Μετά τα πανδημικά λουκέτα του 2022, οι πλούσιοι της Κίνας άρχισαν να αναζητούν ελευθερία και σταθερότητα στο εξωτερικό, επιδιώκουν ταξίδια εκτός επικράτειας αλλά κυρίως να κυνηγούν την εναλλακτική δυνατότητα να φύγουν, εμφανίζοντας μια τάση που τους οδηγεί να αναζητούν δεύτερα διαβατηρία και golden visa.
Ενώ η Κίνα δεν αναγνωρίζει τη διπλή υπηκοότητα, οι Κινέζοι επενδυτές έχουν διοχετεύσει τον πλούτο τους στο εξωτερικό μέσα από το τρικ των ξένων ταυτοτήτων. Σύμφωνα με το Jing Daily, το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι αιτήσεις για εναλλακτική διαμονή και υπηκοότητα από την Ανατολική Ασία ήταν 210% υψηλότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία επενδυτικής μετανάστευσης Henley & Partners. Ωστόσο, μια σειρά ρυθμιστικών αλλαγών μετατοπίζει πλέον το πού θα επιλέξουν να επενδύσουν τη φετινή χρονιά.
Διαβατήρια: Οι χώρες με τα πιο ισχυρά
Το ισχυρότερο διαβατήριο
Παρόλο που η Κίνα διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό εκατομμυριούχων στον κόσμο, παρουσιάζει επίσης τη μεγαλύτερη καθαρή «εκροή» πλούσιων ατόμων. Η Henley & Partners αναφέρει ότι το 2023 θα μεταναστεύσουν από την Κίνα καθαρά 13.500 άτομα με επενδύσιμο πλούτο από 1 εκατ. δολάρια και πάνω.
Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Κινέζοι πολίτες αναζητούν ένα δεύτερο διαβατήριο είναι τα ταξίδια χωρίς βίζα, εξηγεί η Aleksandra Smolen, διευθύντρια επιχειρηματικής ανάπτυξης στην εταιρεία επενδυτικής μετανάστευσης Latitude.
«Το κινεζικό διαβατήριο είναι αδύναμο σε σύγκριση με τα περισσότερα διαβατήρια των ανεπτυγμένων χωρών, ακόμη και με τα διαβατήρια των χωρών της Καραϊβικής», διευκρινίζει η εμπειρογνώμονας με έδρα το Χονγκ Κονγκ. «Και όπως γνωρίζετε, υπάρχουν οι ΗΠΑ με τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων και μετά η Κίνα. Οπότε παρά το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος πλούτος, χρήματα και μέσα για να ταξιδέψουν, περιορίζονται από το διαβατήριό τους».
Η Κίνα κατατάσσεται στην 62η θέση στον Δείκτη Διαβατηρίων Henley 2024, με πρόσβαση σε 85 προορισμούς χωρίς προηγούμενη θεώρηση, από τις 10 Ιανουαρίου 2024.
Κορυφαίοι λόγοι μετανάστευσης
Ωστόσο ένας πιο επιτακτικός λόγος για τη μεταφορά επενδύσεων στο εξωτερικό είναι η ασφάλεια και η προστασία.
«Ο άλλος λόγος για την κατοχή δεύτερου διαβατηρίου αφορά την περίπτωση που κάτι πάει στραβά στην Κίνα. Τότε θα μπορούν να βγάλουν το ξένο διαβατήριό τους και να πουν “φεύγω”, όπως ακριβώς έγινε με όσους το είχαν φροντίσει κατά την πανδημία».
Η μεγαλύτερη πρόσβαση στις κύριες αγορές του κόσμου έχει επίσης καταστεί κρίσιμη καθώς η Κίνα παλεύει με την οικονομική ύφεση και την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων. Στην πραγματικότητα, οι εύποροι Κινέζοι έχουν λιγότερο διαφοροποιημένα περιουσιακά στοιχεία από τους παγκόσμιους ομολόγους τους, προσθέτει η Smolen.
«Στις ανεπτυγμένες χώρες, οι πλούσιοι έχουν συνήθως τουλάχιστον 15% αυτής της διαφοροποίησης με τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων εκτός της χώρας τους. Αλλά για τους Κινέζους, το ποσοστό αυτό αφορά μόνο ένα 4-5%».
Η ζήτηση για Μάλτα και Πορτογαλία
Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αλλαγές κατά το προηγούμενο έτος έχουν προκαλέσει σοκ σε ολόκληρο τον κλάδο. Μόλις τον περασμένο μήνα, η Αυστραλία, όπου οι Κινέζοι επενδυτές αποτελούσαν το 85% των επιτυχημένων αιτούντων επενδυτική μετανάστευση, κατήργησε το δημοφιλές καθεστώς παραμονής Golden visa.
Το 2023, η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν τη λήξη των προγραμμάτων τους για τη βίζα VIP, ενώ η Πορτογαλία ανακάλεσε τη δυνατότητα για επενδύσεις σε ακίνητα.
Αλλά όταν κλείνει μια πόρτα, ανοίγει μια άλλη. Η Smolen προβλέπει ότι η Μάλτα θα δει αύξηση της ζήτησης, καθώς είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που εξακολουθεί να προσφέρει διαβατήρια μέσω επενδύσεων και διαθέτει αγγλόφωνο πληθυσμό. Ενώ και η Πορτογαλία παραμένει δημοφιλής επιλογή για επενδυτικούς μετανάστες παρά τις πρόσφατες αλλαγές.
«Η Πορτογαλία εκτιμάται ιδιαίτερα λόγω της υψηλής ποιότητας ζωής, της ασφάλειας, του ήπιου κλίματος, της υγειονομικής περίθαλψης και των επενδυτικών ευκαιριών», τονίζει ο Frederik Pohl, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Pearls of Portugal, μιας πλατφόρμας για επενδυτές που επιθυμούν να επενδύσουν ή να ζήσουν στην Πορτογαλία. «Λόγω του διεθνούς προσανατολισμού της χώρας, οι ξένοι είναι ευπρόσδεκτοι. Η Πορτογαλία είναι επίσης εξαιρετικά καλά συνδεδεμένη με τρία κύρια αεροδρόμια που έχουν πτήσεις προς όλα τα αεροδρόμια της Ευρώπης και του κόσμου».
Σύμφωνα με τον Pohl, «πιθανότατα κοντά στο 100%» των Κινέζων επενδυτών με χρυσή βίζα καταλήγουν να υποβάλλουν αίτηση για υπηκοότητα αφού διαμείνουν για πέντε χρόνια.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
Τίθεται το ερώτημα ποιος πραγματικά επωφελείται από αυτά τα προγράμματα «υπηκοότητα μέσω επένδυσης» και Golden visa. Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Αυστραλία ακύρωσε το πρόγραμμά της, για παράδειγμα, είναι ότι δεν απέδωσε αυτό που χρειαζόταν η χώρα και η οικονομία, σύμφωνα και με την υπουργό Εσωτερικών της Αυστραλίας Clare O’Neil. Η εισροή κινεζικού πλούτου έχει επίσης εγείρει ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια και τη διαφθορά.
Ωστόσο, η Henley & Partners υποστηρίζει ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις μέσω της επενδυτικής μετανάστευσης μπορούν να ενισχύσουν την προστιθέμενη αξία για μια χώρα.
«Τα προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης φέρνουν στα κυρίαρχα κράτη τα πολυπόθητα κεφάλαια που διαφορετικά θα έπρεπε να συγκεντρωθούν μέσω της φορολογίας ή της αύξησης του δημόσιου χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Μαζί με τις οικογένειές τους, οι πλούσιοι Κινέζοι φέρνουν επίσης στις χώρες υποδοχής τους τον πλούτο τους, τα δίκτυα και τους φόρους που πληρώνουν», δηλώνει στο JingDaily ο Dominic Volek, επικεφαλής του τμήματος ιδιωτικών πελατών της Henley & Partners.
«Τα κράτη μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα προγράμματα ως καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο, διαθέτοντας τις εισροές σε κοινωνικά, υποδομές και αναπτυξιακά έργα που ωφελούν τους πολίτες τους. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύουν επίσης τα δημόσια οικονομικά, προωθούν την οικονομική ανάπτυξη και δημιουργούν ευκαιρίες απασχόλησης χωρίς να αυξάνουν το χρέος».
Ωστόσο, καθώς η επενδυτική μετανάστευση γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, οι χώρες θα πρέπει να παραμείνουν ανταγωνιστικές για να διατηρήσουν τον ιδιωτικό πλούτο.
«Οι πλούσιες οικογένειες και οι αντίστοιχοι επενδυτές, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους ή τον τόπο διαμονής τους, είναι αναμενόμενο ότι αναζητούν να ξεκλειδώσουν την πρόσβαση σε χώρες που προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής, κορυφαία υγειονομική περίθαλψη και ακαδημαϊκά ιδρύματα παγκόσμιας κλάσης για τις οικογένειές τους, αλλά πάνω απ’ όλα θέλουν τη δυνατότητα να μπορούν να ζουν ή να μετακομίζουν σε ασφαλείς, πολιτικά σταθερές δικαιοδοσίες που προστατεύουν και διατηρούν τον πλούτο τους. Οι χώρες που μπορούν να προσφέρουν αυτό το περιβάλλον είναι πιθανό να συνεχίσουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις από τις υπόλοιπες», επισημαίνει η Volek.
Καθώς αυτοί οι Κινέζοι εκατομμυριούχοι αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες πέρα από τα εγχώρια σύνορά τους, οι επιχειρήσεις που ανταποκρίνονται στην επιθυμία τους για μια καλύτερη ζωή θα επωφεληθούν, είτε πρόκειται για την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη ή τα ταξίδια. Το 2024, η πραγματική πολυτέλεια είναι η κινητικότητα – η δυνατότητα επιλογής του τόπου διαμονής, εργασίας και επένδυσης.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...