιους παράγοντες συνυπολογίζουν
Η Λιβύη θέλει να αλλάξει πίστα στην παραγωγή πετρελαίου - Το deal με 22 θαλάσσια οικόπεδα
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου στη Λιβύη (NOC) σχεδιάζει διαγωνισμό για 22 χερσαία και υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης πετρελαίου
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα