Βελτιωμένη εικόνα παρουσιάζει η αγορά εργασίας στην Ελλάδα με τα προγράμματα μισθολογικής επιδότησης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων της ΔΥΠΑ να αφήνουν θετικό αποτύπωμα, χωρίς όμως να λείπουν οι προκλήσεις και οι δομικές αδυναμίες μέσα σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται ραγδαία.
Με την ανεργία σε σταθερή πτωτική πορεία, αν και παραμένει από τις υψηλότερες σε επίπεδο ΕΕ και των χωρών του ΟΟΣΑ, τα προγράμματα κατάρτισης και μισθολογικών επιδοτήσεων έδωσαν σημαντικές ανάσες στην αγορά εργασίας.
Ημέρα Καριέρας Τουρισμού: Πάνω από 1.000 βιογραφικά έλαβαν 200 επιχειρήσεις
Βάσει έρευνας που εκπόνησαν ΟΟΣΑ και Κομισιόν, τα προγράμματα μισθολογικής επιδότησης για ανέργους της ΔΥΠΑ βοήθησαν τους συμμετέχοντες να αυξήσουν το εισόδημά τους.
Η Ελλάδα, από το 2019, προσγείωσε την ανεργία κατά 45%, η μεγαλύτερη πτώση στις χώρες του ΟΟΣΑ. Το όφελος για την οικονομία από τα προγράμματα μισθολογικών επιδοτήσεων προσεγγίζει τις 7.000 ευρώ. Μετά από τρία χρόνια επιδοτήσεων μισθών τα σωρευτικά κέρδη αγγίζουν τις 14.000 ευρώ όσους λαμβάνουν την επιδότηση.
Επιδότηση μισθού
Όσοι άνεργοι επιδοτούνται μισθολογικά έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να παραμείνουν στην αγορά εργασίας και μετά το τέλος της επιδότησης (σε σχέση με όσους δεν επιδοτούνται), σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.
Μετά από 36 μήνες, το 59% των ατόμων που συμμετέχουν σε προγράμματα επιδότησης μισθών απασχολούνται και το 26% είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι και Αντίθετα, μεταξύ των ατόμων που δεν συμμετείχαν σε προγράμματα επιδότησης μισθών, το 32% των ατόμων απασχολούνται και το 40% είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι.
Ο ΟΟΣΑ συστήνει η επιδότηση μισθών από το κράτος, αν και έχει θετικές επιδράσεις σε όλους, να κατευθυνθεί σε μακροχρόνια ανέργους και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα κοινωνικές ομάδες που είχαν έτσι κι αλλιώς καλύτερες προοπτικές απασχόλησης είχαν περισσότερες πιθανότητες να λάβουν μισθολογική επιδότηση.
Δείτε εδώ την έρευνα ΟΟΣΑ-Κομισιόν
Κατάρτιση
Αναφορικά με τα προγράμματα κατάρτισης, πρόσφεραν σημαντικές διεξόδους απασχόλησης στους ανέργους. Η αγορά εργασίας ωφελήθηκε καθώς όσοι άνεργοι μπαίνουν σε προγράμματα κατάρτισης έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά, σε σχέση με όσους δεν καταρτίστηκαν, με την επίδραση στην απασχόληση, μετά από τρεις μήνες κατάρτισης, να προσεγγίζει το 8%.
Ο ΟΟΣΑ συστήνει η κατάρτιση να στοχεύσει κυρίως τους βραχυχρόνια άνεργους και τους νεότερους ηλικιακά ενώ η κατάρτιση στην πληροφορική αυξάνει την κινητικότητα στην αγορά εργασίας.
«Επιδοτήστε τους μεγαλύτερους, καταρτίστε τους νεότερους»
Για θεαματική βελτίωση στην εικόνα της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα έκανε λόγο ο Υποδιευθυντής Απασχόλησης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ΟΟΣΑ Mark Pearson. «Για πρώτη φορά από το 2009 η ανεργία μειώθηκε σε μονοψήφιο επίπεδο, στο 9,4% αλλά οι προκλήσεις παραμένουν μεγάλες. Οι μισθολογικές επιδοτήσεις πρέπει να στοχεύουν σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας ενώ τα προγράμματα κατάρτισης στους νεότερους. Πάντως η Ελλάδα έχει ένα από τα αποτελεσματικότερα προγράμματα κατάρτισης και μισθολογικών επιδοτήσεων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ», υποστήριξε, σκιαγραφώντας δύο προκλήσεις.
1)Το χαμηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα
2)Την διασφάλιση επαρκούς και σταθερής χρηματοδότησης για τα προγράμματα επιδότησης μισθών και κατάρτισης και μετά την λήξη των χρηματοδοτικών δράσεων που τα αιμοδοτούν. «Δεν είναι δυνατόν μετά την λήξη των προγραμμάτων να εγκαταλειφθούν», τόνισε.
Ο κ. Pearson μιλώντας για τα νέα δεδομένα που φέρνει η ψηφιοποίηση στην αγορά εργασίας επεσήμανε πως απαιτείται να προβλέπουμε τις μελλοντικές ανάγκες της αγοράς για να καταστρώνουμε την κατάλληλη στρατηγική και να καταρτίζουμε με τον κατάλληλο τρόπο εργαζόμενους και ανέργους.
«Το να έχουμε γηραιότερους στην αγορά εργασίας βοηθά και τους νέους οι οποίοι δεν σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος για την καταβολή εισφορών, δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους», υποστήριξε.
«Ανεργία στο 8% στο τέλος της τετραετίας»
«Η ΔΥΠΑ απορροφά τον παλμό των αναγκών της αγοράς εργασίας, η ΔΥΠΑ συνταιριάζει την προσφορά με την ζήτηση εργασίας, βασική μας στόχευση είναι να έχουμε προγράμματα κατάρτισης προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες.Θέλουμε η ανεργία στο τέλος της τετραετίας να μειωθεί στο 8%», σημείωσε ο υφυπουργός εργασίας, Βασίλης Σπανάκης.
«1 δις για κατάρτιση από το Ταμείο Ανάκαμψης»
«Έχουμε εξασφαλίσει πάνω από 1 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για ταχύρρυθμη κατάρτιση 500.000 εργαζομένων και ανέργων μέχρι το 2025, οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι πολύ φιλόδοξοι. Πρέπει να πιάσουμε πολύ μεγάλα νούμερα ποσοτικά αλλά και να διασφαλίσουμε πως η κατάρτιση που θα παρέχουμε θα είναι ποιοτική και αποτελεσματική, οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις», ανέφερε ο Διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης. «Τα προγράμματα της ΔΥΠΑ πετυχαίνουν τους στόχους τους, τις συστάσεις του ΟΟΣΑ τις υλοποιούμε ήδη», τόνισε.
« Η Ελλάδα έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο στην μείωση της ανεργίας αλλά έχει ακόμα να κάνει πολλά, οι ενεργές πολιτικές απασχόλησης είναι πολύ σημαντικές. Η ΔΥΠΑ έχει λάβει συνολικά 7 δις. ευρώ για την προώθηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης, αυτή τη στιγμή η χώρα έχει ποσοστό απασχόλησης 67%, στόχος είναι να φτάσει το 71%, στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ», επεσήμανε η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης (DG EMPL) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Barbara Kauffmann.
«Ανισότητες για γυναίκες και άτομα με ειδικές ανάγκες»
Η ίδια έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για το χάσμα ανισοτήτων στην αγορά εργασίας που αφορά γυναίκες και άτομα με ειδικές ανάγκες με τις δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας και τις μισθολογικές διαφορές να θολώνουν τις προοπτικές απασχόλησής τους.
Παράλληλα, εστίασε στην ανάγκη για καλύτερο συντονισμό των φορέων που παρέχουν επιδοτήσεις και κατάρτιση και κατά συνέπεια μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των σχετικών προγραμμάτων.
Latest News
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Νωρίτερα οι συντάξεις Φεβρουαρίου - Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά
Οι ημερομηνίες πληρωμής από τον e-ΕΦΚΑ ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών