Ο δανικός κολοσσός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Orsted ανακοίνωσε την Τετάρτη τα σχέδιά του να περικόψει θέσεις εργασίας, να σταματήσει τις πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους και να αποχωρήσει από πολλές υπεράκτιες αγορές αιολικής ενέργειας μετά από ένα ταραχώδες έτος όπου τα κόστη διαρκώς αυξάνονταν.
Η Orsted, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να λάβει μέτρα «για να γίνει ένας πιο σφιχτός και αποτελεσματικός» οργανισμός μετά από μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από «ουσιώδεις προκλήσεις».
Γερμανία: Από τι απειλείται ο στόχος της για την αιολική ενέργεια
Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση έως και 800 θέσεων εργασίας παγκοσμίως, παύση καταβολής μερισμάτων για τα οικονομικά έτη 2023 έως 2025 και αποχώρηση από τις αγορές της Νορβηγίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Η τιμή της μετοχής που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% τους τελευταίους 12 μήνες, με την εταιρεία να πλήττεται από προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρύτερη βιομηχανία αιολικών. Η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα υψηλότερα επιτόκια οδήγησαν τις μετοχές των εταιρειών αιολικής ενέργειας σε πτώση πέρυσι.
«Παρά το έτος με ισχυρή υποκείμενη επιχειρηματική πρόοδο, το 2023 σηματοδότησε μια χρονιά με σημαντικές προκλήσεις για την Οrsted», δήλωσε ο Mads Nipper, διευθύνων σύμβουλος της Orsted.
Ο Nipper είπε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας είχαν «επηρεαστεί αρνητικά» από τις απομειώσεις σε υπεράκτια έργα των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2023.
Ακύρωση μεγάλων έργων στις ΗΠΑ
Η Orsted ακύρωσε δύο μεγάλα έργα υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου έτους, επικαλούμενη τον υψηλό πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Η Orsted ανακοίνωσε επίσης ότι έχει πλέον στόχο τα 35 έως 38 γιγαβάτ (GW) δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αναθεωρώντας προς τα κάτω τον προηγούμενο στόχο των 50 GW.
Οι ακυρώσεις έργων και η σταδιακή κατάργηση των κεφαλαιουχικών δαπανών σε όλο το χαρτοφυλάκιο θα έχουν ως αποτέλεσμα περίπου 35 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας (5,05 δισεκατομμύρια δολάρια) ελάφρυνσης κεφαλαιουχικών δαπανών το 2024 έως το 2026, πρόσθεσε η εταιρεία.
«Επανεξετάσαμε το χαρτοφυλάκιό μας για να δώσουμε προτεραιότητα σε επιλογές ανάπτυξης με τις υψηλότερες δυνατότητες δημιουργίας αξίας και ταυτόχρονα να μειώσουμε τους κινδύνους στην ανάπτυξη και την εκτέλεση των έργων μας», δήλωσε ο Nipper.
«Παραμένουμε αισιόδοξοι για το μέλλον της βιομηχανίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να συμβάλουμε καθοριστικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα επόμενα χρόνια».
Latest News
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων
Διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον στα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ελλάδας
Η προοπτική της Ελλάδας στο πλαίσιο της φετινής Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, COP29 - Το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η δημιουργική ασάφεια της COP29 - Τι είναι το... NCQG και τι προσδοκούν οι φτωχές χώρες
Το πιο δύσκολο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα στην COP29 είναι ο «νέος συλλογικός ποσοτικός στόχος»
Ρήγας (Energean): Η αποθήκευση CO2 είναι μια λύση για να επιβιώσουν οι βιομηχανίες
Η μεγάλη επένδυση στον Πρίνο με την ασφαλή αποθήκευση CO2 θα διατηρήσει τη βιομηχανική δραστηριότητα στον Κόλπο της Καβάλας για τις επόμενες δεκαετίες, είπε ο Μαθιός Ρήγας
ΔΕΗ blue: Τοποθέτηση 90 φορτιστών στις εγκαταστάσεις της L’Oréal σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Οι υπάλληλοι και οι επισκέπτες της L’Οreal που κατέχουν ηλεκτρικά οχήματα έχουν τη δυνατότητα να τα φορτίσουν με φορτιστές τελευταίας γενιάς
«Χρέος έναντι φύσης» – Λύση ή αλχημεία για την προστασία του απειλούμενου περιβάλλοντος του πλανήτη;
Πώς το χρέος των φτωχότερων και πιο ευάλωτων στην κλιματική κρίση χωρών μπαίνει στην «εξίσωση» για το κλίμα