Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων συμμετοχών (Venture Capital) στην Κίνα που κάποτε έγιναν διάσημοι με τις γιγαντιαίες δημόσιες εγγραφές (IPO) καταναλωτικών εταιρειών στις ΗΠΑ δέχονται πιέσεις να αλλάξουν δραστικά τη στρατηγική τους.
Η επιτακτική ανάγκη να προσαρμoστούν σε ένα νεότερο περιβάλλον έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με τους αυστηρότερους κανονισμούς στην Κίνα καθώς και στις ΗΠΑ, τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών και την επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Από το δολάριο στο γουάν
Το επιχειρηματικό μοντέλο για τα γνωστά κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών στην Κίνα, όπως η Sequoia και η Hillhouse, περιελάμβανε συνήθως την άντληση δολαρίων από πανεπιστημιακά ιδρύματα, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλες πηγές στις ΗΠΑ – γνωστά στον κλάδο ως limited partners.
Τα χρήματα αυτά στη συνέχεια πήγαιναν σε νεοφυείς επιχειρήσεις στην Κίνα, οι οποίες τελικά επιδίωκαν αρχικές δημόσιες προσφορές στις ΗΠΑ, αποφέροντας κέρδη στους επενδυτές.
Κίνα: Η αδύναμη κατανάλωση προβληματίζει τις ξένες εταιρίες
Τώρα πολλοί από αυτούς τους ετερόρρυθμους εταίρους έχουν σταματήσει να επενδύουν στην Κίνα, καθώς η Ουάσινγκτον αυξάνει τον έλεγχο των αμερικανικών χρημάτων που υποστηρίζουν προηγμένη κινεζική τεχνολογία και γίνεται πιο δύσκολο για τις κινεζικές εταιρείες να εισαχθούν στις ΗΠΑ.
Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων στην Κίνα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές, όπως η Μέση Ανατολή, ή, όλο και περισσότερο, κεφάλαια που συνδέονται με τα ταμεία της κινεζικής κυβέρνησης. Η στροφή προς τα εγχώρια κανάλια σημαίνει επίσης αλλαγή νομίσματος.
Επενδύσεις στην Κίνα
Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο το 2022 έλυσαν μια μακροχρόνια ελεγκτική διαμάχη που μείωσε τον κίνδυνο να αναγκαστούν οι κινεζικές εταιρείες να διαγραφούν από τα αμερικανικά χρηματιστήρια.
Όμως, μετά την έκρηξη σχετικά με την εισαγωγή του κινεζικού γίγαντα της μεταφοράς με αυτοκίνητο στις ΗΠΑ, Didi, το καλοκαίρι του 2021, οι δύο χώρες αύξησαν τον έλεγχο των εταιρειών με έδρα την Κίνα που θέλουν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Το Πεκίνο απαιτεί πλέον από τις εταιρείες με μεγάλο όγκο δεδομένων χρηστών – ουσιαστικά από κάθε επιχείρηση που έχει σχέση με τον καταναλωτή στο διαδίκτυο στην Κίνα – να λαμβάνουν έγκριση από τη ρυθμιστική αρχή για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, μεταξύ άλλων μέτρων, προτού εισαχθούν στο Χονγκ Κονγκ ή στις ΗΠΑ.
Ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις της κινεζικής κυβέρνησης
Αντί για τομείς που απευθύνονται στον καταναλωτή, οι κινεζικές αρχές έχουν δώσει έμφαση στη στήριξη της βιομηχανικής ανάπτυξης, όπως η μεταποίηση υψηλής ποιότητας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Επί του παρόντος, πολλά κεφάλαια σε δολάρια ΗΠΑ μετατοπίζουν την εστίασή τους σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση» δήλωσε ο Liao, σημειώνοντας ότι αυτό ευθυγραμμίζεται και με τις προτιμήσεις του Πεκίνου.
Οι εταιρείες αυτές περιλαμβάνουν κατασκευαστές νέων υλικών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξαρτήματα αυτοματισμού εργοστασίων.
Το 2023, οι 20 μεγαλύτερες συμφωνίες με Venture Capital για εταιρείες με έδρα την Κίνα αφορούσαν κυρίως τη μεταποίηση και δεν περιλάμβαναν καμία επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του PitchBook. Το 2019, πριν από την πανδημία, οι κορυφαίες συμφωνίες περιλάμβαναν μερικές εταιρείες διαδικτυακών αγορών ή καταναλωτικών προϊόντων που βασίζονται στο διαδίκτυο, καθώς και μερικές νεοσύστατες εταιρείες ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Latest News
Γιατί η νέα βιογραφία του Ιλον Μασκ προκαλεί τρόμο
Ένα νέο graphic novel που εξιστορεί την ιδιότυπη ανέλιξη του Έλον Μασκ στο club των ισχυρών έχει φέρει τρόμο σε εκδοτικούς οίκους που την αποφεύγουν όπως ο Διάβολος το λιβάνι
Βουλγαρία: Θα χρειαστεί 520 τόνους χαρτονομισμάτων ευρώ αφού ενταχθεί στην ευρωζώνη
Τα χαρτονομίσματα λέβα που θα πρέπει να αποσυρθούν στη Βουλγαρία από την κυκλοφορία εκτιμάται ότι φτάνουν σε βάρος τους 642 τόνους
Γρίπη των πτηνών και... γιορτές απογειώνουν τις τιμές των αυγών στις ΗΠΑ
Οι τιμές στα αυγά που πωλούνται στα παντοπωλεία αυξήθηκαν κατά 30,4% τον Οκτώβριο σε σχέση με το προηγούμενο έτος
Κάποτε κυρίαρχη η Γερμανία, τώρα απελπισμένη - Ανάλυση του Economist
Η Γερμανία, που πλέον αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, πλέον θερίζει ό,τι έσπειρε, γράφει ο Economist
«Πόλεμος» Βραζιλίας - Carrefour για το κρέας - Φόβοι για νέα μέτωπο ΕΕ με ΜERCOSUR
Εκπρόσωπος της Carrefour διαβεβαίωσε πάντως την Κυριακή ότι οι προμήθειες κρέατος είναι επαρκείς στα καταστήματά της στη Βραζιλία
Deal του Σι Τζινπίνγκ στο Μαρόκο για giga-εργοστάσιο ηλεκτρικών μπαταριών
Η Κίνα σχεδιάζει να προωθήσει την ανάπτυξη ενός εργοστασίου ηλεκτρικών μπαταριών στην περιοχή Kenitra στο Μαρόκο
Οι προειδοποιήσεις της Fed για το χρέος και τον εμπορικό πόλεμο
Οι ανησυχίες μετατοπίζονται από τον πληθωρισμό σύμφωνα με την έρευνα της Fed
Η θεωρία του Veblen, τα bitcoin και η σχέση με τις... μπανάνες
Οι νέες ελίτ στον κόσμο των άχρηστων αντικειμένων που όσο γίνονται ακριβότερα, γίνονται και πιο επιθυμητά
Η Ρωσία στρατολογεί Υεμενίτες μισθοφόρους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία
Μυστηριώδης εταιρεία που συνδέεται με τους Χούθι εξαπατά άντρες για να ενταχθούν στην πολεμική μηχανή της Μόσχας - Η σχέση με τη Ρωσία
Ποιος τράβηξε την πρίζα στην Northvolt - Το γεγονός που σήμανε την αρχή του τέλους και το Plan B
Η κατάθεση της Northvolt για προστασία από πτώχευση στις ΗΠΑ, σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες για την ευρωπαϊκή βιομηχανία